Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Όσα χρόνια και αν κάνω οικονομικό ρεπορτάζ, που είναι περισσότερα από 20, θυμάμαι τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων για την «απόβαση των ράμπο της εφορίας στα νησιά».

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ωστόσο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παραμένει, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και στην οικονομία αλλά και στους επαγγελματίες, καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Η ευρηματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αναμφισβήτητα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Οι «Ισπανοί» εφοριακοί, οι επίδοξοι ενοικιαστές και άλλοι μέθοδοι φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Ως έναν βαθμό όμως. Γιατί, παρόλο τους αλλεπάλληλους ελέγχους η φοροδιαφυγή μοιάζει σαν την Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις, δύο βγαίνουν. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά την ταπεινή μου άποψη στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά κυρίως στην  έλλειψη φορολογικής συνείδησης.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να δηλώνουμε τα ακριβή εισοδήματά μας. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το να κλέβεις το Δημόσιο είναι μαγκιά με την… δικαιολογία ότι οι φόροι που καταβάλουμε στο κράτος δεν είναι ανταποδοτικοί. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά. Είναι καταστροφική για όλους!