Για την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2022
Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2022 σηματοδοτεί, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα και να οδηγήσουμε την Πατρίδα μας, αλλά και τους ανθρώπους της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Ο νέος Προϋπολογισμός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός και απολύτως συνεπής προς την πολιτική ευημερίας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Υπηρετεί με συνέπεια την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση για την ελάφρυνση των πολιτών από τους δυσβάστακτους και μεροληπτικούς φόρους που τους φόρτωσε η προηγούμενη διακυβέρνηση.
Ο Προϋπολογισμός προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων. Είναι ταυτόχρονα, και ένα πολιτικό κάτοπτρο, όπου αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης. Αντικατοπτρίζεται η εικόνα μιας Ελλάδας αισιόδοξης, ισχυρής και φιλόδοξης, έτοιμης να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες προόδου.
Ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η Πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από 2,5 χρόνια πριν. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας. Είναι η Ελλάδα της προόδου. Η επιτυχία της Κυβέρνησης είναι καρπός του σχεδιασμού και της συνετής διαχείρισης όλο αυτό το διάστημα.Ο Προϋπολογισμός δίνει μια σαφή εικόνα του πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας.
Διεύρυνση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διαχείριση της πανδημίας
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και απάντησε με ειλικρίνεια, αλλά και με ευθύνη, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα στις ανησυχίες και στις αγωνίες της κοινωνίας για τις δύο μεγάλες απειλές που έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο: Την ενεργειακή κρίση και την κρίση της ακρίβειας, αλλά και την πανδημία και την μετάλλαξη «Όμικρον».
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της ενεργειακής κρίσης που έχει έντονες συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων στήριξης προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Αφορούν:
-Πρώτον: Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση σε 49,5 ευρώ ανά MWh από 39 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου τον Δεκέμβριο το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ από τα 45 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
-Δεύτερον: Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Από 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο 40% για τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ.
-Τρίτον: Μέτρα για τους αγρότες. Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η.. Υπενθυμίζεται, ότι για τους νέους αγρότες και τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022.
-Τέταρτον: Ενεργοποιείται η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο, αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται τα αιτήματα επανασύνδεσης και το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους θα καλύπτεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι μέσα στο 2022 θα προχωρήσουμε και σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ορθώσει ασπίδα προστασίας από τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων στην ενέργεια και τα αγαθά. Είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις αυξήσεις. Ούτε θα πούμε ψέματα ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Το μέγεθος και η προέλευση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να πετύχουμε το μηδενισμό των αυξήσεων. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε το αποτύπωμά τους. Μπορούμε γιατί μας το επιτρέπει η ανάπτυξη που πετύχαμε με τη σώφρονα πολιτική που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και με βάση αυτή την πολιτική μπορούμε να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά και τους πολίτες προκειμένου οι αυξήσεις να έχουν την μικρότερη δυνατή επίδραση στη τσέπη τους στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους.
Οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό τους και κανέναν δεν θα αφήσουμε μόνο του και σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς
Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης επαναλαμβάνεται «η ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας» και τονίζεται ότι: «Η διανομή εμβολίων σε όλους και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων είναι ουσιώδη και επείγοντα ζητήματα. Βασική σημασία έχει η κάμψη της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».
Όπως όλοι ξέρουμε, μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα, αλλά η αύξησή τους είναι -κατά τους ειδικούς- ζήτημα χρόνου. Άμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.
Στο πλαίσιο αυτό, από χθες το πρωί – εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ελέγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία», που σχεδιάστηκε με υποδειγματικό τρόπο. Εγκαινιάστηκε ήδη νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, με 16 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ προστέθηκαν επιπλέον 24 γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.
Από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60+ μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού. Ενώ σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους.