«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ένας αγώνας δρόμου, τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε όχι με βήμα σημειωτόν, αλλά τροχάδην»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Δύο παρεμβάσεις – ομιλίες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έκανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην πρώτη παρέμβασή της, με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή περισσότερης χρηματοδότησης προς τη Μολδαβία, τόνισε πως «ο πόλεμος του Πούτιν δεν έχει επιπτώσεις μόνο για την Ουκρανία ή τη Μολδαβία, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρώπης» και κάλεσε την Ε.Ε. να κάνει περισσότερα για να τις αντιμετωπίσει, επιδεικνύοντας περισσότερη ενότητα, περισσότερη αλληλεγγύη και διαθέτοντας περισσότερη χρηματοδότηση. Η Ευρωβουλευτής κατέληξε, λέγοντας ότι «τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες αποφάσεις. Και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα απαιτούν μεγάλες οικονομικές παρεμβάσεις».

Στη δεύτερη παρέμβασή της, η κα Ασημακοπούλου, αφού υπενθύμισε τις καθυστερήσεις της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2009, αλλά και των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19 το 2020, υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», σημειώνοντας πως έχει στη διάθεσή της και τις πολιτικές και τα εργαλεία, και πλέον, μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει και την απαραίτητη εμπειρία για να το κάνει. Τέλος, ανέφερε πως πρόκειται για έναν «αγώνα δρόμου, τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε όχι με βήμα σημειωτόν, αλλά τροχάδην».

Ακολουθούν τα βίντεο και τα κείμενα των παρεμβάσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

https://youtu.be/N8N1KsTEJw4

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, στηρίζουμε -και ορθώς- την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή περισσότερης χρηματοδότησης στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως, ο πόλεμος του Πούτιν δεν έχει επιπτώσεις μόνο για την Ουκρανία ή την Μολδαβία, αλλά για όλες τις χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο.

Δυστυχώς, κάθε μέρα που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, χύνεται περισσότερο αίμα, προκαλείται περισσότερος πόνος, έχουμε περισσότερους πρόσφυγες και περισσότερες συνέπειες που αφορούν στην οικονομία, στην ενέργεια, στην ασφάλεια τροφίμων και σε πολλούς άλλους τομείς.

Συνέπειες που θα τις υποστούμε όλοι και όλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Πρέπει να επιδείξει περισσότερη ενότητα, περισσότερη αλληλεγγύη και να διαθέσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα όλων των ειδών.

Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες αποφάσεις.

Και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα απαιτούν μεγάλες οικονομικές παρεμβάσεις.

Ευχαριστώ.

Αγορεύσεις διάρκειας ενός λεπτού (άρθρο 172 του Κανονισμού)

https://youtu.be/XxgWqwB28hY

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την κρίση στην Ευρωζώνη το 2009.

4 ολόκληρους μήνες χρειάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες του Covid-19 το 2020.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιδράσει ΆΜΕΣΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της και τις πολιτικές και τα εργαλεία, και πλέον μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει και την απαραίτητη εμπειρία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, δεν μπορούμε να περιμένουμε τις διαθέσεις του Πούτιν, δεν μπορούμε να περιμένουμε τις αποφάσεις της Κίνας.

Αυτό που όλοι περιμένουμε είναι η Ευρώπη να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου. Και να το κάνει τώρα! Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, έναν νέο «αγώνα δρόμου» τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε όχι με βήμα σημειωτόν, αλλά τροχάδην. Για την Ευρώπη και τους πολίτες της.

Προηγούμενο άρθροΣυγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Ε.Π.Σ.
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας κατά τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου.