Η εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

 

Καλό μεσημέρι.

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης -που βρίσκεται από την Τρίτη στη Νέα Υόρκη- θα μιλήσει αύριο στη Γενική Συνέλευση  του Ο.Η.Ε.. Θα αναδείξει το ρόλο της Πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Όπως γνωρίζετε -μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις  στη Νέα Υόρκη- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε μια πρώτη απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι:  «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει ότι Τουρκία είναι μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία, με τους όρους που γνωρίζουμε».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη  έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, ενώ χθες στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Biden, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Πρωθυπουργός είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων 

Η Κυβέρνηση -όπως πολλές φορές έχουμε καταστήσει σαφές και επανειλημμένα έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός- θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε το σχέδιο και συνεχώς βρίσκουμε και δημιουργούμε και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη που παρέχεται αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο επίδομα θέρμανσης.

Ειδικότερα, για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας η Κυβέρνηση θα διαθέσει τον Οκτώβριο συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπογραμμίζεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων, που έχουμε καθιερώσει, από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει, μόλις σε 2,5 μήνες, 2 δισ. ευρώ.

Η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμοστούν κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς. Δημιουργούνται για το σκοπό αυτό τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Ειδικότερα:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών, απορροφάται  το 90% της αύξησης.

-Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότησή του θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

-Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν αλλάζει τίποτα, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και για το μήνα Οκτώβριο.

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh.

-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά MWh.

-Σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει  και σε ό,τι αφορά στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που έκαναν αυτήν την επιλογή στο φυσικό αέριο, έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και θα επιβαρυνθούν πολύ το επόμενο διάστημα.

Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή και παρόχου.

-Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική ΜWh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα έσοδα αυτά,  από το τέλος που μόλις περιγράψαμε, θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Την ίδια στιγμή, σε στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel -που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το πρακτορείο Bloomberg- γκρεμίζονται τα ασύστολα ψεύδη της Αντιπολίτευσης, αλλά και του κ. Τσίπρα  για δήθεν υστέρηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην στήριξη των νοικοκυριών και της κοινωνίας έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων για δήθεν «ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας». Επισημαίνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά, εδώ και καιρό, στην κορυφή των κρατών που στηρίζουν περισσότερο και αποτελεσματικότερα την κοινωνία και τους πολίτες τους. Η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία αυτά, παραμένει στις κορυφαίες θέσεις σε μέτρα στήριξης. Είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. έχοντας δαπανήσει 3,72% του Α.Ε.Π. για μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν αφενός την ευαισθησία της Κυβέρνησης και αφετέρου αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της Αντιπολίτευσης.

Παρεμπιπτόντως, θα ήταν χρήσιμο ενδεχομένως για τον  ΣΥΡΙΖΑ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όποιον άλλον, πριν εκδίδει τις καθημερινές του ανακοινώσεις περί δήθεν επιδότησης της αισχροκέρδειας, να ανατρέχει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, όπου ανακοινώνονται κάθε μέρα τα έσοδα που ανακτώνται από τους παραγωγούς ανά κατηγορία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μηχανισμού που έχουμε θεσπίσει για να επιστρέψουν πίσω ως επιδότηση στους οικιακούς καταναλωτές.

Δεσμευτήκαμε ότι θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη για του λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους  και τηρούμε τη δέσμευση μας. Είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει η ενεργειακή ακρίβεια για τους Έλληνες καταναλωτές μικρότερες συνέπειες από ό,τι για τους περισσότερους Ευρωπαίους και τηρούμε επίσης τη δέσμευση και την υπόσχεση μας.

Θεσπίστηκαν μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. 

 Σημειώνω ότι  ψηφίστηκε χθες από την Βουλή τροπολογία με την οποία μπαίνει, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Θεσπίζονται, επιπλέον,  τρία από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ.. Συγκεκριμένα:

-1ον: Οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Απαλλάσσονται, δηλαδή, από την εισφορά αλληλεγγύης -εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα που θα δηλωθούν με τη φορολογική δήλωση του 2023.

 -2ον: Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για εκείνους που συγκατοικούν. Η αύξηση αυτή θα ισχύει αναδρομικά, καθώς θα καταβληθεί το Φθινόπωρο για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Σημειώνεται ότι το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ι.Ε.Κ..

-3ον: Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί. Εάν υπολογιστεί και ο Φ.Π.Α., τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.

-4ον: Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2022, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων. Εξαιρούνται επίσης φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα  που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Έχουμε δεσμευτεί και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και κυρίως σαφές εφαρμοστικό πλάνο, ώστε όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ., να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανακουφίζοντας τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Erdoğan, σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως βήμα διασποράς fake news και όχημα χυδαίας προπαγάνδας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Ο.Η.Ε.. Θυμίζω ότι ο Ο.Η.Ε. θεμελιώθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακριβώς για να μην επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ξανακατρακυλήσει στη βαρβαρότητα και την ωμή βία. Ο Ο.Η.Ε. θέσπισε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγωδίες.

Προφανώς, χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του Ο.Η.Ε., όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία του κ. Erdoğan έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Erdoğan οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι, όπως  τα ανθρώπινα δικαιώματα και το  Διεθνές Δίκαιο, πρέπει πρώτα  να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος.

Για παράδειγμα, η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει Συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη. Οφείλει να απαντήσει για το τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα, στην Κωνσταντινούπολη που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι. Οφείλει να απαντήσει  για τις γενοκτονίες, για  τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας.

Η Ελλάδα, αντιθέτως, σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, που δεν απειλεί κανέναν, που έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της δημοκρατικής και πολιτισμένης οικουμένης και  σε όλη την ιστορική της διαδρομή στέκεται ανυποχώρητα απέναντι στην αδικία.

Ο κ. Erdoğan και οι συνοδοιπόροι του οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ες αεί το προπύργιο, ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά.

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αμυντικά και διπλωματικά η Κυβέρνηση έχει οχυρώσει την Ελλάδα, ώστε κανείς να μην διανοηθεί να επιχειρήσει το παραμικρό εις βάρος μας. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, έχοντας την πίστη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, προς όφελος και για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή μας γενικότερα. Η ομιλία του κ. Erdoğan, αλλά και οι χαλκευμένες εδώ και πολύ καιρό κατηγορίες από διαφόρους εις βάρος της χώρας μας, είμαι βέβαιος ότι θα αφύπνισαν ήδη και θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα όσους και όσες επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα, υιοθετώντας την κίβδηλη προπαγάνδα αλλότριων δυνάμεων, να βλάψουν την Πατρίδα στο πρόσωπο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Οι πολίτες και η Ιστορία απαιτούν από όλους μας αρραγές εθνικό μέτωπο σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της απέναντι πλευράς. Οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Η χώρα ενωμένη, αποφασιστική και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα, οφείλει να δίνει τις απαντήσεις όπου πρέπει, όπως πρέπει, την κατάλληλη στιγμή.

Προηγούμενο άρθροΞεκινούν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Νάουσας
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Ενημερωτικό δελτίο τελευταίου 24ωρου