Η εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βεβαιότητες δεκαετιών κατέρρευσαν με πάταγο και ο κόσμος μας άλλαξε. Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας. Τόσο η αναστάτωση στην παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση αγαθών, που προκάλεσε η πανδημία, όσο και η ενεργειακή κρίση, που επιτάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλούν τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία. Όπως  η πανδημία, έτσι  και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενείς. Εισάγονται στην Ευρώπη, εισάγονται και στην Πατρίδα μας και για αυτό η αντιμετώπισή τους απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

 

Τα δημόσια οικονομικά φυσικά δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολα μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές. Καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων, παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας  σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται στην Ευρώπη. Δεν ταλαιπωρούνται μόνο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη. Στην Ελλάδα κατανοούμε απόλυτα ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δοκιμασία, καθώς προηγήθηκε η επίμοχθη περίοδος των μνημονίων. Αλλά αυτή ακριβώς η εμπειρία μας, μάς κάνει ανθεκτικότερους, αλλά και σοφότερους. Μάθαμε ότι εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ότι χρειάζεται σύνεση, σχέδιο, αποφασιστικότητα, ότι απαιτείται σύμπνοια, αλληλεγγύη και πατριωτισμός.

Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγικού χαρακτήρα απειλή απέναντι στην οποία οφείλει -έστω και τώρα- να αντιδράσει αποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποδοτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση.

Η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ επανερχόταν επίμονα στα ευρωπαϊκά Συμβούλια, υπογραμμίζοντας συνεχώς ανάμεσα στα άλλα  την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Έστω και αργά πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται ως εθνικές πολιτικές από αρκετά κράτη στην Ευρώπη. Είναι όμως, ανάγκη -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- να κάνουμε ό,τι γίνεται, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Συνέχεια στο εθνικό πρόγραμμα με αυξημένες δυνατότητες

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης εξαντλώντας -αλλά όχι παραβιάζοντας- τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται. Θα έχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες πληρέστερη εικόνα και ανάλογα θα οριστικοποιηθούν σχετικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό. Είναι βέβαιο, πάντως, είναι ότι το Καλοκαίρι δημιουργήθηκε  πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, από την καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την σημαντική -παρά την ενεργειακή κρίση- ανάπτυξη. Φυσικά, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουρισμού μας, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα φέτος θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019. Ήδη, με βάση τα έως τώρα στοιχεία είχαμε:

-12% αύξηση αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

-Στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019.

-Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον φετινό Ιούλιο  σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019  είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από τη Γαλλία, 39% από την Ελβετία, 19% από το Ισραήλ, 257% από τη Σερβία και 177% από την Τουρκία.

-Είχαμε 5.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας μας.

-Αλλά και ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Η.Π.Α. στο «Ελ. Βενιζέλος».

Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συγκυρίας, ούτε τύχης. Προηγήθηκε πολύμηνος σχεδιασμός και τεράστια προσπάθεια και οργανωτική δουλειά στη διάρκεια του Χειμώνα, ώστε τώρα να δρέπουμε αυτούς τους καρπούς της επιτυχίας. Με ανάλογο τρόπο σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς της οικονομίας μας, προκειμένου να βρούμε νέους πρόσθετους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στήριξη της κοινωνίας το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα.

Είναι βέβαιο ότι το τελευταίο καιρό η Ευρώπη γνωρίζει ευρύτερους πολιτικούς κλυδωνισμούς, που σε ορισμένες χώρες, ήδη, επέφεραν ακυβερνησία ή δομική αστάθεια. Η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση: Είναι μια χώρα με σταθερότητα, ασφάλεια, ισχυρή και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Και η σημασία της σταθερής και ισχυρής διακυβέρνησης θα φανεί περισσότερο τους αμέσως επόμενους μήνες, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να  ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προσδοκίες των πολιτών για ουσιαστική στήριξη και την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης. Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μην αναλώνεται σε κανενός είδους εσωστρέφεια και να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν μπροστά τους οι πολίτες, που έχουμε μπροστά μας όλοι μας. Γιατί η Κυβέρνηση κατανοεί ότι η απαίτηση της κοινωνίας είναι η εξεύρεση λύσεων, όχι η διαπίστωση των προβλημάτων.

Οι πολίτες απαιτούν άμεσες, πρακτικές, ουσιαστικές λύσεις και όχι θεωρία. Και σίγουρα η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται  για μικροκομματικές ατζέντες και θέματα που μεγιστοποιούν πολιτικές δυνάμεις εγκλωβισμένες στο μικρόκοσμό τους, χωρίς καμία επαφή με τα ουσιαστικά και τα μεγάλα ζητούμενα της κοινωνίας των πολιτών. Η Κυβέρνηση, με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και διαχειριστική επάρκεια, έχει ήδη εφαρμόσει πλειάδα μέτρων σε ό,τι αφορά στη στήριξη της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του οικονομικού της βίου. Και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή με σύνεση και σωφροσύνη, με οδηγό πάντα  τις νέες οικονομικές δυνατότητες που δημιουργεί η πολιτική μας.

Σε αυτά θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του Σάββατο στην ΔΕΘ. Δεν θα μείνει, όμως, μόνον εκεί.  Θα αναφερθεί σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις μας στη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Θα μιλήσει, επίσης, για  διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, μέτρα και κίνητρα απέναντι σε εναπομείνασες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια πολιτική που οδήγησε με επιτυχία όλο το προηγούμενο διάστημα σε μείωση της ανεργίας και σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης  σε όλο το εύρος της αγοράς. Τέλος, θα αναφερθεί  στην  πλειάδα μέτρων στήριξης των πολιτών στην ενέργεια που έχουμε δρομολογήσει και σχεδιάζουμε και για το επόμενο διάστημα, αλλά και σε μια ολοκληρωμένη πολιτική σχετικά με  τη στέγαση.  Εστιάζουμε στα ουσιαστικά ζητήματα της πολιτικής ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Δεν δαπανούμε ενέργεια, αλλά και χρόνο σε ζητήματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα της κοινωνίας ή απομειώνουν το εθνικό κεφάλαιο.

Η Κυβέρνηση είναι ισχυρή, είναι σταθερή και γι’ αυτό μπορεί και ξέρει να παίρνει εφευρετικές και θαρραλέες αποφάσεις, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στη ζωή του λαού μας.

Ξεκινά η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Άλλη μια απόδειξη για την αλήθεια σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό και τη δουλειά της Κυβέρνησης, αποτελεί το γεγονός ότι ύστερα από επίμονες κυβερνητικές προσπάθειες άνοιξε πλέον – μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου – ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Πετύχαμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκεί επίσκεψή του την Παρασκευή- να εξασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, να πάρουν οι εργαζόμενοι όλα τα δεδουλευμένα, να εξασφαλίσουμε σημαντικές  επενδύσεις στο Ναυπηγείο για να ανασυγκροτήσουμε ένα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κρίσιμης σημασίας για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο  για την επανεκκίνησή τους, καθώς ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

-Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων.

-Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

-Οφειλές και αποζημιώσεις 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.

-Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να φτάσουν συνολικά τους  2.000.

-Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

-Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία.

Η ναυπηγική βιομηχανία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τόσο λόγω της εμπορικής μας ναυτιλίας όσο και για την εθνική μας άμυνα. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την τεράστια ναυτική παράδοση, είναι εθνικά και ιστορικά απαράδεκτο να μην διαθέτει ανταγωνιστική ναυπηγική βιομηχανία.

Το πρόβλημα, τη δυσκολία και τη στρέβλωση αυτή με την πολιτική μας, την αντιμετωπίζουμε.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Καθώς σε μια εβδομάδα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά  είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στα νέα δεδομένα:

-Πρώτον: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε πέρσι η πανδημία. Η χρήση προστατευτικής μάσκας παραμένει προαιρετική. Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων, ενώ σε περίπτωση κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Συνιστώνται παράλληλα, τήρηση της υγιεινής των χεριών και επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

– Δεύτερον: Στο 50% των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών που λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου λειτουργίας από τις 4 στις 5:30. Θα υπάρξει, επίσης, νέο αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Προβλέπεται, επίσης, επιπλέον χρόνος για μελέτη στο σχολείο, ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι τα παιδιά να διαθέτουν προσωπικό χρόνο για παιχνίδι και για την οικογένειά τους.

Τρίτον: Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά  με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Με όλα αυτά, και άλλα που δρομολογούνται, προσφέρουμε ευκαιρίες ποιοτικότερης εκπαίδευσης στη νεολαία μας και παράλληλα μειώνουμε το κόστος των οικογενειών για την εξωσχολική εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Επίσης, δίνουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση, με όρους και αμοιβές αξιοπρέπειας.

Προηγούμενο άρθροΗ παρουσίαση του Μαρσέλο στην COSMOTE TV
Επόμενο άρθροEurobank | Νέες διακρίσεις για τις υπηρεσίες Securities Services