Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -χαιρετίζοντας την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα- έστειλε μήνυμα για ένα ασφαλές Καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η ασφάλεια τόνισε είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται.
Ήδη από την περασμένη Τρίτη η Ελλάδα -μαζί με άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.- ενεργοποίησαν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός διαμορφώθηκε σε μόλις δύο μήνες, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν χρόνια.
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού -που κάποιοι θεωρούσαν καταδικασμένη και λοιδορούσαν- κατέληξε σε σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς μπορεί να λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους -με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα- και να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας.
Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Επιδημιολογική κατάσταση και ανάκτηση ελευθερίας
Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Η πανδημία, ωστόσο, είναι εδώ και -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- οφείλουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης Κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.752.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό πάνω από 35%, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 2.155.000, ποσοστό πάνω από 20%.
Σημειώνεται ότι με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 27%.
Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ταυτόχρονα εξακολουθούμε να προσέχουμε έτσι ώστε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να έχουμε φέτος ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο Καλοκαίρι.
Προοπτικές της οικονομίας
Όπως ήδη γίνεται αντιληπτό, η οικονομία μπαίνει σταδιακά σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει, σειρά διεθνών εκθέσεων, όπως η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σε όλες τις περιπτώσεις επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και προεξοφλείται ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και ακόμη ισχυρότερη το 2022. Παρέχεται δηλαδή ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας.
Αστυπάλαια πρότυπο πράσινης οικονομίας
Απόδειξη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας μας, αλλά και στίγμα του δρόμου που επέλεξε η Κυβέρνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή αποτελεί και το σύνθετο έργο που δρομολογείται στην Αστυπάλαια. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο. Ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ένα πρότζεκτ που θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα στην χώρα μας και όχι μόνο. Ένα υπόδειγμα που μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες.
Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από τα μέτρα άμυνας στην πανδημία.
-Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.
-Τη ίδια μέρα άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών. Αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.
-Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέας δράσης ύψους έως 420.000.000 ευρώ που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, τουριστικά γραφεία-πρακτορεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά Α.Φ.Μ. τα 400.000 ευρώ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η μείωση τζίρου της τάξης του 30% και η απασχόλησή τουλάχιστον, ενός εργαζόμενου.
-Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση και για τον Ιούνιο της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, για τα γυμναστήρια, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
-Αποφασίστηκε, ακόμη, για το μήνα αυτό η καταβολή μειωμένου κατά 40% ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, καθώς και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των παιδιών τους.
-Παράλληλα, δίνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιούνιο, η δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα αυτό.
Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα στις 19:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Πώς σχολιάζετε την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι επιβάτες νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από μία απεργία, η οποία τελικώς κρίθηκε παράνομη ως καταχρηστική;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία. Τέτοιου τύπου απεργίες που κρίνονται παράνομες και τέτοιου τύπου παθογένειες είναι από αυτές που αντιμετωπίζει το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, που μιλά ουσιαστικά για διχοτόμηση της Κύπρου και πώς υπό αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Διαφωνούμε με την Τουρκία. Προφανώς, διαφωνίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εμείς σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε τις πάγιες θέσεις μας. Το γεγονός ότι διαφωνούμε, δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν συζητάμε. Συζητάμε, και οι διαφωνίες είναι ένας λόγος παραπάνω, για να παραμένουν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, όλα κρίνονται και όλα αξιολογούνται. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιληφθεί η Τουρκία και να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Οι θέσεις μας για το Κυπριακό δεν αλλάζουν: Λύση στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτική Ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα θελα λίγο να μας πείτε, εάν έχετε κάτι παραπάνω, για το θέμα της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού χθες στην Αστυπάλαια, για το Φ.Π.Α. στα νησιά, «όταν θα το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση». Μπορείτε να προσδιορίσετε κάτι χρονικά; Γιατί η δημοσιονομική κατάσταση είναι κάτι σχετικό.
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα παραμείνω σ’ αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, κ. Πίκουλα, δεν έχω κάτι παραπάνω. Όταν το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση, όταν υπάρξει κάτι, προφανώς θ’ ανακοινωθεί.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο κ.Τσίπρας σε διαδικτυακή του συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει του Εθνικού Σχεδίου του δικού σας, του «Ελλάδα 2.0», είπε χαρακτηριστικά πως δεν θα επωφεληθούν οι πολλοί, αλλά οι γνωστοί άγνωστοι. Έχετε ένα σχόλιο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αν δεν κάνω λάθος μίλησε και για τους μικρομεσαίους ο κ. Τσίπρας. Τα 420 εκατομμύρια ευρώ, που μόλις σας προανέφερα και ανακοινώθηκαν προ ημερών για τον τουριστικό κλάδο, προφανώς, αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως και πολλά από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στήριξε όλους τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί μια πολιτική για όλους τους Έλληνες και είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όπως είχε δηλώσει και προεκλογικά, προφανώς, ενοχλεί κάποιους.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός πριν δέκα ημέρες περίπου από τις Βρυξέλλες μίλησε για άμεση στήριξη των γειτονικών χωρών, όσον αφορά τα εμβόλια. Ο Υπουργός Υγείας της Β. Μακεδονίας, από την άλλη μεριά, είπε ότι περιμένει η χώρα εμβόλια από την Ελλάδα. Έχετε κάτι συγκεκριμένο: Τι εμβόλια θα είναι, πόσες δόσεις θα είναι και πότε θα σταλούν; Ευχαριστώ.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Ριστόφσκα, η Ελλάδα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κάνουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τους άμεσους γείτονές τους, θα προσφέρει εμβόλια στους γείτονές της. Είκοσι χιλιάδες δόσεις στη Β. Μακεδονία και 20.000 δόσεις στην Αλβανία. Σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Δεν έχω να σας πω χρόνο αυτή τη στιγμή.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει τους Υπουργούς που, στο πλαίσιο της ενδεκάδας, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, δεν αποδίδουν στο αναμενόμενο; Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι σε μια ενδεκάδα δεν μπορούν όλοι να αποδίδουν το ίδιο και ότι κάποιοι υστερούν. Έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός ποιοι Υπουργοί υστερούν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς ο Πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, για πόσο καιρό ακόμα θα διατηρηθεί; Έχει κάποιο νόημα πλέον;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, όπως προανέφερα, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επί της παρούσης, δεν περιμένω κάτι καινούριο ότι θα αποφασιστεί ως προς αυτό. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου περίπου.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Υπάρχει έλεγχος για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, με αφορμή τον Ρώσο τουρίστα που διασωληνώθηκε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το ότι με ένα τεστ μπορεί να είσαι αρνητικός σήμερα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην είσαι θετικός μετά από κάποιες ημέρες, αν κάποιος σου έχει μεταδώσει τον ιό. Ωστόσο, δεν γνωρίζω σήμερα πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Σε σχέση με την ερώτηση της συναδέλφου, σαν προέκταση, όχι πόσο σωστά είναι αυτά τα τεστ, γιατί ξέρουμε ότι αυτά τα τεστ τα δηλώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι και δεν γίνεται μέσω Κράτους. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους ξένους που έρχονται ότι στις δηλώσεις που κάνουν είναι πραγματικά αρνητικά τα τεστ; Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω διευκρινιστικά, είναι για το 40%, που λέτε, της μείωσης των ενοικίων. Αν αυτό το 40% ισχύει έως και σήμερα. Εγώ κατάλαβα ότι το 40% της μείωσης των ενοικίων είναι για τον μήνα Ιούνιο. Είναι και για τον μήνα Ιούνιο; Αυτή είναι η διευκρίνιση.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως προανέφερα στην εισαγωγή μου είναι για ορισμένους κλάδους και τον Ιούνιο.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Πριν ένα χρόνο είχα κάνει την ίδια ερώτηση στον κ. Πέτσα. Γιατί η Ελλάδα δεν κινεί τη διαδικασία εναντίον της Κίνας, όχι μόνο για την οικονομική καταστροφή, αλλά και για τις απώλειες της ζωής των ανθρώπων που χάθηκαν; Σήμερα, λοιπόν, μετά τη Μεγάλη Βρετανία, που έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, εμείς τι θα κάνουμε ως χώρα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σε ποια διαδικασία αναφέρεστε;
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Για το θέμα ότι θα πρέπει η Κίνα να πληρώσει αυτό που έκανε με τον ιό, είτε οικονομικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Εννοώ σε σχέση με προϊόντα και τα λοιπά.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή είναι μια δική σας ερμηνεία. Δεν έχω κάποιο σχόλιο επί της ερμηνείας.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το θέμα των δημοσκοπήσεων που έθεσε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για το θέμα ότι θα ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εδώ ισχύει η ρήση «δεν είναι στραβός ο γιαλός…». Αυτό που έχω να σχολιάσω ως προς την εικόνα που αποτυπώνεται, είναι ότι η Κυβέρνηση φαίνεται ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι συχνά εκτός τόπου και χρόνου.