Η ΕΕ αναγκάζεται να σκεφτεί κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα…

H αδυναμία της ΕΕ να αναπτύξει πολιτικές ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης και κατά συνέπειας του τσουνάμι ακρίβειας, την αναγκάζει να μετέλθει άλλων μεθόδων, ώστε να αναχαιτίσει τον Αρμαγεδώνα που πλήττει το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εισάγει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Οι ισχύοντες κανονισμοί δεν το επιτρέπουν ακόμη. Αυτό, ωστόσο, θα καταστεί δυνατό με αλλαγές στην οδηγία ΦΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. «Ο μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα θα είναι νόμιμος στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αν και δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Ο Τζεντιλόνι σημείωσε επίσης ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν επιτρέπουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε νομοθεσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα επιτρέψει αυτό να συμβεί στο μέλλον.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική στιγμή. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι αυτό δεν είναι κάτι που επιτρέπεται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ αυτή τη στιγμή, αλλά γνωρίζουμε ότι θα γίνει νόμιμο», είπε ο Τζεντιλόνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να τροποποιήσουν την οδηγία ΦΠΑ και να επεκτείνουν τον κατάλογο των αγαθών και των υπηρεσιών στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό θα καλύπτει 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: “Να επιβληθεί ανώτατη τιμή στις προστατευτικές μάσκες”
Επόμενο άρθροΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τσουκάτου το βιβλίο της Κορνηλίας Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν “Τα σπίτια της γιαγιάς μου”