Η Ευρώπη ανοίγει τη πόρτα, στο βόειο κρέας που παράγεται στις ΗΠΑ.- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευθετήσει μια πρώην διαμάχη που είχε με την Ουάσινγκτον, σχετικά με το βόειο κρέας ορμόνης, δίνοντας  μέρος των ποσοστώσεων εισαγωγής, για βόειο κρέας υψηλής ποιότητας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η νέα συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους κυριότερους αλλοδαπούς προμηθευτές βοείου κρέατος, προβλέπει ότι θα διατεθούν 35.000 τόνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα αρχίσει σταδιακά, και θα υλοποιηθεί  μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, ξεκινώντας με 18.500 τόνους το πρώτο έτος. Η υπόλοιπη ποσόστωση θα διατεθεί στις άλλες χώρες που εξάγουν στην ΕΕ: την Ουρουγουάη, την Αυστραλία και την Αργεντινή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Phil Hogan, διαβεβαίωσε, ότι η συμφωνία δε θα αλλάξει το συνολικό όγκο, την ποιότητα ή την ασφάλεια του εισαγόμενου βοείου κρέατος στην ΕΕ.

Ιστορική συμφωνία για μερικούς, απάτη για άλλους

Η συμφωνία επί της αρχής για την ΕΕ είναι ένα σημάδι καλής θέλησης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Είναι  ένας τρόπος για να «επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της, και να δημιουργήσει μια νέα θετική εντύπωση,  στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Phil Hogan σε μια δήλωση.

«Με την επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή τήρησε τις υποσχέσεις της για ένα πολύ σημαντικό θέμα με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, με τους οποίους έχουμε εμπλακεί σε ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες», λέει ο Hogan.

Οι Βρυξέλλες όμως, δεν μπορούν να αντιταχθούν στους κτηνοτρόφους και τα κράτη μέλη, συνάπτοντας τυφλά εμπορικές συμφωνίες με χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς δεσμεύσεις ή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την παραγωγή κρέατος.

Μια παλιά διαμάχη

Ο αγώνας για το βόειο κρέας των ορμονών χρονολογείται από το 1988, όταν η Ευρώπη απαγόρευσε την εισαγωγή βοδινού κρέατος από ζώα που λάμβαναν αυξητικές ορμόνες.

Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τελωνιακούς δασμούς το 1999.

Στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού το 2009 (που τροποποιήθηκε το 2014), οι ΗΠΑ ήραν  τελικά τις κυρώσεις τους, και η ΕΕ είχε ανοίξει μια ποσόστωση εισαγωγής για αλλοδαπό βόειο κρέας υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ποσόστωση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και από άλλες χώρες που παράγουν βόειο κρέας, που όμως αυτό, οδήγησε στο τέλος του 2016 τη κυβέρνηση Ομπάμα να απειλεί την ΕΕ για την συνέχιση των τελωνειακών δασμών.

Η επαναδιαπραγμάτευση αυτού του μνημονίου επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξασφαλιστεί ένα μεγάλο μερίδιο της ποσόστωσης.