Η διαβολοκάλπη της 25ης Ιουνίου – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ομολογουμένως ήταν απρόσμενη η διαφορά της νίκης του Μητσοτάκη επί του Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σε συνθήκες απλής αναλογικής έλαβε τεράστιο ποσοστό που με συνθήκες ενισχυμένης θα του έδινε μια άνετη πλειοψηφία και σταθερή κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να κλυδωνιστεί παρά μόνη από «εγκληματικά» λάθη της.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή τη δυνατότητα μα και την πολιτική κι οικονομική σταθερότητα της χώρας, την υπονόμευσε/ τορπίλισε ο Τσίπρας κι η Αριστερά δια του εκλογικού συστήματος. Τώρα δε, προ των επαναληπτικών εκλογών, οι κάλπες είναι πάλι άδειες κι αρχίζουν όλα από την αρχή.

Μπορεί το σαφές προβάδισμα του Μητσοτάκη να μην αμφισβητείται, μπορεί η 21η Μαΐου να ήταν ημέρα ενός δημοψηφίσματος υπέρ Μητσοτάκη, αλλά σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα. Κι όσοι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα κι η ενισχυμένη αναλογική θα καταστήσει πιο ξεκάθαρα τα καθαρά πράγματα, μάλλον πρέπει να αναζητήσουν βιβλία για διάβασμα και ταυτοχρόνως ν’ αναλύσουν τ’ αποτελέσματα της κάλπης. Όλης της κάλπης, μέχρι… βαθέως βάθους.

Προσέξτε: Ο εκλογικός νόμος Θεοδωρικάκου της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί να κατάργησε την απλή αναλογική  αλλά η ενισχυμένη δεν είναι τόσο ενισχυμένη. Το μπόνους των 50 εδρών της παλιάς ενισχυμένης του νόμου Παυλόπουλου (με τον οποίο εξελέγη δις ο ΣΥΡΙΖΑ) μειώνεται σε 40 και μόνο αν το πρώτο κόμμα φτάσει το 25%. Από εκεί και άνω αυξάνεται σπονδυλωτά.

Παράδειγμα: Όταν το πρώτο κόμμα λάβει 25%, παίρνει 20 έδρες! Μετά για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα το πρώτο κόμμα εκλέγει έναν βουλευτή. Άρα η ΝΔ θα λάμβανε την περασμένη Κυριακή όλο το μπόνους των 40 βουλευτών και θα είχε άνετη πλειοψηφία 171 βουλευτών, ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ επειδή πέρασε το 40%. Αν έχει λιγότερο ποσοστό στις 25 Ιουνίου, η αυτοδυναμία κι η πλειοψηφία της θα εξαρτάται από το ποσοστό που θα λάβει και από το πόσα κόμματα θα βρίσκονται στη Βουλή.

Κι άλλο παράδειγμα: Αν η νέα Βουλή έχει περισσότερα από τα πέντε κόμματα που εισήλθαν προχθές αλλάζουν πολλά. Αν μπει η «Πλεύση Ελευθερίας»  της Ζωής Κωνσταντοπούλου και δευτερευόντως η «Νίκη» των μοναστηριών που έχουν σχέση με τα ρωσικά μοναστήρια, τότε θα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Δηλαδή, με εξακομματική Βουλή και ίδιο ποσοστό της ΝΔ στο 41%, η πλειοψηφία των 171 βουλευτών θα πέσει στους 166. Με επτακομματική Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία θα έπεφτε στους 163.

Αν όμως η ΝΔ πέσει κάτω του 40% και χάσει τις επιπλέον δέκα έδρες του μπόνους, η πλειοψηφία της θα είναι οριακή, 153 βουλευτές. Μάλιστα, σ’ αυτή την περίπτωση (επτακομματική Βουλή) για  την ισχνή αυτοδυναμία της ΝΔ, πρέπει αυτή να αγγίξει το 38%!

Άρα, είναι πιθανό να ζήσουμε μια μακριά νύχτα στις 25 Ιουνίου. Ειδικά όσο μερίδα της κοινωνίας πορεύεται με έντονα θρησκοληπτικά χαρακτηριστικά και θεωρούν ότι ψηφίζουν το κόμμα Του Θεού ή πορεύεται με αντισυστημικές λογικές του τύπου…. «Φρουρά- φρουρά!»….

Η εγρήγορση της κοινωνίας πρέπει να είναι συνεχής κι οι καναπέδες άδειοι…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 25 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Πέθανε η τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.