Η εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα  

Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και την Ευρώπη από όσα γνωρίζουμε από χώρες που έχουν προηγηθεί. Αυτή η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων της «Όμικρον» δεν φέρνει αντίστοιχη μεγάλη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, δεδομένου ότι έχει μικρότερη νοσηρότητα. Περιμένουμε και στη χώρα μας αύξηση κρουσμάτων. Η αύξηση αυτή θα μας βρει με το Σύστημα Υγείας σε υψηλή πίεση γι’ αυτό και χωρίς πανικό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και απαιτείται και εγρήγορση.  Είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε και στην Ελλάδα την αύξηση αυτή  των κρουσμάτων γι’ αυτό και σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, σημασία έχει πως αντιδρούμε.

Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε σημαίνει για μας να μη σταματάμε την προσπάθεια. Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί από όλους μας συνέπεια, υπευθυνότητα και φυσικά η επιστήμη είναι τα όπλα μας που διαθέτουμε. Αυτά είναι που μας έφτασαν  ως εδώ και με αυτά θα συνεχίσουμε.

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας που επιδεικνύουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.

Τα επόμενα 24ωρα ο βασικός μας στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν τις μέρες αυτές μεγάλη κινητικότητα και συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός είναι ανάγκη να αποφύγουν ή να προσέξουν πολύ στις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας  και να  λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).

Για αυτό άλλωστε και όλα τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των ειδικών και αποφάσισε η Κυβέρνηση  έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερμετάδοση. Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: Προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού. Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης της εξάπλωσης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή χρειάζεται να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που θα κριθεί ότι είναι ο κατάλληλος και ο ενδεδειγμένος.

Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Ήδη χθες έκλεισε ο πρώτος χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών. Θέλω να θυμίσω ορισμένα πράγματα και να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας. Πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει ήδη την αναμνηστική δόση.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι, με βάση τις έρευνες,  περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν  είχαν γίνει οι εμβολιασμοί. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα καθημερινά στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία όπου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που διασωληνώνονται και χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό  είναι ανεμβολίαστοι.

Θέλω να επισημάνω ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  σε καθημερινή βάση  περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Σημαντική επίσης υπήρξε όλο αυτό το διάστημα η συμβολή των ιδιωτών δωρητών, των οργανισμών και των  οργανώσεων, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση:

-Δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725  σημεία.

-Ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες  περιοχές, πόρτα-πόρτα.

-Εφάρμοσε πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού σε συμπολίτες μας που είχαν κινητικά προβλήματα.

-Ανέπτυξε πρόγραμμα συνεργασίας για τον εμβολιασμό  με τον ιδιωτικό τομέα με ιδιώτες γιατρούς  και πολυιατρεία.

-Ανέπτυξε συνεργασία με την  ΚΕΔΕ και τους Δήμους, για στοχευμένες παρεμβάσεις.

-Ανέπτυξε συστηματική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού από τον περασμένο Ιανουάριο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

-Εφάρμοσε το freedom pass για τους νέους 18-25 ετών και τα data pass για τους 15-17 ετών.

Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πήρε πρώτη ή από τις πρώτες στην Ευρώπη πρωτοβουλίες που στη συνέχεια υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-Υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.

-Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο.

-Ήταν η πρώτη χώρα, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω μετά την παρέλευση 7μηνων.

-Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον».

-Απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το Καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που διευκόλυνε τις μετακινήσεις και συνέβαλε στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Και επίσης ήταν από τις πρώτες χώρες που έδωσε τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί σήμερα πάνω από 80 εκατ.  self-tests σε πάνω από 6,2 εκατ. συμπολίτες μας.

Μέχρι και σήμερα πορευόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, με διαρκείς αναπροσαρμογές και επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που τίθενται από την πραγματικότητα και τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας. Για  αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ διασφαλίζοντας την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία. Διασφαλίζοντας να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη. Γιατί η πανδημία αποτελεί μια σύνθετη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις, πράγμα που αδυνατούν ακόμη και σήμερα να αντιληφθούν ορισμένοι.

Κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης. Κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης όσο εμείς στην πανδημία. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγιναν όλα αυτά.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης. Όλα έγιναν με πολύ κόπο, με την συμπαράσταση και την ενεργό υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Μακριά από κραυγές που επειδή δεν διαθέτουν ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων που σοβούν από αυτή επιδίδονται  σε  ένα  εμπόριο πόνου και σε ένα εμπόριο μετρολογίας, προτείνοντας κατά καιρούς αποσπασματικές ρυθμίσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και πρακτικά ανεφάρμοστες στην πραγματικότητα της χώρας. Μακριά από απόψεις και συμπεριφορές που μέσα σε συνθήκες πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα.

Η Κυβέρνηση πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα το κοινό αγαθό, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, τώρα, στην εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται αφού ακούσουμε τους επιστήμονες και σταθμίσουμε τα δεδομένα, από κάθε πτυχή του βίου.

Προηγούμενο άρθροΑΕΑ: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΗμερίδες για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας στην Κεντρική Μακεδονία