Η χώρα που ο έλεγχος αποτελεί αγγαρεία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πας στις τουριστικές περιοχές. Ασυδοσία παντού. Δόμηση άναρχη, εμφανείς οικοδομικές παραβάσεις, τραπέζια και καρέκλες ακόμη και μέσα στη θάλασσα ή στις πίστες του σκι στα βουνά, τιμές στη βούληση καθενός.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είσαι στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, πουθενά η Τροχαία, τη στιγμή που οι παραβάσεις μπορεί να είναι και χιλιάδες  ενώ  το ίδιο συμβαίνει και στις εθνικές οδούς.
Η Πολιτεία φτιάχνει δρόμους ή έργα, μα αυτά είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι … κάπως. Κι όμως παραλαμβάνονται.

Σε όλη την Ελλάδα, διάφορα συνεργεία (εργολάβων συνήθως) σκάβουν και κάνουν εργασίες για λογαριασμό κρατικών ή άλλων εταιρειών. Ουδεμία πρόληψη σήμανσης, ούτε καν προειδοποιητικά φώτα τη νύχτα, με αποτέλεσμα συνεχή ατυχήματα. Τα οποία δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας επειδή είναι ήσσονος σημασίας. Έλεγχοι μηδενικοί.

Στα Τέμπη θρηνήσαμε τόσα παιδιά, επειδή ο αρμόδιος δεν ήξερε τι του γινόταν κι ο συναρμόδιος την κοπάνισε για να προλάβει τα σουβλάκια ζεστά. Μήπως θα τον έλεγχε κάποιος; Κι αν τον έλεγχε, η συντεχνία να είναι καλά…

Στην επαρχία υπάρχουν αστυνομικοί διοικητές τμημάτων, που βρίσκονται στον ίδιο τόπο επτά και δέκα χρόνια. Σιγά μην ελέγξουν κανέναν, για οτιδήποτε.

Προσφάτως  δολοφονήθηκε στον Ασπρόπυργο ένας οικογενειάρχης φύλακας, για να κλέψουν κάποιοι σίδερα! Έλεγχος κι εξέλιξη της υπόθεσης  μηδενικός!

Προχθές, βρέθηκαν ένα σωρό άνθρωποι κάτω από μια γέφυρα που ήταν περιμετρικά κλειστή, κατεδαφιζόταν κι απαγορευόταν εκεί η κυκλοφορία. Έκλεβαν παλιοσίδερα, όπως είπε κάποιος Ρομά.

Ελέγχει κάποιος τον αντικαπνιστικό νόμο; Φουγάρα είναι πάλι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Ελέγχει κάποιος ουσιαστικά αν κόβονται αποδείξεις; Κι αν υπάρχουν έλεγχοι, μόλις εμφανιστούν τα συνεργεία, ενημερώνει ο ένας τον άλλον κι όλα καλά.

Μπορούμε να γράφουμε ολόκληρα κατεβατά με περιπτώσεις που το Κράτος δεν κάνει τη δουλειά του. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, ελάχιστοι στους ελέγχους.

Πότε το Κράτος με τις υπηρεσίες του έκανε έλεγχο στα χυτήρια που δέχονται κλεμμένο χαλκό; Ακόμη κι ολόκληρα αγάλματα από μπρούντζο; Ακούσατε ποτέ για κλεπταποδόχους που συνελήφθησαν;

Να πούμε και για τις φωτιές;

Ναι, βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που φαίνεται κτυπά τη Μεσόγειο και δημιουργεί εύφλεκτο τοπίο.  Ναι τα δάση μας είναι ευάλωτα. Ναι να δεχθούμε και το πιθανότατο ενδεχόμενο οι φωτιές να έχουν πολιτική στόχευση ή και ανταγωνιστικό κτύπημα.

Μα, για ένα λεπτό:  Αυτές οι εκτάσεις που καίγονται δεν είναι χαώδεις. Δεν είναι δάση του Αμαζονίου, της Αυστραλίας, του Καναδά ή της Σιβηρίας. Στην καρδιά της Ρόδου και της Αττικής είναι. Κι όμως, η φωτιά μας «φεύγει» και δεν την «πιάνουμε».

Άρα κάτι δεν πάει καλά. Μαζί με δέντρα, φαίνεται ότι κάηκε πάλι το Κράτος κι οι υπηρεσίες του. Αναξιολόγητες κατά κύριο λόγο, έκαψαν μαζί τους το συγκεκριμένο μοντέλο αντιπυρικής προστασίας. Όσο κι αν δρουν με αυτοθυσία.

Κάτι πρέπει να γίνει. Κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκουμε μπροστά μας το Κράτος που μας κοστίζει 96 δις ετησίως. Ανίκανο! Είτε είναι επιτελικό είτε κοινωνικό, όπως θέλει η Αριστερά.

Συνεπώς, μόλις τελειώσει αυτή η λαίλαπα, οφείλουμε να βρούμε άλλη περπατησιά. Να στήσουμε διαφορετικά την πολιτική προστασία, την πρόληψη, την καταστολή, τους δασικούς δρόμους και φυσικά τις υπηρεσίες υλοποίησης και ελέγχων. Ελέγχων παντού! Ακόμη κι αν οι δήμοι έκαναν… συναυλίες τα χρήματα που πήραν από τον Μάρτιο για πρόληψη και προστασία.

Επιπλέον, πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά την αλλαγή του νόμου για τις φωτιές που μπαίνουν από αμέλεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των πυρκαγιών στη χώρα μας, προκαλείται από βαριά… αμέλεια!  Ο άνθρωπος που έβαλε τη φωτιά στο Μάτι, δεν πατάει καν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Κατηγορείται για απλό πλημμέλημα κι ας χάθηκαν εξ αιτίας του 103 άνθρωποι. Αν καταδικαστεί, δεν θα μπει ούτε μια ημέρα στη φυλακή!

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι και σ’ αυτά τα θέματα, τη λύση μπορεί να τη δώσει ΜΟΝΟ ο Μητσοτάκης.  Είτε με μαστίγιο είτε με καρότο, είτε και με τα δυο μαζί…

Φωτο: lamiareport.gr

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 25 Ιουλίου 2023
Επόμενο άρθροΓαλλία: Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.