Για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα
Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία.
Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες που απειλούνται από την κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με την συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και τα όσα παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζονται.
Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 στην Αττική, απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς όλους, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτοί. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα.
Όπως είπα και πριν, υπάρχει ισχυρή σύσταση ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούνται συνεχώς οι οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Για συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια, συνίσταται να επικοινωνούν είτε με το 100 είτε με την Πολιτική Προστασία στο 112.
Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται με τη διαχείριση της κακοκαιρίας και της Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, τα σχολεία μας σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμειναν κλειστά. Από το πρωί πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 τάξεις, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιεί το ψηφιακό αυτό εργαλείο, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, για την άμεση ανταπόκριση και την ετοιμότητά τους στην τηλεκπαίδευση.
Βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικό-οικονομικού βίου.
Δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών
Ο σεξισμός και η έμφυλη βία αποτελούν χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν όλη την ανθρωπότητα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις κοινωνιών. Στον 21ο αιώνα ήλθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτά, με ένα κίνημα αντίστοιχο κινημάτων προηγούμενων αιώνων, τα οποία εμπέδωσαν και διεύρυναν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήλθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας, τα οποία είναι πια ανεπίκαιρα και ταλαιπωρούν ανθρώπους.
Στην Ελλάδα τα δικαιώματα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα, αλλά η Κυβέρνησή μας ξεκίνησε έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την εμβάθυνσή τους και την καθολικοποίησή τους, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής μιας Κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη στα ιδεώδη του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Ο σεξισμός και η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχουν όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, μορφωτικών, θρησκευτικών ή ευρύτερα πολιτισμικών παραγόντων. Η αντιμετώπιση και η εξάλειψή τους χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους ως πολιτική κοινωνία να συγκρουστούμε με όσους υπερασπίζονται και υποθάλπουν τον σεξισμό και ασκούν ή δικαιολογούν την έμφυλη βία.
Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση ανέπτυξε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ασκούν έμφυλη βία, αλλά και να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται. Ανάμεσα στ’ άλλα, η Κυβέρνηση:
-Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία. Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για σειρά εγκλημάτων ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
-Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
-Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα:
Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.
Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.
Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση την πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.
-Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.
-Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
-Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.
-Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς διαχωρισμούς.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω μια ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις που έκανε, χθες, στο Twitter, ο κ. Φουρθιώτης. Εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Γεραπετρίτης; Θεωρείτε ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έδωσε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Γεραπετρίτης. Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ήταν απολύτως σαφής και δεν αφήνει καμία σκιά και κανένα περιθώριο για παρερμηνεία. Από εκεί και πέρα, δεν μας κάνει εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά την επίθεση στη Δικαιοσύνη, την υπονόμευση του κύρους των Θεσμών, μετά την καταστροφολογία, μετά την ψευδολογία όλου του προηγούμενου διαστήματος, υιοθετεί τώρα και τον εν λόγω κύριο. Νομίζω ότι η εντεινόμενη απελπισία του κ. Τσίπρα από την εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση, καθιστά απολύτως φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά και αναδεικνύει το είδος και το ύφος της Αντιπολίτευσης που ασκεί, αλλά και το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Αναφερθήκατε στην τηλεκπαίδευση. Υπάρχει, όμως, σωρεία καταγγελιών και από εκπαιδευτικούς ότι στα σχολεία, ουσιαστικά, δεν μπορεί να γίνει τηλεκπαίδευση. Και αυτή είναι η οδηγία που τους έδωσε η ΟΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν απαραίτητα από το σπίτι τους να προβούν σε τηλεκπαίδευση, αλλά και καταγγελίες γονέων που λένε ότι ήταν απαράδεκτη η απόφαση και ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο σήμερα. Ήταν πραγματικά ανάγκη να προχωρήσετε σε τηλεκπαίδευση γι’ αυτές τις δύο ημέρες και λειτουργεί το σύστημα, όντως;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σαράντα έξι χιλιάδες τάξεις λειτουργούν κανονικά με τηλεκπαίδευση. Αυτό νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση. Προφανώς και υπήρξαν και θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκαν και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Είδαμε κάποια δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχουν σκέψεις στην Κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναφέρομαι στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, αφού, ούτως ή άλλως η πρώτη θα γίνει με την απλή αναλογική. Έχετε τέτοιες σκέψεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Οι θέσεις του Πρωθυπουργού, τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές, είναι γνωστές και δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Η Κυβέρνηση θα εισηγηθεί κάτι στην Επιτροπή των Ειδικών για άρση του πλαισίου ή αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής λόγω της πανδημίας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζετε, την Τετάρτη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα κάθε μέρα, θα περιμένουμε να ακούσουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής για να πάρουμε τις αποφάσεις.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εφόσον άρχισαν να κλείνουν πάρα πολύ νωρίς οι δρόμοι, πριν καν φτάσουμε στην κορύφωση του κύματος κακοκαιρίας, γιατί δεν είχατε κηρύξει αργία τη σημερινή μέρα; Διότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εργαζόμενων, που τους πίεσαν οι εργοδότες να πάνε στη δουλειά τους. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Καλύπτονται κάπως;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, όπως σας είπα και προηγουμένως, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε το εθνικό δίκτυο και οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτές. Με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά όλα τα μέτωπα και αυτό της εργασίας, προκειμένου στις προτεραιότητες που έχουμε βάλει -δηλαδή, πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ύστερα την προστασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και η ομαλότητα του κοινωνικο-οικονομικού βίου- να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο, αύριο, για παράδειγμα, να κηρυχθεί αργία ή να ληφθούν κάποια άλλα μέτρα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να λάβουμε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας, ανάλογα και με τις προγνώσεις που υπάρχουν, θα αξιολογηθεί από την Πολιτική Προστασία και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της.