Η Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Για την επιδημιολογική κατάσταση

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μια φορά με self test και μια με rapid. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική  καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.  Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς,  στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγεία μας και γίνεται πράξη με το όπλο του εμβολιασμού. Είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στον ίδιο σκοπό.

Νέες ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση, με  νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Παρατείνει, διευρύνει και βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 άτοκες δόσεις, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας τη δόση του Αυγούστου και μεταφέροντας τις απολεσθείσες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.

Για το νομοσχέδιο αναβάθμισης του σχολείου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου, που να εξασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 3 αλληλένδετους πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

Ο δεύτερος στη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών ως μέσου για την  ενδυνάμωσή τους.

Και ο τρίτος στην ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του σχολείου.

Επιπλέον, εισάγεται ένα οργανωμένο σύστημα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου του κλήρου και τη συνέχιση εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Προβλέπεται, επίσης, η διεξαγωγή όλων των εκλογικών διαδικασιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και η δυνατότητα συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με τηλεδιάσκεψη.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία στην Μεσσηνία και την Αρκαδία.  Νωρίτερα επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενούς τομέα στον Δήμο Τριφυλίας και επιθεώρησε τα έργα στο λιμάνι του Μαράθου. Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027. Ίσους με τους πόρους της τρέχουσας περιόδου, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 10%.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην  Παλαιόχουνη Αρκαδίας, όπου θα ενημερωθεί για την έναρξη της κατασκευής του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ.

Αμέσως μετά, στην Τρίπολη, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αύριο Τρίτη, στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το master plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κυρία Εκπρόσωπε. Μία ερώτηση για τα νησιά: Αν σας προβληματίζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αν σκέφτεστε να λάβετε περαιτέρω μέτρα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, όλοι είδατε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μύκονο το Σάββατο. Έχουμε πει εξ’ αρχής ότι η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε. Όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, όπως ήταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, κυρίως για τον περιορισμό της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα. Είναι το ελάχιστο που ζητάμε για τους τουριστικούς προορισμούς, το οποίο θεωρούμε και αυτονόητο. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και δεν θα χρειαστεί να παρέμβουμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τελικά τις πταίει, κυρία Εκπρόσωπε, για την κατάσταση στη Μύκονο; Δεν τηρούσαν τα μέτρα οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού; Δεν επαρκούσαν τα μέτρα που είχε λάβει η Κυβέρνηση; Δηλαδή, για παράδειγμα, μήπως βιαστήκαμε να ανοίξουμε για εμβολιασμένους και με test; Ή μήπως δεν γίνονταν έλεγχοι στα πλοία και στα σημεία εισόδου της χώρας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, έλεγχοι γίνονται και οι έλεγχοι θα ενταθούν κι’ άλλο. Υπάρχουν και ειδικά κλιμάκια στη Μύκονο και θα ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και από την Αστυνομία και από το Λιμενικό. Οφείλω να επαναλάβω ότι πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει όλοι, εμβολιασμένοι και μη, να έχουμε συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία πανδημίας. Το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε στη Μύκονο, είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις. Άρα, πρέπει όλοι -εργαζόμενοι, τουρίστες, ξενοδόχοι και επιχειρήσεις- να τηρούν τα μέτρα. Να κάνουν αυτή την προσπάθεια, για να κυλήσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων καραντίνας για αποδοτικότερο έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σκιτζή, υπάρχει ένα σχέδιο ενίσχυσης, αυτή τη στιγμή, των ξενοδοχείων καραντίνας, όπου κρίνεται απαραίτητο ή όπου υπάρχουν εξάρσεις. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτές τις μέρες επαναξιολογείται και το σχετικό πρωτόκολλο.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μια ερώτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας  σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς; Επίσης, το κλείσιμο των συνόρων ή ο περιορισμός για κάποιες χώρες, είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν μου αρέσει να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Θα πω ξανά ότι η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση. Προφανώς, όπου κρίνεται, λαμβάνονται μέτρα. Μέτρα υπάρχουν σε όλες τις πύλες εισόδου. Και δειγματοληπτικοί και υποχρεωτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εισόδου από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Αυτό γινόταν και αυτό θα εξακολουθήσει να  γίνεται.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Για τα ξενοδοχεία καραντίνας; Υπάρχουν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς; Και δεν εννοώ μόνο τα νησιά, αλλά γενικά στην Ελλάδα.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εξ όσων γνωρίζω, ναι. Υπάρχει α συνεννόηση της Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ανάλογα με τα κρούσματα και τις ανάγκες. Όπου κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω παρέμβαση, γίνεται. Χρειάζεται όμως και η συνδρομή τοπικών ξενοδόχων, ιδιοκτητών καταλυμάτων. Όπου υπάρχει ανάγκη να συνδράμουν και αυτοί, ώστε να υπάρξουν αυτά τα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια και στα μικρότερα μέρη που μπορεί να παρουσιαστούν ζητήματα με θετικά κρούσματα. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι επαναξιολογείται το πρωτόκολλο σε σχέση με αυτό.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ξεκινά η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα και θέλω να σας ρωτήσω, εάν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η κρίση να μεταφερθεί, φέτος το Καλοκαίρι, στην Κύπρο. Ένα σχόλιό σας για την επίσκεψη αυτή.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες αυτές που ακούμε το τελευταίο διάστημα, κατ΄ αρχάς, θα είναι ένα πλήγμα στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο. Προφανώς, μας ανησυχεί. Ανησυχεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανησυχεί την ηγεσία της Ε.Ε., που έχει τοποθετηθεί και έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της σε αυτούς τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Προφανώς, οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν μπορεί η παρανομία στην Κύπρο να παράξει νομιμότητα. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ακούσει τη φωνή του δικαίου και της λογικής, που είναι και προς το συμφέρον της και δε θα προχωρήσει, δεν θα προκαλέσει ακόμη μια πηγή έντασης. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε και αναμένουμε και όπου χρειαστεί θα αντιδράσουμε με όλες τις διπλωματικές κινήσεις και όλα τα εργαλεία, σε συντονισμό πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Να σας θέσω δύο ερωτήματα. Το πρώτο, έχει να κάνει με τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς. Υπάρχουν δημοσιεύματα από το πρωί, που λένε ότι αλλάζει το πλάνο της η Κυβέρνηση, διότι δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί και ότι θα αναλάβουν δράση τα Κέντρα Υγείας. Ισχύει αυτή η είδηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Γι’ αυτό το ζήτημα και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και της επιχείρησης «Ελευθερία» στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα το απόγευμα, στην ειδική ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Οπότε, λίγη υπομονή.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Και η δεύτερη ερώτηση είναι για ένα άλλο δημοσίευμα, για τα καταστήματα λιανικής. Αν από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει η Κυβέρνηση να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Είναι μέσα στις περαιτέρω διευκολύνσεις της Κυβέρνησης στους εμβολιασμένους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζουμε πως όλοι θα σπεύσουμε για να χτίσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Μόλις ανακοινώθηκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας. Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό. Τα του Φθινοπώρου, θα τα συζητήσουμε τότε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εφόσον το 46% των κρουσμάτων σχετίζεται με την εστίαση ή τη διασκέδαση και τον τουρισμό, θα εξετάσει η Κυβέρνηση τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις απάντησα. Μόλις ανακοινώθηκαν δύο συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας από την Κυβέρνηση, με βάση και την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Προσβλέπουμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας στα πεδία αυτά θα εμβολιαστούν. Θυμίζω ότι υπάρχουν τα ορόσημα της 16ης Αυγούστου, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και της 1ης Σεπτεμβρίου, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξέρετε, όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Προηγούμενο άρθροΜ. Χριστοδουλάκης: “Η λευκή σελίδα που έχουμε μπροστά μας”
Επόμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: “Προκλητικά έκνομες οι σχεδιαζόμενες ενέργειες Ερντογάν στην Κύπρο”