Σύμφωνα με στοιχεία επιχειρηματικών φορέων ο συνολικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων μειώθηκε το 2017 στα 35 δισ. ευρώ από 54 δισ. ευρώ το 2008.
Συρρίκνωση κατά 19 δισ. ευρώ που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εισοδημάτων που είχαν το διάστημα αυτό μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και την επιβολή δυσβάστακτων φόρων, είτε αφορούν την ακίνητη περιουσία όπως ο ΕΝΦΙΑ είτε μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων. Μάλιστα η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη αν αναλογισθεί κανείς ότι το διάστημα της οικονομικής κρίσης οι Έλληνες «σήκωσαν» από τις καταθέσεις τους 8,3 δισ. ευρώ για να αγοράσουν βασικά είδη διαβίωσης και να πληρώσουν τους φόρους τους.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίες χρειάζεται να δουλέψει κατά μέσο όρο 6,5 μήνες τον χρόνο μόνο για να μπορέσει να πληρώσεις τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Στη μείωση της κατανάλωσης σημαντικό ρόλο παίζει και η ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης. Και το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους φτωχότερους πολίτες της ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ετήσιες δαπάνες ανά κάτοικο να μειώνονται από τις 17.008 το 2008 σε 12.929 ευρώ το 2017 η χώρα μας βρέθηκε στην 17η θέση στην λίστα με τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη.
Η δραματική μείωση στα εισοδήματα των πολιτών και η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα έχει επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται. Βασικό αγκάθι για την αναθέρμανση της εγχώριας αγορά αποτελεί και η υψηλή φορολογία ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) 7 στους 10 Έλληνες «μόλις τα βγάζουν πέρα» ενώ μόνο 1 στους 10 αναμένεται να αποταμιεύσει το επόμενο διάστημα. Στοιχεία που διαμορφώνουν ένα απαισιόδοξο κλίμα για το προσεχές διάστημα, καθώς δεν διαφαίνεται να αυξάνονται τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.