Η εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Τα στοιχεία καταδεικνύουν  και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί, ταυτόχρονα, να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα.

 

Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα.

 

Όπως υπογράμμισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις Εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο». Πρέπει -όπως πρόσθεσε- να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό «δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους».

 

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά  μέτρα, η Κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «Κάρτα Ελευθερίας», μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών να εμβολιαστούν. Ήδη, μάλιστα, υπήρξαν επιχειρήσεις που συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριότητας. Ο Πρωθυπουργός επικρότησε το παράδειγμά τους και ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να δράσουν ανάλογα.

 

Την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.

 

Καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν rapid ή μοριακό τεστ.

 

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή ως μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν.

 

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες.

 

Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικτοί χώροι. Από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

 

Υπογραμμίζεται πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται.

 

Για τις μεταρρυθμίσεις

 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, στρώνουν το έδαφος  για την επόμενη μέρα και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συζητήθηκαν ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους είναι:

 

-Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

 

-Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που, επίσης, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 

-Εξαιρετικά σημαντικός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αποβλέπει στην ουσιαστική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί  στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

 

Στόχος είναι  να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές επενδύσεων.

 

Κυρίως, μάλιστα, να συμβάλει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. 

 

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Δράμα και την Ξάνθη.

 

Αύριο, στις 12, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Mathias Corman.

Προηγούμενο άρθροΈλληνας στην αντιπροεδρία ενός απο τους μεγαλύτερους παγκοσμίως περιβαλοντικούς οργανισμούς
Επόμενο άρθροΤο 5o Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στέλνει μήνυμα αγάπης, φιλίας, ελπίδας και αισιοδοξίας από την Κατερίνη και την Πιερία μέσα από την δράση του