Η αναπηρία στη νέα δεκαετία: Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς για όλους
Η ανάγκη οι ανάπηρες/οι συμπολίτες μας ν’ αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις ζωές τους καθώς κι οι εξελίξεις σ’ ελληνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, τέθηκαν στο επίκεντρο του online συνεδρίου που διοργάνωσε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με θέμα «Η Αναπηρία στη νέα δεκαετία σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση» την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου.
Tο συνέδριο αποτέλεσε ευκαιρία για την παρουσίαση των δράσεων της ελληνικής Κυβέρνησης ως προς τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού και την Αποϊδρυματοποίηση, από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ Γιώργο Σταμάτη, καθώς και της νέας Ευρωπαϊκή Στρατηγικής 2021-2030 για τα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων (στη διαμόρφωση της οποίας έχει συμβάλλει και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος) από την Εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Placencia Porrero Inmaculada.
Στη συνέχεια, δέκα ανάπηροι/ες εκπρόσωποι οργανισμών και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δικαιωμάτων των αναπήρων στη χώρα μας, τοποθετήθηκαν ως προς εξελίξεις στον ελληνικό χώρο και το Εθνικό σχέδιο δράσης, προσφέροντας έναν πλουραλισμό απόψεων και αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά ολόκληρο το αναπηρικό κίνημα. Η επερχόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική σχολιάστηκε επίσης, ενδελεχώς από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (ENIL).
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού από τους ομιλητές και τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου. Σημειώνεται, ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, εκτός από την διαδικτυακή πλατφόρμα, το συνέδριο μεταδόθηκε και μέσω live streaming στο Facebook ενώ το καταγεγραμμένο βίντεο του συνεδρίου θα παραμείνει διαθέσιμο για προβολή και σύντομα θα προστεθούν υπότιτλοι.
Ολοκληρώνοντας το συνέδριο, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξέφρασε την προσδοκία το συνέδριο αυτό ν’ αποτελέσει την αφορμή για την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κράτους, Eυρωπαϊκών οργάνων, αναπήρων και της κοινωνίας των πολιτών, δεδομένου ότι αυτός ο διάλογος αφορά τη ζωή εκατομμύρια Ευρωπαίων ανάπηρων πολιτών.