Η εκτόξευση του ελατηρίου της Οικονομίας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι κάποιες εφημερίδες που πουλάνε ελάχιστα φύλλα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν την αντιπολίτευση και συστηματικά καλλιεργούν κλίμα αβεβαιότητας, μιζέριας, καταστροφής.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Θα πει κάποιος ότι αφού δεν πουλάνε, πώς στο καλό καλλιεργούν αυτό το κλίμα; Η απάντηση είναι απλή. Κρεμασμένες στα περίπτερα ή με την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων στην τηλεόραση.

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, λες κι ένα μαγικό ραβδί είχε κινητοποιήσει ταυτοχρόνως διευθυντές κι επιτελικά στελέχη, πολλές εφημερίδες και τα site τους έκαναν λόγο για νέα μνημόνια! Κι ο κοσμάκης που δεν ξέρει, που έχει κακή πείρα αρχίζει και μαζεύεται. «Λες;», σκέφτεται και κλείνεται ακόμη περισσότερο στο καβούκι του μέχρι ν’ ακούσει πάλι κάποιον να λέει ότι αν έρθουν αυτά τα μνημόνια θα τα…. ξανασκίσει!

Όμως, όσοι βλέπουν, όσοι κατανοούν, όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς κάποια πράγματα, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται αφού σε Ευρώπη και Ελλάδα δημιουργείται  ένα νέο κι άκρως ελπιδοφόρο  περιβάλλον για να πορευτούμε, ίσως κι από το τέλος  αυτού του χρόνου.

Αυτό το νέο περιβάλλον διαμορφώνεται και χαρακτηρίζεται από τρία χαρακτηριστικά: Τις επενδύσεις, τη ρευστότητα και την κατανάλωσηΤαυτοχρόνως το ελατήριο της οικονομίας δεν μπορεί να συμπιεστεί άλλο, άρα μόνο εκτίναξη αναμένεται. Και δη με αρχή το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά την υπερσεγκέντρωση ρευστότητας.

Στο σημείο αυτό, μπορεί κάποιος να πει: Πού τη βλέπεις ρε φίλε τη συσσώρευση της ρευστότητας; Πού είναι αυτή κι εγώ δεν τη βλέπω;

Η απάντηση πάλι είναι απλή: Είναι η συσσώρευση των 32 δις από την ECB. Κι όσο περισσότερο ξεκαθαρίζει η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων και της διαχείρισής τους, τόσο η αγορά θα διακρίνει τη ρευστότητα που αναγκαστικά θα συγκεντρωθεί στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, συσσώρευση ρευστότητας δημιουργεί και καταγράφει η υπερσυγκέντρωση επενδυτικών πόρων. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» κινητοποιεί 50 δισ. ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών πόρων προς την χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είναι κι άλλα. Στα προηγούμενα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Για την Ελλάδα υπολογίζονται 6-7 δις ευρώ και για όλη την Ευρώπη 280 δις!

Προσέξτε: Με αυτά και μ’ εκείνα, μέσα στην επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα έχουμε επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα (χωρίς να υπολογίζουμε τα ακίνητα), που θα προσεγγίζει τα επίπεδα των χρόνων που η οικονομική κρίση δεν είχε κτυπήσει την Ελλάδα.

Προσέξτε κι αυτό: Η πλειοψηφία των αποδόσεων αμοιβαίων κεφαλαίων αυξάνεται σταθερά, οι καταθέσεις αυξάνονται σημαντικά παρά την πανδημία. Κι αυτά οδηγούν σε …κανονική κανονικότητα! Άλλωστε η ιδιωτική κατανάλωση έχει τάσεις να σταθεροποιηθεί σε αύξηση  3,2% το 2021 και  5,2% το 2022.

Αυτό σημαίνει κυρίως δυο πράγματα:

Α. Ότι το 2022 θα φτάσει σε επίπεδα 132-134 δις ευρώ. Αυτό το συναντούσαμε πριν τους Ολυμπιακούς του 2004!

Β. Το διαθέσιμο ιδιωτικό εισόδημα το 2021, θα ξεπεράσει αυτό του 2019 που εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ( (18.942 ευρώ το 2021, 19.808 ευρώ το 2022 και 20.436 το 2023 έναντι 17.416 ευρώ το 2019 και 17.715 το 2020).

Το ελατήριο λοιπόν, είναι έτοιμο να σπάσει τα δεσμά του και να εκτοξευθεί. Κι όπως αναφέρουν οι ειδικοί ( Π. Πετράκης , ΕΚΠΑ) μπορεί να δούμε ρυθμούς μεγέθυνσης στην ελληνική οικονομία, που δεν θα έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.

Είθε!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 12 Απριλίου 2021
Επόμενο άρθροΣτα θρανία ξανά οι μαθητές των λυκείων – Επιστροφή στα σχολεία σήμερα με self test, μάσκες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.