Η αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή η ιστορία με τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια τεράστια τρύπα στην ελληνική οικονομία, εδώ και δεκαετίες κι έχει κοστίσει δισεκατομμύρια στους Έλληνες φορολογούμενους. Μόνο το δημοσιονομικό κόστος στήριξης από το 1989 μέχρι και το 2019, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη των καθηγητών Μπήτρου και Σαραβάκου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου, είχε υπολογιστεί σε 5,77 δισ. ευρώ. Κάποιες άλλες μελέτες ανεβάζουν αυτό το ποσό στα 10 δις ευρώ! Χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν κατευθυνθεί σε άλλους τομείς, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, όπου εν πάση περιπτώσει έκρινε η πλειοψηφία. 

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Από την άλλη πλευρά, οι μέσοι μικτοί μισθοί των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ αντιστοιχούν σε περισσότερα από 40 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ των πολλών διευθυντικών στελεχών  σε περισσότερα από 70 χιλιάδες ευρώ! Τους πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι.

Προσέξτε:

Α. Η ΛΑΡΚΟ είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία που παράγει συνεχώς ελλείμματα, επειδή το μετάλλευμά της δεν είναι εκμεταλλεύσιμο αφού  έχει ικανό ποσοστό νικελίου.  Άρα, πρέπει να κλείσει. Όπως κι όλες εκείνες που είναι ελλειμματικές, δεν παράγουν τίποτα κι αντιθέτως χρωστάνε παντού κι έχουν μεγάλες ή μικρές μισθοδοσίες.

Β. Η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε απλώς να επιβιώνει, αν έκανε εισαγωγές μεταλλεύματος, αλλά  αυτό ουσιαστικά το αρνήθηκαν επί δεκαετίες τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών , που θα έχαναν κέρδη. Ανεξαρτήτως αν αυτά τα κέρδη τους τα πλήρωνε τελικά η κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι όντως μένουν χωρίς δουλειά (αφού ο νέος ιδιοκτήτης, με κριτήρια οικονομοτεχνικά)   δεν θα τους απορροφήσει όλους.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν, με την αγαστή υποστήριξη της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η ΛΑΡΚΟ τους ανήκει!!! Δεν μας λένε πόθεν και πώς, αλλά αυτό λένε.  Λένε ότι τους ανήκει κι ότι μπορεί να βγάλει κέρδη. Δεν μας λένε όμως γιατί δεν συνέβαινε αυτό τόσα χρόνια, Ή δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι  μια εταιρεία που δεν έχει προϊόν να πουλήσει κι αυτό που παράγει δεν είναι πρώτης ποιότητας, δεν μπορεί να επιβιώσει και να καταστεί κερδοφόρος.

Η δε Αριστερά, για να αποκομίσει οφέλη, συνεχίζει τα προβοκάτσιες, τις υποσχέσεις και τις ουτοπίες. Εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειες των εργαζομένων και τους βάζει ομήρους του λαϊκισμού της.

Όλοι μα όλοι γνωρίζουν ότι από το 2020 που η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης , οι μισθοί  των εργαζομένων πληρώνονται κανονικά (με μηδενική παραγωγικότητα )και το κόστος ξεπερνά τα 120 εκ. ευρώ.  Πρέπει να συνεχίζεται αυτό και να πληρώνουμε όλοι για να υπάρχουν «εργαζόμενοι» χωρίς αντικείμενο;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων καταγγέλθηκαν το καλοκαίρι του 2022 κι έλαβαν αποζημιώσεις απόλυσης συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ . Από όλους εμάς. Στη συνέχεια  κατά το διάστημα από  το καλοκαίρι του 2022 έως 10/04/2024 ο ειδικός διαχειριστής έκανε μαζί τους επτά συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Κι αυτό τέλειωσε με τους εργαζομένους να μπαίνουν σε ένα σύστημα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων. Κι ύστερα είχαν τη δυνατότητα να  ενταχθούν στο πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Συνέχισαν μάλιστα να πληρώνονται κανονικά, μέχρι που κι αυτό σταμάτησε στα δικαστήρια που εξέτασε τα ασφαλιστικά μέτρα τους κι απέρριψε τις προσφυγές των σωματείων των εργαζομένων εναντίον των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης και τώρα τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν.

Ποια είναι τα μέτρα στήριξης; Ότι είχαν ληφθεί κι ισχύσει σε άλλες επιχειρήσεις, όπως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρόγραμμα απασχόλησης από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης.

Συγκεκριμένα:

Α. Οι εργαζόμενοι θα μπούνε σε πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια έως δύο έτη για όσους είναι έως 55 ετών και έως επτά έτη για όσους είναι 55 ετών και άνω, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή 1.210 ευρώ μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Οι φορείς αποδοχής περιλαμβάνουν Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Υγείας, τη ΔΥΠΑ και τον e-ΕΦΚΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών των εργαζομένων.

Β. όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών (περίπου 320) μπορούν να απασχοληθούν μέχρι και 7 έτη, ώστε να εξασφαλιστούν μέχρι και τη συνταξιοδότηση τους με μηνιαίο μισθό 1.201 μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά  σε διάφορους φορείς, όπως Δήμος Αλιάρτου, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Λεβαδέων, Δήμος Ορχομενού, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Δήμος Καστοριάς, Δήμος Σερβίων – Βελβεντού, Δήμος Λοκρών, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Γ. Οι κάτω των 55 ετών κι αν δεν συνεχίσουν στην ΛΑΡΚΟ του νέου επενδυτή ή βρούνε εργασία αλλού, μπορούν να απασχοληθούν μέχρι και 2 έτη (12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, ύστερα από αίτηση που υποβάλει ο φορέας υποδοχής) με μηνιαίο μισθό 1.201 μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά  στους ακόλουθους φορείς υποδοχείς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής, αυτού. Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.). Ηλεκτρονικός Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e- ΕΦΚΑ). Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Διοικητικές Υπηρεσίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Λαμία, τη Θήβα, την Κοζάνη και τη Χαλκίδα. Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).  Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς,  Γενικό Νοσοκομείο Θήβας,  Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας,  Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας, Κέντρο Υγείας Αταλάντης, Κέντρο Υγείας Αλιάρτου,  Κέντρο Υγείας Θήβας, Κέντρο Υγείας Λιβαδειάς, Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου,  Κέντρο Υγείας Οινόφυτων,  Κέντρο Υγείας Αλιβερίου,  Κέντρο Υγείας Ψαχνών, Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού, Κέντρο Υγείας Αμύνταιου,Κέντρο Υγείας Σερβίων.

Δ. Έχει προβλεφθεί ακόμη κι υ δυνατότητα  χρήσης των κατοικιών Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων. Θα λειτουργού μάλιστα ακόμη και τα ιατρεία στους χώρους της ΛΑΡΚΟ και την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αυτών.

Αυτά, δεν συζητούνται στον δημόσιο διάλογο. Η κοινωνία νομίζει ότι οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο. Δεν είναι έτσι. Κι η Αριστερά συνεχίζει το παιγνίδι της…

Μα είναι σαφές ότι η ευημερία δεν δημιουργείται από τον κρατισμό που είδαμε πού έφτασε (ΚΑΙ) τη ΛΑΡΚΟ, ούτε με παρεμβάσεις σοβιετικού τύπου που κατέρρευσε…

Όπως και νάναι, δεν μπορεί πια η κοινωνία να χρηματοδοτεί συνεχή ελλείμματα και να ξαναγυρίσουμε σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχνάμε…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2024
Επόμενο άρθροΓΣΕΒΕΕ : Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος