Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

 

Η χώρα μας  αναπτύσσει,  ηγετικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Τον κομβικό αυτό ρόλο της Πατρίδας μας ανέδειξε και η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της σημασίας της Συνόδου και απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδος  υπήρξε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο έντεκα από τα δώδεκα μέλη της διαδικασίας. Έξι Πρόεδροι, τέσσερις Πρωθυπουργοί και ένας αναπληρωτής Πρωθυπουργός. Όπως επίσης και το γεγονός ότι στη Σύνοδο συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Michel, ενώ στο δείπνο παρέστη ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Scholz, έπειτα από προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό είναι η απόδειξη του αυξημένου ειδικού βάρους της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια, αλλά και της μεγάλης, της ενισχυμένης αποδοχής που τυγχάνει διεθνώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Είναι σημαντικό ότι στη διάρκεια της  Συνόδου επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των συμμετεχόντων στις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, καθώς  και στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία κρίσιμης διαρθρωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η δήλωση του Προεδρεύοντος της Συνόδου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στ’ άλλα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Τουρκικές προκλήσεις

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Απόλυτα και ανυποχώρητα. Και ακριβώς για αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα, αλλά και κατοχυρωμένα, τόσο νομικά όσο και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα, η οποία οδηγεί τη γείτονα σε απομόνωση και  περιθωριοποίηση. Η χώρα μας είναι δύναμη ασφάλειας, δικαίου και ελευθερίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας. Η αποτρεπτική μας ισχύ είναι υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πράγμα που είναι γνωστό σε όλους.

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί και εκτός του κεκτημένου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Ενημερώνουμε διαρκώς τους διεθνείς οργανισμούς, τους συμμάχους μας και τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα, βρίσκοντας σταθερή κατανόηση και υποστήριξη παντού. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Στην παρούσα συγκυρία η σοβαρότητα, η εθνική ομοψυχία, η πολιτική μας σταθερότητα είναι βασικές μας  προτεραιότητες.

Πρόσθετες κοινωνικές και φιλεργατικές ρυθμίσεις

 Όπως  γνωρίζετε, η Κυβέρνηση από το ξεκίνημα της θητείας της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη τόνωση της απασχόλησης  και πέτυχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει ταυτόχρονα τη δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία μας, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά και να βελτιώνουν τη ζωή τους.

Η μείωση της ανεργίας επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, του υπερδιπλασιασμού των προγραμμάτων του πρώην ΟΑΕΔ, της στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, της εφαρμογής του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου.

Το πρόγραμμα αυτό βελτιώνεται ακόμη περισσότερο με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί περισσότερο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης νέων ανθρώπων, ηλικίας 18-29  ετών, που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.

Η σημαντικότερη βελτίωση που συντελείται αφορά στη  μεγάλη προσαύξηση -και συγκεκριμένα τον τριπλασιασμό- του χρηματικού ποσού της επιδότησης που χορηγείται τόσο στους νέους ανθρώπους που θα βρουν δουλειά όσο  και προς τους εργοδότες του. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο για το «Πρώτο Ένσημο», που προέβλεπε συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας 1.200 ευρώ για έξι μήνες και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη με την εισαγόμενη ρύθμιση αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για  6 μήνες. Από αυτά ένα ποσό της τάξης των 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο,  επιμεριζόμενα σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους του. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ισχύει έως το τέλος του έτους.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία γενικεύεται η δυνατότητα και υποχρέωση των υπηρεσιών του e-EΦΚΑ να λαμβάνουν υπόψη κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο, για την απόδειξη οποιουδήποτε στοιχείου είναι απαραίτητο για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης και τον υπολογισμό του ύψους της προς τους δικαιούχους. Επιδιώκεται, έτσι, να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία καταβολής των συντάξεων.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση για τους αγρότες μας. Προβλέπεται, συγκεκριμένα,   ότι οι ασφαλισμένοι του τ. Ο.Γ.Α. που έχουν συμπληρώσει τα 67 τους έτη και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης -με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης- μπορούν να αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Ξεχωριστή σημασία για τη στήριξη της οικογένειας -στην οποία η Κυβέρνηση αποδίδει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον- έχει και η θέσπιση νέου προγράμματος χορήγησης voucher για τη συμμετοχή βρεφών, παιδιών και νηπίων σε προγράμματα προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και παιδιών και εφήβων σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Διασφαλίζεται, έτσι, ότι τα παιδιά -και ιδίως τα πλέον ευάλωτα- μπορούν να απολαμβάνουν προσιτή και ποιοτική πρώιμη προσχολική αγωγή και φροντίδα, καθώς και ότι μπορούν να απασχολούνται ποιοτικά σε εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Με μέτρα θεσμικού χαρακτήρα και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που δίδεται, φροντίζουμε να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον εργασίας και ζωής των πολιτών, ιδίως της νέας γενιάς. Με πολλαπλούς τρόπους ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών και ανακουφίζουμε από χρόνιες αδυναμίες του Κράτους και τις επιπτώσεις των τελευταίων κρίσεων.

Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας από το Δημόσιο και τα νοικοκυριά

Μείζον ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανώς για τη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε, η έκρηξη των τιμών ενέργειας και η ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, πέρα από το Εθνικό Πρόγραμμα για τη  στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και το Δημόσιο. Το πρόγραμμα για το Δημόσιο, το οποίο καταρτίστηκε από τα Υπουργεία  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης απόδοσης. Το πρώτο σκέλος -τα μέτρα άμεσης απόδοσης- αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

Δεύτερον: Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

Τρίτον: Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα άμεσης απόδοσης προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Συντήρηση των κλιματιστικών, των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων στα κτίρια του Δημοσίου και  ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας για την πιο ορθολογική  τους χρήση.

-Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

-Απενεργοποίηση ψύξης – θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Κλείσιμο λειτουργίας προσωπικών υπολογιστών, φωτισμού, συσκευών μετά  το ωράριο εργασίας και γενικότερα σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας σε μόνιμη βάση  η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα  «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ

Στόχος είναι τα κτίρια αφενός να ενταχθούν κατ’ ελάχιστον, κατόπιν παρεμβάσεων, στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, και αφετέρου να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2, τουλάχιστον, κατά 30%.

Σημειώνεται ότι η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο οφείλει να ηγηθεί στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, για λόγους πρακτικούς και ηθικούς και οι παρεμβάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά καταρτίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και μπαίνει σε εφαρμογή, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα «Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών». Αφορά στην επιδότηση νοικοκυριών για την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών -καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας- και έχει συνολικό προϋπολογισμό  περίπου 150 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, θα υπάρξει σημαντική  εξοικονόμηση ενέργειας και οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του  ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα μέτρο ανάσα τόσο για την κοινωνία, όσο και τις επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη σε κάθε επίπεδο και τεράστια προστιθέμενη αξία.

Σχεδόν 25.000 οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση από το 2020 – Πάνω από 8.500 νέοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Πρόκειται για 8.586 νέους μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που υλοποιούν οι ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών. Αποτέλεσμα αυτών των νέων προσλήψεων είναι το σύνολο των διορισμών να αγγίζει τους 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών -αυτών των 8.586 εκπαιδευτικών που θα προστεθούν στο δυναμικό της δημόσιας εκπαίδευσης- πραγματοποιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία. Θυμίζω: 11.700 στη γενική παιδεία, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Πάγια δέσμευση της Κυβέρνησής μας, η οποία υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, είναι η εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην εκπαίδευση, με κομβικό το ρόλο της μετάβασης από το καθεστώς των αναπληρωτών σε αυτό των μόνιμων εκπαιδευτικών, το οποίο αποφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη:

– Στους μαθητές μας, παρέχει σταθερούς εκπαιδευτικούς δεσμούς, ιδιαίτερα δε στους μαθητές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παρέχει ευκαιρίες για ανάπτυξη στενότερων σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων που είναι απαραίτητες για την εξέλιξή τους.

-Στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας, προσφέρει επαγγελματική σταθερότητα και δυνατότητες ανέλιξης.

-Στα σχολεία και τις οικογένειες τους, εξασφαλίζει μία συνέχεια στη μάθηση και την επικοινωνία.

Συνεχίζουμε με θεσμικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας κάτι που αποτελεί και κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο κ. Stoltenberg, σε δηλώσεις του απέφυγε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Μίλησε για διαφωνίες και διερωτώμαι αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει με κάποιο τρόπο την ενόχλησή της για αυτές τις δηλώσεις του κ. Stoltenberg.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά και συγκεκριμένα του Γενικού του Γραμματέα. Η Ελληνική Κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους, τους εταίρους, τη Διεθνή Κοινότητα. Βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα, από το State Department, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γερμανό Καγκελάριο, συμμάχους και εταίρους. Βλέπουμε την αποδοχή των ελληνικών θέσεων και την απήχησή της να ενισχύεται συνεχώς, ακριβώς επειδή εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς Συνθήκες.

ΣΩΤ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Στο τέλος του μήνα θα έχουμε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά μετά την Κωνσταντινούπολη, ο Πρωθυπουργός μας θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον κ. Erdogan. Σκέφτεται η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να θέσει μετ’ επιτάσεως και πάλι το ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλες τις χώρες, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και παρουσία του Τούρκου Προέδρου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζετε, η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές και με πολύ συγκεκριμένα βήματα έχουμε προχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια στην ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αποδομούμε τους έωλους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Η ελληνική διπλωματία, η Ελληνική Κυβέρνηση το κάνει αυτό με συνέπεια και με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, όπου και όποτε χρειάζεται.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς εξετάζει η Κυβέρνηση το αίτημα των βενζινοπωλών για οριζόντια μείωση της τιμής της βενζίνης από τη στιγμή που δεν σκοπεύετε να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και, τέλος πάντων, πότε θα ξεκινήσει να γίνει αυτό, γιατί η τιμή της αμόλυβδης σήμερα, για παράδειγμα, είναι γύρω στα 2,50-2,53-2,54 ευρώ εδώ στην Αττική.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. Το κάναμε με την ηλεκτρική ενέργεια, θα το κάνουμε και με τα καύσιμα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το περασμένο Σάββατο, το «Documento» αποκάλυψε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αιτήθηκε αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους 8.500 ευρώ, για το έτος 2020 και 2021, από ευρωπαϊκά ταμεία. Ποια η λογική μιας τέτοιας απόφασης και τι απαντάτε στις επικρίσεις μερίδας πολιτών, που θεωρεί μια τέτοια κίνηση, από έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό, πως στερείται ηθικής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι η λογική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός ενεργοποιεί πολλά χρόνια, τα τελευταία δέκα χρόνια, ιστορικά δικαιώματα -είναι όρος αυτός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- σε ό,τι αφορά την προϋπόθεση για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων, από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στην ιδιοκτησία του. Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία, κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση για ένα διάστημα από αυτά τα δικαιώματα. Κάθε χρόνο καταθέτεις στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) τη δήλωση. Βάσει αυτής της δήλωσης ενεργοποιείς τα δικαιώματα και παίρνεις τις αγροτικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να πει ότι διακόπτεται για ένα χρονικό διάστημα και να επανέλθει αργότερα. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα μας και οι ενισχύσεις που απορρέουν από αυτή, το κατανοούν και το γνωρίζουν πλήρως αυτό.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο τετ-α-τετ με τον κ. Biden στη Μαδρίτη, κάτι που ειπώθηκε στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, και αν σ’ αυτό θα τεθεί, εκ νέου, το θέμα της Τουρκίας, με βάση την αυξανόμενη ένταση των τελευταίων ημερών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή. Οτιδήποτε υπάρξει, θα κοινοποιηθεί και θα ανακοινωθεί. Από κει και πέρα είναι συνεχής, από ελληνικής πλευράς, η ενημέρωση των συμμάχων και των εταίρων μας και της διεθνούς κοινότητας, σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη και το «Politico» πρότεινε έως το 2033 να μπουν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος αυτός; Και βέβαια, είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Το έχετε συζητήσει με τους εταίρους από την Ε.Ε., με το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που μπλοκάρουν κάποιες χώρες της περιοχής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της  Ελληνικής Κυβέρνησης να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι διαδικασίες και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούν τα υπό ένταξη κράτη για να γίνουν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, μέχρι το 2033, να μπορέσει να επιτευχθεί.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θυμάμαι ήταν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Φινλανδής Πρωθυπουργού στην Αθήνα, όταν ο κ. Μητσοτάκης μας είχε ενημερώσει, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ότι είχε μια επικοινωνία με τον κ. Stoltenberg, προκειμένου να τον ενημερώσει τότε για τα νέα κύματα, όπως αυτά είχαν έρθει μπροστά μας, των τουρκικών προκλήσεων. Να αναμένουμε κάτι τέτοιο και το επόμενο διάστημα από τον Πρωθυπουργό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως είπα και προηγουμένως, από ελληνικής πλευράς είναι διαρκής η ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας, για την παραβίαση διεθνών κανόνων Δικαίου και διεθνών Συνθηκών από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή είναι μια διαδικασία, η οποία είναι σταθερή. Γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους. Έχει αποδώσει καρπούς και αποτελέσματα, όπως βλέπουμε από τη διεύρυνση της απήχησής της και από την καταδίκη της Τουρκίας για την τακτική της αυτή. Εδράζεται πάνω στα στοιχεία που ακουμπούν στο Διεθνές Δίκαιο, πράγμα το οποίο είναι ταυτόσημο με τις θέσεις της χώρας μας για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα. Η Κυβέρνηση, δηλαδή, σκέφτεται σοβαρά, μεταξύ άλλων, και τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση σκέφτεται και ενεργεί με βάση το συμφέρον της κοινωνίας μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας. Όταν το σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουμε στα καύσιμα εξαιτίας της εισαγόμενης ακρίβειας, ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη και θα εφαρμοστεί.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σήμερα στη Βουλή ψηφίζεται τροπολογία με την οποία απολύονται 1.060 εργαζόμενοι και πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Για ποιον επενδυτή ιδιώτη προορίζεται η ΛΑΡΚΟ και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η παράδοσή της σε αυτή τη συγκυρία που έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή του νικελίου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει εφαρμόσει μια διαδικασία με σκοπό τη σωτηρία της επιχείρησης με την εύρεση επενδυτή, που θα της επιτρέψει να λειτουργεί, να απασχολεί εργαζομένους και να λειτουργεί προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς αποζημίωση, χωρίς εισόδημα, αλλά και χωρίς δουλειά για ένα ικανό χρονικό διάστημα. Συνεχίζουμε την επιδίωξη της επιτυχίας αυτού του προγράμματος. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και φαντάζομαι ότι ο διπλασιασμός της τιμής του σιδηρονικελίου, εάν είναι έτσι όπως το λέτε, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για επενδυτές, προκειμένου να προσέλθουν στη διαδικασία και να διεκδικήσουν την απόκτηση της επιχείρησης.

Προηγούμενο άρθροΕργασίες στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΓιορτή λήξης του ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας