Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από την Αριστοτελία Πελώνη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Οδικός χάρτης επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Η χώρα μας διανύει την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Η  πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και  ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε πολλές περιοχές -όπως  στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις- ιδιαίτερα υψηλό.

Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε  να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα οι υπερτοπικές μετακινήσεις.  Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού  παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες από ό,τι στα αστικά κέντρα. Στόχος μας -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο Καλοκαίρι.

Με αυτό το γνώμονα μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η Κυβέρνηση έχει χαράξει -με την προϋπόθεση, βέβαια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση- έναν «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. με τρεις βασικούς σταθμούς.

Πρώτος σταθμός: Την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση -εστιατόρια και καφετέριες- σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

Δεύτερος σταθμός: Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα Λύκεια. Δηλαδή, με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, αλλά  και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει  ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές τόσο  για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test. Την ίδια ημέρα  απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών μας

Την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των Ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ  για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους  ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του Ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.  Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ  το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη  Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.  Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

Συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη.  Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά  χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας.

Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Όπως ήδη διαπιστώνεται  από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

-Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την  ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

-Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

-Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια των υγειονομικών μας, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών  το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή  τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία,  διαγνωστικά εργαστήρια,  κλινικές και θεραπευτήρια. Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τους 4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η Κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Καθώς η χώρα προχωρά στη μετά-κορονοϊό εποχή, η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θεσπίζει 5 νέα μέτρα με τα οποία παρέχεται πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται στη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας,  θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Συγκεκριμένα:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, η μείωση θα είναι στο 70%.

3ο.Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, έναντι  28% που παρέλαβε η Κυβέρνηση από την προηγούμενη.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σημειώνεται ακόμη ότι χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή -και είναι πλέον νόμος του Κράτους- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής, στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Στον ίδιο νόμο εντάχθηκαν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ανάμεσα στ’ άλλα αφορούν:

-Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Την παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου.

-Τη  δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

-Την άρση της φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

 -Την μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πως θα διασφαλίζεται η απόσταση μεταξύ των πιστών στους εξωτερικούς χώρους των Ναών τις ημέρες του Πάσχα; Θα προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων; Οι κυρώσεις ποιους θα αφορούν; Τον υπεύθυνο του Ναού ή τους πιστούς;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, όλα τα μέτρα που αφορούν τις ημέρες του Πάσχα θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες με Υπουργικές Αποφάσεις και  σχετικές ανακοινώσεις.  Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση σκέφτεται να αναπροσαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11, από την εβδομάδα του Πάσχα, με δεδομένες τις παρατηρήσεις των ανθρώπων της εστίασης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ανακοινώθηκαν χθες οι ώρες που θα ισχύουν. Είναι 10 το βράδυ για τη Μεγάλη Εβδομάδα ,το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Και 11 από τις 3 Μαΐου και μετά.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Σχετικά με την εστίαση, υπάρχει μια γκρίνια από τους επαγγελματίες, ότι πρώτα γίνεται το άνοιγμα και μετά τη χρηματοδότηση. Πως θα κινηθούν όσοι δεν έχουν κεφάλαια κίνησης; Ποιο είναι το σχόλιο σας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Πίκουλα, η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για να στηρίξει και τους επιχειρηματίες της εστίασης. Προσβλέπουμε και ευελπιστούμε ότι εντός του Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωμές από τη σχετική επιχορήγηση, που έχει ανακοινωθεί από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια των self test, πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διασπάθιση δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις; Πως θα διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους όταν δεν θα υπάρχουν self test;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μα, ακριβώς, όλη η προσπάθεια γίνεται για να υπάρχουν self test. Και όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, το κατεπείγον της διαδικασίας επιβάλλει να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους. Η Κυβέρνηση έχει τηρήσει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα σε όλες τις περιπτώσεις. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Όπως είπα, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, με δεδομένο πως επιταχύνεται σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να καλυφθούν οι ανάγκες; Πόσα εμβόλια αναμένουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο από την Ε.Ε.;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, δεν έχω τους αριθμούς αυτή τη στιγμή. Ανακοινώθηκαν προχθές οι επόμενες παραδόσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους. Θυμίζω ότι η δυναμικότητα είναι για 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον Μάιο με βάση τους αριθμούς που έχουμε αυτή τη στιγμή και 4 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες -νεότερης και μεγαλύτερης ηλικίας-  θα προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 40-49; Τι απαντάτε σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ξεκινά πρώτα ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 30-39; Ποια η λογική προτεραιοποίησης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους πιο γρήγορα κοντά στο εμβόλιο, διότι είναι αυτοί που θα έμπαιναν αρκετά αργότερα. Όπως ανέφερα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ομάδες τις οποίες αναφέρατε, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι θα γίνει με όσους πολίτες 30-39 ετών δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους, για παράδειγμα ιστορικό θρομβώσεων, να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, θα περιμένουν να εμβολιαστούν με κάποιο άλλο εμβόλιο.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πότε θα αρχίσουν οι έλεγχοι για την έξοδο του Πάσχα; Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται ήδη στα χωριά τους. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία, για τους ελέγχους τις ημέρες του Πάσχα και πριν. Θέλω να επαναλάβω ότι η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας  να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συμπολιτών μας που είναι πάρα πολύ συνεπείς και να τηρήσουν τα μέτρα προς όφελος όλων μας, ώστε να πάμε στον οδικό χάρτη που μόλις ανακοινώθηκε και να βγούμε από αυτό το τούνελ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου θα ανασταλεί και η χρήση του 13033 ή εξετάζονται άλλοι τρόποι συνέχισης της λειτουργίας του;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι έχουμε παραδείγματα από το πώς λειτούργησε η εστίαση το διάστημα που ήταν ανοιχτή, με ασφάλεια και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά είναι ακόμη πρόωρο αυτό που ρωτάτε. Πρώτα θα εξειδικευτούν όλα τα μέτρα για το Πάσχα και στη συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η δραστηριότητα.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Υπολογίζετε το ενδεχόμενο να υπάρξει, παρά τις απαγορεύσεις, φυγή πολιτών εκτός του τόπου κατοικίας τους τις ημέρες του Πάσχα; Και τι σχέδιο επεξεργάζεστε για να το αποτρέψετε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο και αυστηρότατοι έλεγχοι στις εξόδους.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Με ποιες παρεμβάσεις η Κυβέρνηση θα αποτρέψει φαινόμενα συνωστισμού την Ανάσταση στους δρόμους γύρω από τους Ναούς;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δίνουμε ορατότητα και προοπτική. Η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση και ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια για να βγούμε, το συντομότερο δυνατό από αυτό το τούνελ. Θα επαναλάβω ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα από κάθε πολίτη. Πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα από τη ματαίωση της διαδικασίας για την προμήθεια των self test, δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία ανοίγουν άμεσα και θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός αυτών;

 ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί στην εισαγωγή μου.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Εισηγείται η Κυβέρνηση άνοιγμα εμπορικών κέντρων, κέντρων αισθητικής, αλλά και παιδικών σταθμών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού, αυτή τη στιγμή.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Πότε θα ανοίξουν εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και τα λοιπά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είμαστε τώρα ενόψει Πάσχα. Ας μείνουμε στους σταθμούς που ανακοινώθηκαν και θα τα δούμε αυτά στην πορεία, προφανώς ανάλογα και με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κάποιοι ιερείς ετοιμάζονται να κάνουν Ανάσταση στις 24:00. Πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο θέμα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Τα ωράρια των Λειτουργιών, προφανώς θα  είναι κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος και πάντως, πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιοι παράγοντες οδήγησαν Κυβέρνηση και ειδικούς να προχωρήσουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρά το υψηλό ποσοστό διασωληνωμένων, κρουσμάτων και θανάτων; Αν παρατηρηθεί περαιτέρω έξαρση και πίεση στο Ε.Σ.Υ., μπορούμε να οδηγηθούμε σε υπαναχώρηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο όρος αυτός και η αίρεση ετέθη χθες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Μόσχοβα. Όλα είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Θέλω να σας θυμίσω, ότι όσες φορές δραστηριότητες λειτούργησαν, σε εξωτερικούς χώρους, οργανωμένα και υπεύθυνα, τα επιδημιολογικά δεδομένα πήγαν καλύτερα. Και θα επαναλάβω, ότι φέτος δεν είμαστε όπως πέρυσι. Έχουμε στα χέρια μας το όπλο των εμβολιασμών, τα self test, τον καιρό που καλυτερεύει και επιτρέπει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δε γνωρίζω.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ποιος ο λόγος της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες, για τις αλλαγές στην Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δε γνωρίζω σε ποια τροπολογία αναφέρεστε.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα ξαναπώ, κ. Γκάτσιο, αυτό που είπα και προ ημερών. Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά, από όσο ήμασταν τις προηγούμενες μέρες.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Πέρα από την έκφραση κατανόησης για τους υγειονομικούς για τον κόπο τους, μπορεί η Κυβέρνηση να τους εγγυηθεί και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για αποφόρτιση στη δουλειά τους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προσλήψεις υγειονομικών έχουν γίνει, πάρα πολλές, από την αρχή της πανδημίας, κ. Μπαλοδήμα. Και επειδή αναφέρθηκα στους εμβολιασμούς, προφανώς οι υγειονομικοί θα ανταμειφθούν για τις μέρες του Πάσχα.

Προηγούμενο άρθροΑ. Τζιτζικώστας-‘Έπειτα από 30 χρόνια βάζουμε τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης’
Επόμενο άρθροΝ. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να βάλει αντικειμενικά κριτήρια στο «Εξοικονομώ κατ’οίκον»