Η εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

 

Εκλογές

Όπως είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κοντά στο τέλος της τετραετίας και όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στις 21 Μαΐου, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση του συνταγματικά προβλεπόμενου κύκλου της Κυβέρνησης, έτσι ώστε εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, κάτι πολύ πιθανό εξαιτίας του εκλογικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, του νόμου της απλής αναλογικής, αυτές να πραγματοποιηθούν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Νομοθετικό έργο στη Βουλή θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, ώστε η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή να μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να επιτύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας. Μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. Οι πολίτες, στις επικείμενες εκλογές, καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη μέρα και ποια Κυβέρνηση είναι η κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους.

Η Κυβέρνησή μας, στα τέσσερα σχεδόν χρόνια που πέρασαν, κατάφερε πολλά, με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσαμε, χωρίς την κατανόηση, τη στήριξη, τη συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και να ισχυροποιήσουμε την Πατρίδα: Τη μείωση των φόρων, τη μείωση της ανεργίας, την ψηφιοποίηση του Κράτους, την ομαλοποίηση της κατάστασης με τις συντάξεις, την τακτοποίηση του μεταναστευτικού, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια της πανδημίας και όλων των κρίσεων που ακολούθησαν, κυρίως της εισαγόμενης ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτά δεν μπορούν να μηδενιστούν, δεν μπορούν να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε ή από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε. Οι ψύχραιμοι, οι συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε να μπορέσουμε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γηρασμένων υποδομών, την αύξηση των μισθών για όλους τους Έλληνες, τη συνέχιση βελτίωσης του Ε.Σ.Υ., την αντιμετώπιση των εναπομείναντων πυρήνων του βαθέος κράτους. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης και ξέρουμε πολύ καλά τι ακόμα πρέπει να γίνει, τι ακόμα πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.

Ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αλλά και τις αδυναμίες. Δεν λέμε ότι όλα έγιναν άψογα. Ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε ότι δεν έγιναν λάθη. Αλλά, με ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, θα μπορέσουμε να ενεργήσουμε πιο δραστικά, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά για να αφήσουμε πίσω μας και αυτά που μας πληγώνουν και αυτά που μας κρατούν δεμένους με ένα παρελθόν που πασχίζουμε να ξεπεράσουμε, για να τα αφήσουμε πίσω μας. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι καιροί και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας και να γυρίσουμε πίσω, στην κατάσταση που παραλάβαμε το 2019.

Από την άλλη, η Αντιπολίτευση υπολείπεται τραγικά των διεθνών περιστάσεων, αλλά και των απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς ξεπερασμένων εποχών, εκφράζοντας τον παλαιοκομματισμό, τον κρατισμό, την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πορεύεται σφιχταγκαλιασμένος με τους αμετάκλητα καταδικασμένους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο και είναι ο πολιτικός εκφραστής του πολακισμού, ο πολιτικός εκφραστής εκείνης της ιδεολογίας που θέλει να διχάσει, της τοξικότητας, του πολιτικού λόγου που είναι κενός από προτάσεις για το αύριο της Πατρίδας και για την προκοπή των πολιτών. Δεν έχει πρόταση για το αύριο: Δεν ξέρει ούτε το τι, ούτε το πώς. Δεν ξέρει πώς να δημιουργήσει όφελος, πώς να οικοδομήσει μια καλύτερη χώρα, μια καλύτερη κοινωνία, μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παρέδωσε το 2019.

Αντίθετα, ειδικεύεται στο πώς θα καταστρέψει ό,τι καλό έγινε με κόπο, με τη συνεργασία Κυβέρνησης και κοινωνίας όλη αυτή την περίοδο. Κοιτάζει πίσω και ονειρεύεται να αλλάξει ταχύτητα στη χώρα, βάζοντας όμως όπισθεν. Δεν εισφέρει τίποτα δημιουργικό και τίποτα επωφελές. Ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια. Με εκείνους που δεν τολμούν να πουν στον λαό ποιον θέλουν για Πρωθυπουργό της χώρας. Με εκείνους που περηφανεύονται για την πολιτική κληρονομιά του κρατισμού και της αναξιοκρατίας. Και τη συγκυβέρνηση που οραματίζονται και απεργάζονται την ολοκληρώνει με αυτούς που μόλις προχθές πρότειναν την ανατίναξη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Αμετανόητοι, ανήμποροι και αντιδραστικοί.

Με αυτές τις επιλογές, με αυτή την αντίληψη για την πολιτική και το μέλλον του τόπου θα αναμετρηθούμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας αξίζει θα αναμετρηθεί με τη στροφή στο παρελθόν, θα αναμετρηθεί με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν ταχύτητα για να βάλουν όπισθεν.

Σύγκρουση με τον κρατισμό

Ένα από τα βασικά ζητούμενα που αναδείχθηκε με τρόπο οδυνήρο από την τραγωδία των Τεμπών και που επιτακτικά θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα μέχρι τις εκλογές είναι η επιτακτική ανάγκη για σύγκρουση με τις εστίες του βαθέος κράτους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως δυστυχώς απέδειξε η τραγωδία των Τεμπών υπάρχουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του χθες. Και είναι απολύτως δικαιολογημένη η απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους. Δεν μπορεί, ωστόσο, να λησμονείται ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, είναι η αυτή η Παράταξη, είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είχε τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, αλλά και τις συντεχνίες που είχαν κάνει μαγαζάκι τους τις ΔΕΚΟ. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μετέτρεψε έναν παράλυτο ΟΤΕ σε διεθνή κολοσσό. Είναι  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όταν το ΠΑΣΟΚ με τον τότε Αρχηγό του και πρώην Πρωθυπουργό διαδήλωνε εναντίον της αποκρατικοποίησης. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξυγίανε την ΔΕΗ των εργατοπατέρων, που κάθε τόσο απειλούσαν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Είναι η Κυβέρνησή μας που αντιμετώπισε εκκρεμότητες, στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στη ΛΑΡΚΟ, στα ναυπηγεία. Είναι η Κυβέρνησή μας που έκανε τολμηρές παρεμβάσεις, χάρη στις οποίες στον ΕΦΚΑ καταφέραμε να εκδίδονται οι συντάξεις σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια, βάζοντας τέλος σε μια κατάσταση, η οποία ήταν συνώνυμη της ντροπής.

Οι πολίτες γνωρίζουν τι κάναμε εμείς και ξέρουν τι δεν έκαναν ή τι προσπάθησαν να κάνουν για να μας σταματήσουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς και τι δεν θέλουν να κάνουν οι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί που διδάσκονται από τα λάθη τους και προχωρούν μπροστά και ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια, μη μετανιώνοντας για τίποτα από όσα διέπραξαν στο παρελθόν.

Αναπτυξιακό Σχέδιο Στερεάς Ελλάδας: 540 έργα και παρεμβάσεις 4,2 δισ.  ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα του 2030:

Παρουσιάστηκε χθες στη Λαμία -παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου  υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση περισσότερα από 540 έργα συνολικού προϋπολογισμού εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 4,2 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

–Πρώτος άξονας. Σύγχρονα δίκτυα και υποδομές: Οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές και  λιμάνια.

–Δεύτερος άξονας: Αγροτική παραγωγή και πράσινη μετάβαση: Αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, αποκατάσταση ελαιώνα Άμφισσας και έργα για την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς, στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι.

–Τρίτος άξονας. Επένδυση και αξία στην περιοχή: Ενίσχυση απασχόλησης, στρατηγικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τουρισμός.

–Τέταρτος άξονας. Δίπλα σε κάθε πολίτη – Ποιότητα ζωής: Παρεμβάσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων του Πολιτισμού, κατασκευή φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση και επέκταση Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, αναπλάσεις και υποδομές για τον αθλητισμό, υποδομές για τη Δικαιοσύνη.

–Το αναπτυξιακό σχέδιο Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει, επίσης, ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με έργα άνω των 300 εκατ. ευρώ. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές, αναδασώσεις, οδικές παρεμβάσεις, αναβάθμιση των τοπικών Κέντρων Υγείας.

Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα σχέδιο που αποτυπώνει και για αυτήν την Περιφέρεια το όραμά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο που δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Επικράτεια της χώρας. Για μια Ελλάδα προόδου, για μια Ελλάδα ευημερίας. Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία, που όμως θα πρέπει να πάει πιο γρήγορα, πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά στην πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Συνεχίζεται η στήριξη στην κοινωνία

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού. Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος προχωρήσαμε στην επιδότηση των λογαριασμών καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια. Αυτό το βλέπει κάθε καταναλωτής στο λογαριασμό του οικιακού ρεύματος. Η Κυβέρνηση φορολόγησε στην αρχή τα υπερέσοδα των παρόχων με έκτακτο τέλος 90% και στη συνέχεια συγκρότησε μηχανισμό άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων και διάθεσής τους στην κοινωνία, μια πρακτική που στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ε.Ε.. Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας, από τα οποία το 70% προέρχεται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και προπάντων -όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός-  στην πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή τις προηγούμενες μέρες δύο προγράμματα εξοικονόμησης ρεύματος και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ προετοιμάζονται άλλα δύο για το αμέσως επόμενο διάστημα.  Πρόκειται για:

-1ον. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά.

-2ον. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες.

-3ον: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»  που ξεκινά τον επόμενο μήνα. Και

-4ον: Το  νέο «Εξοικονομώ 2023», που επίσης ξεκινά τον επόμενο μήνα.

–Πέρα από τη στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η «Κάρτα αγορών» με τη  οποία η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών επιδοτείται με επιστροφή έως και 10% των αγορών τους από καταστήματα τροφίμων. Ένα σημαντικό ποσό που για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάνει και τα 52 ευρώ τον μήνα.

–Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου δεν είδαν τις αυξήσεις που είδαν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι ύψους 7,75%, αύξηση που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως 1.600 ευρώ.

Η Κυβέρνησή μας ξέρει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ξέρει καλά τα προβλήματα της καθημερινότητας και προσφέρει μια σειρά πολιτικών για το μετριασμό των συνεπειών αυτών, για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας, αρχικά, και την υπέρβαση των προβλημάτων σε ύστερη φάση. Δεν αφήνουμε τίποτα και δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη.

Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Κώδικας Μετανάστευσης»

Κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης». Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται η κωδικοποίηση υφιστάμενων διατάξεων αλλά και η αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για θέματα νόμιμης εισόδου, διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Κώδικα Μετανάστευσης. Με το νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές καινοτομίες όπως:

-Καθιερώνεται ενιαία διαδικασία για την έκδοση αδειών διαμονής με τις οποίες παρέχεται δικαίωμα εργασίας, ενώ αυξάνεται η διάρκεια ισχύος της αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής από 2 σε 3 έτη.

-Εισάγεται πρόβλεψη για την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ετησίως αντί έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανά διετία, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται σε επίπεδο Επικράτειας πλέον οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και θα δίνεται έμφαση στον καθορισμό αριθμού θέσεων εργασίας και όχι ειδικοτήτων.

-Καθιερώνεται για όλες τις εργασιακού τύπου άδειες διαμονής, ενιαία και ευέλικτη διαδικασία για την εισδοχή (έκδοση θεώρησης εισόδου) πολιτών τρίτων χωρών.

-Αυξάνεται η διάρκεια ισχύος άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς (φοίτηση ή γέννηση στην Ελλάδα), από 5 σε 10 έτη και θεσμοθετείται πλέγμα προστασίας των πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι που ενηλικιώνονται.

-Στους κατόχους αδειών διαμονής δεκαετούς διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα μετάπτωσης στην άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, που προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο.

Επιλύουμε με αυτό το Νομοσχέδιο προβλήματα δεκαετιών και παράλληλα δίνουμε λύσεις ουσιαστικές, λύσεις παραγωγικές, οι οποίες ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κρίσιμων τομέων της οικονομίας.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Επόμενο άρθροΓυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας με το πρόγραμμα ERASMUS KA1 στην Ισπανία ενθουσιασμένοι και ενημερωμένοι