Η διεθνής πολιτική κατά ΣΥΡΙΖΑ – Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής

Όπως θα έχετε ήδη μάθει, δεν άρεσε καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνογαλλική συμφωνία. Πολύ λογικό και αναμενόμενο… Το περίεργο θα ήταν να άρεσε. Βλέπετε, η χώρα μας πήγε και συνέπραξε με κάθε επισημότητα με μία χώρα-ιστορική σύμμαχο, τη Γαλλία, μετά από πολλές καλοπροαίρετες συναντήσεις των διπλωματών των δύο πλευρών και τρεις συναντήσεις των δύο ηγετών τους μέσα σ’ ένα μήνα σε άριστο κλίμα, με γαλλικά, ευγένειες και γραβάτες. Απαράδεκτο!

Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής

Πού είναι τα γνωστά συριζανελικά του τύπου…  «Θα στείλουμε τζιχαντιστές στην Ευρώπη!»; Πού είναι τα ένδοξα «Ας μας βγάλουν από τη Σένγκεν, και τι έγινε…»; Πού είναι τα ηρωικά «Θα τα κάνουμε όλα Κούγκι!»; Μεγάλες στιγμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όλες τους. Αλλά και πιο πρόσφατα, θυμάστε πριν ενάμιση χρόνο, όταν ο σημερινός Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αγορά αεροσκαφών και να επιβεβαιώσει την καλή συμμαχική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ; «Τώρα μας θεωρούν δεδομένους!» μας έλεγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ήθελαν από την ελληνική αποστολή να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο με τα πουκάμισα έξω, σαν τον εθνικό μας Γιάνη, για να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι Έλληνες δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο κι ότι, αν δεν θέλει να τα κάνουμε όλα Κούγκι, πρέπει να μας δώσει τα F-35 τζάμπα.

Επίσης, τι είδους συνάντηση ήταν αυτή η τελευταία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και το Γάλλο πρόεδρο; Πριν καλά καλά συμπληρώσουν μία ώρα, βγήκαν έξω και δήλωσαν ενθουσιασμένοι ότι συμφωνούν σε όλα! Ποιον κοροϊδεύουν; Οι μεγάλοι διπλωμάτες ηγέτες διαπραγματεύονται με τις ώρες – δεκαεπτά για την ακρίβεια – και βγαίνουν από τη διαπραγμάτευση με το σακάκι στον ώμο και έρπη στο χείλος. Αυτό θα πει διπλωματία! Βέβαια, την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ο ηγέτης μας βγαίνοντας ξέχασε μέσα την περιουσία του ελληνικού δημοσίου για να τη διαχειρίζονται οι άλλοι για έναν ολόκληρο αιώνα, αλλά τουλάχιστον το ευχαριστηθήκαμε το έργο, σωστά;

Για να αφήσουμε  τα αστεία, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν τίποτα από διεθνή διπλωματία. Δεν καταλάβαιναν πριν γίνουν κυβέρνηση, δεν καταλάβαιναν όταν έγιναν και δεν καταλαβαίνουν και τώρα. Με μυαλά πολύ παλαιότερων εποχών, αντιλαμβάνονται τη διεθνή πολιτική μέσα από συγκρουσιακούς όρους, την ώρα που ιδεολογικά θέλουν να θεωρούν τα εθνικά σύνορα ως ανούσιες ζωγραφιές στο χάρτη. Για αυτό και όταν δεν είναι γελοιωδώς μαξιμαλιστές, απλά πετούν αντικρουόμενα «πυροτεχνήματα», όπως τώρα που θέλουν να απαιτήσουμε ως χώρα από τους Γάλλους να φυλάνε την ΑΟΖ μας χωρίς πρώτα να την έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ εμείς οι ίδιοι, και παράλληλα να μην συνδράμουν Έλληνες εκεί όπου επιχειρούν Γάλλοι στρατιώτες.

Κάποιοι, με βάση τα παραπάνω, λένε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήμερα στην κυβέρνηση, η συμφωνία θα χαλούσε. Λάθος κάνουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση η συμφωνία δεν θα χαλούσε, γιατί δεν θα υπήρχε καν υποψία συμφωνίας. Δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις, έτσι λέει η εμπειρία. Από το περίφημο πια «Δεν έχει σύνορα η θάλασσα» μέχρι την υπόσχεση στον Ερντογάν για επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούσαν άσυλο, και από την εντελώς αχρείαστη και καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015 μέχρι τις χαμογελαστές φωτογραφίες του Π. Καμμένου με τα Ίμια περικυκλωμένα από το τουρκικό ναυτικό στο βάθος, δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, προκαλούσε τις κρίσεις από μόνος του. Ποιος θέλει έναν τέτοιο σύμμαχο;

Η αλήθεια, βέβαια, «λέει» πως δεν είναι και εντελώς συγκρουσιακοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ήδη αναφέραμε, με την Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται ότι τα πήγαιναν καλά και, αν κρίνουμε από την παράλληλη αντίδραση Άγκυρας και Κουμουνδούρου στην ελληνογαλλική συμφωνία, ακόμα τα πηγαίνουν. Υπάρχουν, επίσης, η Βενεζουέλα και η Κούβα που θεωρούνται χώρες-στηρίγματα για την ελληνική Αριστερά, ενώ ας μην ξεχνάμε και τις «μεγάλες» Ρωσία και Κίνα, από τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δανεικά για να κάνει «τις αγορές να χορεύουν».

Βλέπετε, αυτό ακριβώς πρεσβεύει στην Ελλάδα πριν από όλα η Αριστερά: τον αντιδυτικισμό. Για να το πούμε αλλιώς, έστω ότι ακούνε τον ΣΥΡΙΖΑ η Γαλλία και η Ελλάδα και αλλάζουν τη συμφωνία κατά τα γούστα του… Και έρχεται το πρώτο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου τρέχουν οι Γάλλοι να υπερασπιστούν με τα όπλα τους την ελληνική ΑΟΖ… Ε, την άλλη μέρα οι τοπικές οργανώσεις και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμαρτύρονταν έξω από τη γαλλική πρεσβεία για εξωτερική επέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγούμενο άρθροΣυμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων από την ΑΑΔΕ για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων
Επόμενο άρθροΠροβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα λόγω ισχυρών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές