Εντυπωσιακό το βιβλίο «Γεύση … Από Ελληνικά μοναστήρια» που κυκλοφόρησε σήμερα με την εφημερία Realnews, με συγγραφέα και φωτογράφο την «δική μας» δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα. Μέσα από τα κείμενα, τις εικόνες και γνώσεις επιστημονικές, απολαύσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι μοναδικών πνευματικών και γαστρονομικών εμπειριών στα Μοναστήρια της Κρήτης.
Στο βιβλίο αυτό, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, γνωρίσαμε τα ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης, το πλούσιο πνευματικό έργο τους, που συνεχίζουν να «εγκαταβιώνουν» μέχρι σήμερα μοναχοί. Μέσα από τις απίθανες φωτογραφίες της Σίσσυ, «προσεγγίσαμε» την αυθεντικότητα της μοναστικής ζωής, την καθημερινότητα της και τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουν. Οι παραγωγές μικρές, υψηλής ποιότητας και βιολογικές. Άλλωστε όπως μας είπε ο Γέροντας Φιλόθεος «το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι είναι από τον Θεό ευλογημένα».
Μαζί με την Εύη Παπαδάκη, γενική διευθύντρια ειδικών εκδόσεων της Realnews και μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, επιμονή, υπομονή και ενθουσιασμό ξεκίνησαν το ταξίδι. Η διάρκειά του ένας χρόνος, οι επισκέψεις πολλές, σε διαφορετικές εποχές και τα χιλιόμετρα αρκετά για Κρήτη… 3294… όσο για τις φωτογραφικές λήψεις 5.244… Οι συζητήσεις με τους μοναχούς πολύωρες, αφού σκοπός της ήταν η προσέγγιση του « Θείου» με τρόπο μοναδικό, αλλά και η γνωριμία με το πνευματικό και φιλάνθρωπο έργο των μοναχών.
Διέσχισαν πολλές φορές την Κρήτη από Ανατολή σε Δύση και αντίστροφα. Το συναρπαστικό ταξίδι στον υπερβατικό κόσμο των Κρητικών μοναστηριών ξεκίνησε από τα Χανιά και ολοκληρώθηκε στη Σητεία. Περνώντας ανάμεσα σε αμπέλια, ελιές και τοπία που μοιάζουν ζωγραφιές προσέγγισαν τον «Παράδεισο επί της Γης». Πρώτος σταθμός τους η ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγ. Τριάδας των Τζαγκαρόλων, στο Ακρωτήρι και συνέχισαν για την περίφημη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Χρυσοπηγής. Εκεί, στην αυλή κάτω από το τεράστιο δένδρο αβοκάντο είχαν με τις «αδελφές» συζητήσεις πνευματικές. Συνεχίζοντας για το Καρύδι προσέγγισαν την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου, με τα περίφημα πέτρινα τοξωτά ερείπια ελαιοτριβείων του χθες. Κατηφορίζοντας προς Λιβυκό Πέλαγος, ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισας , στο Βαθύ Κισσάμου και δοξάσε τον Δημιουργό.
Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο ευλαβικά προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Αγ.Ειρήνης, όπου οι μοναχές με τα γλυκά τους φιλέματα και τα λόγια τους ενδυνάμωσαν την προσπάθεια τους να συνεχίσουν το ταξίδι. Επόμενος σταθμός το Μπαλί Ρεθύμνου. Εντυπωσιασμένες από τους ολάνθιστους κήπους της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αττάλης, ευλαβικά ανάβουν το κεράκι τους … Από εκεί πλησιάζουν στα ριζά του Ψηλορείτη, στο Βροντήσι, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγ.Αντωνίου και το δειλινό τις βρίσκει στη Μεσσαρά Ηρακλείου, στην περίφημη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οδηγήτριας . Τελευταίος σταθμός του ταξιδίου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγιάς, της Κυρίας Ακρωτηριανής Τοπλού… τα λόγια του χαρισματικού Γέροντα Φιλόθεου, βάλσαμο για την ψυχή … από αυτά που δεν ξεχνιούνται…
Το εγχείρημα του πονήματος ιδιαίτερα δύσκολο. Όμως βοήθησαν καθοριστικά οι ανέγγιχτες από τον χρόνο, οικογενειακές φιλίες με τους ιερωμένους και η επιστημονική συμβολή του θείου της Σίσσυ, Στρατή Νίκα, θεολόγου καθηγητή στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Κάποια από τα οδοιπορικά στα μοναστήρια της Κρήτης θα έχετε την ευκαιρία να τα δείτε και στον δικό μας site το emvolos.gr.