Η επιβεβαίωση του «Έμβολος» για την τουρκική οικονομία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Εδώ και δυο εβδομάδες με συνεχείς αναφορές και άρθρα μας, έχουμε αναδείξει επαρκώς από τούτη τη διαδικτυακή γωνιά, το μέγα ζήτημα και πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας. Από κάποιους αμφισβητήθηκαν τα γραφόμενά μας και θεωρήθηκαν υπερβολικά και «προϊόντα αντιτουρκικού μένους».

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μα η πραγματικότητα είναι απτή.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και των τουρκικών ομολόγων για τα οποία γράφουμε εδώ και καιρό, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Επιβεβαίωση του «Έμβολος».

Όπως επιβεβαίωση του «Έμβολος» ήταν κι η άποψη που εκφράζαμε ότι ο Ερντογάν πήγε σε εκλογές πριν σκάσει η φούσκα της οικονομίας του. Γνωρίζοντας την οικτρή κι εφιαλτική κατάστασή της.

Τα στοιχεία καθημερινά προκαλούν τριγμούς:

Ακούστε:

  1. Η τουρκική λίρα μέσα στο 2018 διολισθήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου.
  2. Η τουρκική λίρα από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα, έχει υποτιμηθεί κατά 60% κι ο πληθωρισμός «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (16%), σε υψηλό 14 ετών.
  3. Τα τουρκικά ομόλογα (σε τουρκική λίρα) έχουν χάσει μέσα στο 2018 περισσότερο από 38%, γεγονός που αναγκάζει τους οικονομικούς αναλυτές να ομιλούν περί νέας Αργεντινής!!
  4. Ομόλογα σε δολάρια δεν εκδίδονται πλέον, αφού τα CDS (δηλαδή, τα ασφάλιστρα κινδύνου) δεν το επιτρέπουν. Γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές.
  5. Ο οιοσδήποτε δανεισμός του τουρκικού δημοσίου, γίνεται με τα καταστροφικά επιτόκια της τάξης του 20%!!!!
  6. Το τουρκικό χρηματιστήριο, μέσα στο 2018, έχει χάσει 20%.
  7. Ακόμη και πριν τις εκλογές, η κατάσταση ήταν πιο ελεγχόμενη για τον Ερντογάν, ενώ τώρα ξεφεύγει παντελώς κι η νέα εμπλοκή του ΔΝΤ βρίσκεται προ των πυλών.
  8. Η ανακοίνωση, προχθές, της Κεντρικής τουρκικής τράπεζας (που λειτουργεί ως τράπεζα του Ερντογάν, με τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών)  για μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ύψους σχεδόν 2,3 δις δολαρίων από τα αποθεματικά της), αποτελεί σπασμωδική ενέργεια που μοιάζει ως ασπιρίνη στον καρκίνο. Απόδειξη ότι παρά την «ένεση ρευστότητας» η τουρκική λίρα χθες, υποχώρησε πάλι, φτάνοντας στο απολύτως απαγορευτικό 5,3 έναντι του δολαρίου. Η δε Goldman Sachs προειδοποίησε χθες ότι αν λίρα αγγίξει το 6,5 -7 έναντι του δολαρίου, οι τουρκικές τράπεζες θα δουν να χάνεται όλο το πλεόνασμα του κεφαλαίο τους.
  9. Αν γίνει η απαιτούμενη αύξηση των επιτοκίων (περισσότερο από 500 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 23%) θα υπάρξει μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά αυτή μάλλον θα είναι πρόσκαιρη. Πέραν του ότι αν συμβεί αυτό, αυτομάτως μεταδίδεται το μήνυμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα περί της τοξικότητας της τουρκικής οικονομίας.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι τις θέσεις μας εδώ στον «Έμβολο» δεν την κατευθύνει «αντιτουρκικό μένος» αλλά η νηφάλια και εμπεριστατωμένη μελέτη της πραγματικότητας των αριθμών και των δεδομένων.

Κάποιοι, δε, όψιμοι οικονομολόγοι του καφενείου, ας κάτσουν να τα μελετήσουν πριν αρχίσουν πάλι να γράφουν πολλά και διάφορα στο διαδίκτυο… Διαφορετικά εκτίθενται… Από την αλήθεια.