Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και εσχάτως η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργούν ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα -όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες- δεν είναι δυνατόν να μείνει απρόσβλητη. Οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων εισάγονται και στη χώρα μας και επηρεάζουν το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Χρειάζεται να γίνει συνείδηση σε όλους και σε όλες η αλήθεια αυτή. Το γεγονός ότι η χώρα μας ανθίσταται και αντέχει, παρά το μέγεθος και την ένταση των κρίσεων, οφείλεται καταρχάς στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια που μπορεί και μας επιτρέπει  να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτρέποντας πολύ χειρότερα. Η πρόσφατη κρίση των μνημονίων, ειδικά η διαχείριση του 2015, έχει διδάξει ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν χειρότερα από όσα θεωρούμε ότι μπορούν να συμβούν. Ο λαός μας το κατάλαβε πικρά αυτό. Είμαστε εδώ, με σύνεση και ψυχραιμία, για να αποκρούσουμε τα χειρότερα και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, με απόλυτη προτεραιότητα σε όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Η Κυβέρνησή μας έχει και γνώση, και σχέδιο, και έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Με όπλο μας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα αποκρούσουμε τους κινδύνους καλύτερα από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις, αναπόφευκτα, δοκιμάζουν τις αντοχές μας και προκαλούν έντονη ανησυχία-αυτή είναι η πραγματικότητα- σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Προκλήσεις με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που καμία Κυβέρνηση, σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να μηδενίσει. Ήδη, άλλωστε, ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφει ρεκόρ τριακονταετίας.

Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχεδίασε και θα συνεχίσει  να βρίσκει λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί  πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, όσο διαρκούν οι κρίσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι το Κράτος θα είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και θα τους στηρίξει περισσότερο από ό,τι είναι λογικά αναμενόμενο σε μια χώρα με τα προβλήματα και την πορεία της.

 Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

-Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.

-Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.

-Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195  εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.

Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα:

-Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

-Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.

-Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

Την ίδια στιγμή, παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει για όλη την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων για όλους. Και σε όλα αυτά, έχουμε ήδη απτά και μετρημένα αποτελέσματα, που προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Συγκεκριμένα:

-Η ανάπτυξη στη χώρα μας -όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται στο 8,5%  για το 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2022  με ρυθμούς 4,9%. Διαπιστώνεται, ήδη, η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2021 στην Ευρωζώνη. Αυτός δεν είναι απλά ένας μόνος δείκτης. Μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μεταφέρονται από την Κυβέρνηση στην κοινωνία για να στηρίξουμε τα στρώματα που δοκιμάζονται περισσότερο.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών  -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση-  παρουσίασε τη μεγαλύτερη  μείωση από το 17,3% στο 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς του σύγχρονου κόσμου. Η εισροή χρημάτων από τις επενδύσεις, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Άρχισε, ταυτόχρονα, να τρέχει το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, που αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.

Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Αλλά και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αισιόδοξης οικονομικής μας πορείας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Αυτή, άλλωστε, η πορεία -όπως έμπρακτα αποδεικνύεται- είναι ο μόνος δρόμος που μας φέρνει νέες και καλύτερες θέσεις δουλειάς, αύξηση των εισοδημάτων, βελτίωση της καθημερινότητας, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή. Άστοχες, βιαστικές και απρόσεκτες κινήσεις είναι ικανές, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να  μας ρίξουν σε πολύ χειρότερα. Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ορισμένοι είτε από αφέλεια, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, λένε πράγματα που με μαθηματική βεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και να βυθίσουν τελικά σε μεγάλη ανέχεια το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μάθαμε πικρά την προηγούμενη δεκαετία ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, που υπόσχονται ότι έχουν μια εύκολη λύση για κάθε πρόβλημα, ούτε Χουντίνι, που υπόσχονται μια εύκολη διαφυγή από κάθε δύσκολη κατάσταση. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η Πατρίδα διασφαλίζεται και η κοινωνία αντέχει μέσα από τη συμμαχία υπευθυνότητας μιας Κυβέρνησης, που μιλά ειλικρινά, εργάζεται σκληρά  και της μεγάλης πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ξέρουν ότι μόνο με σταθερότητα  και συνεχή προσπάθεια μπορούμε  να αντέξουμε και τελικά  να υπερβούμε τις κρίσεις.

Ενίσχυση θωράκισης της Πατρίδας

Η Κυβέρνηση κάνει την Πατρίδα μας πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνικά, αλλά και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Και ο στόχος μας αυτός υπηρετείται έμπρακτα, σταθερά και υπεύθυνα από το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα. Έχουν, ήδη, παραληφθεί τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη  «RAFALE»  και συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα.

Για το σκοπό αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή, συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή και εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Αφορά ειδικότερα:

-Την έγκριση σχεδίου συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN, του εξοπλισμού και την υποστήριξή τους.

-Την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια και υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας.

-Την κύρωση σχεδίου τροποποίησης της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε..

-Την έγκριση των συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» και την υποστήριξή τους.

Αναμένουμε, λοιπόν, ότι και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο «όχι» της στείρας αντιπαράθεσης και το «παρών» της αμήχανης υπεκφυγής- αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το σχέδιο της Κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Με αισιόδοξους, ασφαλείς και περήφανους Έλληνες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών, αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να επιτραπούν οι όρθιοι στη διασκέδαση -γιατί αυτό γράφεται- εάν θα έχουμε παρουσία θεατών στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και αν υπάρχουν κι άλλα μέτρα, κι άλλες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μία σταδιακή χαλάρωση, ως και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν και στη χώρα μας αυτή τη χαλάρωση -κάτι τέτοιο δείχνει μέχρι τώρα  η τάση σε βασικούς δείκτες- η Επιτροπή θα εισηγηθεί και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει, ακολουθώντας, νομίζω, την τάση που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «διαχειριστή της συμφοράς» σε ό,τι αφορά την πανδημία και τον κάλεσε σε τηλεμαχία. Ποια είναι η απάντηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Ο Πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και η Κυβέρνηση απαντά με τις πράξεις και τ’ αποτελέσματα της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που βάζει στην ελληνική οικογένεια, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, η κατάσταση, έτσι όπως τη βιώνουμε, με τις πολλές και επάλληλες κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας, όπως κάνει πάντοτε, όταν βρίσκεται στην Αντιπολίτευση, έχει μία μαγική συνταγή, μία έτοιμη λύση για όλα. Με λεφτά και προσλήψεις.

Έτσι, λοιπόν, και στο πλαίσιο αυτής του της δήλωσης και της κάθε του παρουσίας, προσεγγίζει με έναν πάρα πολύ απλοϊκό τρόπο τις συνέπειες από ένα ιδιαίτερα δυσμενές και περίπλοκο  κοκτέιλ διεθνών κρίσεων. Φαίνεται ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα, τις διαστάσεις και το βάθος των κρίσεων αυτών, γι’ αυτό και η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά στο ότι «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» θα αντιμετωπίσει ή θα αλλάξει την πραγματικότητα αυτή. Από την άλλη η Κυβέρνηση προσηλωμένη στην προσπάθεια, προσηλωμένη στην ανάγκη να σταθεί στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παράγει με την πολιτική της συγκεκριμένα αποτελέσματα, που δυναμώνουν το εισόδημα, στηρίζουν τους πολίτες έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και ταυτόχρονα, διαφυλάσσουν την αξιοπιστία της χώρας, διαφυλάσσουν τη σταθερή πορεία της οικονομίας και τη δυναμική της ανάπτυξης.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια ένταση στην Ουκρανία, όπου έχουμε δύο ομογενείς μας νεκρούς. Πώς εκτιμά την κατάσταση η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει αυτό το τραγικό γεγονός, έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν από λίγο. Ο κ. Δένδιας αναζητεί και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του. Να εκφράσουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια των δύο ομογενών μας και να ευχηθούμε και ταχεία ανάρρωση στους δύο τραυματίες. Η χώρα μας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς αυτής και σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τα όσα γίνονται  εκεί, παρακολουθούμε τα όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται στην Ουκρανία. Σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά κρατώντας ανοιχτά και όλα τα άλλα κανάλια επικοινωνίας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων της, ελπίζοντας να έχουμε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών εκεί.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Με δεδομένο ότι υπάρχουν διαρροές από τη ρωσική πλευρά για δυσφορία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πώς το χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, καθώς η Ρωσία θεωρεί ότι από εκεί διοχετεύονται ΝΑΤΟϊκές και Αμερικανικές δυνάμεις προς την Ουκρανία, με ποια θέση θα προσέλθει ο Υπουργός Εξωτερικών στο ραντεβού του με τον κ. Λαβρόφ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα και πάλι, στην κρίση της Ουκρανίας, η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη  με τους συμμάχους και με τους εταίρους της. Από την άλλη, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Πάντοτε είναι χρήσιμο να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα έχει ένα αυξημένο κύρος και μια αυξημένη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της και τις συνομιλίες της με τη ρωσική πλευρά. Πάντοτε ο δικός μας ρόλος θα έχει ως στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν εκεί.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω τώρα ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα που λέει ότι «δεσμευόμαστε ότι στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα μπούμε σε κάποια Κυβέρνηση, δεν θα αποφασίσει ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά η βάση, τα μέλη του κόμματος». Πρόκειται για ένα έμμεσο άνοιγμα σε συνεργασία, κάποια μορφή συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και πώς απαντάτε εσείς σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κόσμος θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα το 2023, όταν θα γίνουν εκλογές.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Διάβαζα το πρωί ότι έχει γίνει η μείωση του Ε.Φ.Κ. σε 18, αν δεν κάνω λάθος, ευρωπαϊκές χώρες, για να βοηθηθούν λίγο τα νοικοκυριά. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο πλάνο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση εφαρμόζει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μια πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος για όλους. Γιατί αυτός είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να θωρακίσεις τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, απέναντι στις δοκιμασίες και τα προβλήματα που βάζει η ακρίβεια. Παράλληλα, έχουμε μια πολύ ισχυρή πολιτική ενίσχυσης για την ανάσχεση των αυξήσεων σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση, πάρα πολύ μετρημένα και μελετημένα, σε ομάδες εξαιρετικά ευάλωτες, θα σχεδιάσει, ενδεχομένως, στοχευμένες παρεμβάσεις που θα πιάσουν τόπο, κυρίως σε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Σε κάθε επίπεδο, κάθε μας βήμα οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικό. Γιατί, την ίδια στιγμή που οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία για να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ανατιμήσεις, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πολιτική, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τη δυναμική ανάπτυξης της χώρας σε ένα περιβάλλον διεθνές, το οποίο, όπως βλέπετε, είναι και ασταθές και ευμετάβλητο.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν περιθώρια μείωσης του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να αυξάνονται τόσο πολύ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα και προηγουμένως. Σταθμίζουμε τα δεδομένα, όπως εξελίσσονται, συνεχώς. Η βασική μας γραμμή αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι πολιτικές, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίζουν μια διαρκή αύξηση του εισοδήματος σε ό,τι αφορά τους πολίτες. Ήδη, βαδίζουμε προς τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Και πάντοτε οφείλουμε να συνυπολογίζουμε, σε κάθε απόφαση που παίρνουμε, την επίπτωση που έχει αυτή ευρύτερα σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της οικονομίας και του Προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση, ήδη, βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, στην προσπάθειά της να μετριάσει το βάρος των ανατιμήσεων. Θα συνεχίσουμε όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια. Και προφανώς, αν απαιτηθούν ειδικά στοχευμένες δράσεις για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, εδώ είμαστε, μέσα στα περιθώρια τα δημοσιονομικά του Προϋπολογισμού, να δούμε τι μπορεί να γίνει.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Μια ερώτηση οικονομικού περιεχομένου. Ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, ανακοίνωσε την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους από το 2023. Θα παγώσει ή θα καταργήσει τον σχετικό νόμο; Γιατί έχει ξεκινήσει μια κριτική, γιατί δεν καταργείτε και το παγώνετε το συγκεκριμένο μέτρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρόθεσή μας είναι να σταματήσει η Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους το 2023. Και η πολιτική αυτή, αλλά και η πολιτική της συνέχισης μειωμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η πολιτική του ότι δεν προσθέτουμε κανένα νέο φόρο στις πλάτες των πολιτών, παρά το δυσμενές περιβάλλον και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, έχει τις ρίζες της και είναι ευθέως συνδεδεμένη με αυτά που είπα και προηγουμένως. Δηλαδή, να ακολουθούμε μια συνετή και σώφρονα δημοσιονομική πολιτική που θα μας επιτρέπει να βγάζουμε βάρη από όλους, άρα να ενισχύουμε το εισόδημα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όπως έγινε και όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν. Να έχουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Να επιτρέπουμε στην οικονομία να δημιουργεί θέσεις εργασίας για να βρίσκει δουλειά και εισόδημα κόσμος που δεν είχε καθόλου εισόδημα και βρισκόταν στο περιθώριο της ανεργίας. Και να συνεχίζεται αυτή η ανοδική πορεία για τη χώρα, με συνθήκες ευημερίας και προκοπής για όλους, χωρίς, προφανώς, να υποτιμούμε τη συγκυρία, την πολύ δύσκολη που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και μέσα σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων. Οι στόχοι, όμως, όπως ο Πρωθυπουργός, τους περιέγραψε στη συνέντευξή του το Σάββατο, παραμένουν σταθεροί και η ακολουθούμενη πολιτική μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας επιτρέψει την επίτευξη των στόχων αυτών.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας.
Επόμενο άρθροΨηφιακή εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό στο πλαίσιο των «Δράσεων Ψηφιακής Κουλτούρας»