Η ακροδεξιά στη Βόρειο Ελλάδα & η Εκκλησία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει κατά νομούς και περιφέρειες το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης, θα διαπιστώσει παντού –πλην Ροδόπης- ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα. Θα διαπιστώσει όμως και κάτι ακόμη: ότι σε περιοχές της βορείου Ελλάδας αυτό το προβάδισμα υφίσταται, αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πανελλαδικό της μέσο όρο. Κι ότι αυτό το ποσοστό υστερεί αρκετά αναφορικά μ’ αυτό που είχε λάβει το 2019.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ας τα δούμε αυτά με διευθύνσεις και ονόματα.

Τα πολιτικά μορφώματα «Ελληνική Λύση» και «Νίκη» ή κόμμα Του Θεού και Της Παναγιάς και του Αγίου Παίσιου, όπως το αποκαλεί μεγάλη μερίδα ρασοφόρων της Βορείου (κυρίως) Ελλάδας, συγκεντρώνουν αθροιστικά μεγαλύτερα ποσοστά –ακόμη και διπλάσια σε κάποιες περιοχές- από τον πανελλαδικό ΜΟ τους! Κι είναι χαρακτηριστικό στη Βόρειο Ελλάδα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 165 χιλιάδων ψηφοφόρων που το 2019 είχαν ψηφίσει υπέρ της Χρυσής Αυγής, τώρα ψήφισαν αυτά τα μορφώματα.

Προσέξτε: Στην Πιερία η ΝΔ συγκέντρωσε 41%, ενώ το 2019  είχε λάβει 47.5%! Τα δυο μορφώματα μαζί, έλαβαν 15%, με ακριβώς μοιρασμένα ποσοστά. Στη Δράμα η ΝΔ έλαβε 39,4%, όταν το 2019 είχε 44%, ενώ τα δυο μορφώματα έλαβαν αθροιστικά και σχεδόν ισομερώς 12%!

Προσέξτε κι αυτό: Στην  Α’ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ συγκέντρωσε  34,15% έναντι 35,52% το 2019 με τα δύο κόμματα να βρίσκονται αθροιστικά στο 12.9% ( 8.35% και 4.52%). Στην Β’ Θεσσαλονίκης, η ΝΔ πήρε 40,07% έναντι 43,02% το 2019 με τα δύο μορφώματα ν’ αθροίζουν 13,56% ( 7.93% και 5.63%). Στο Κιλκίς η ΝΔ βρίσκεται στο 40,63% έναντι 42,35% το 2019 με τα μορφώματα ν’ αθροίζουν 12,19% (6.92% και 5.27%). Στην Ημαθία, έλαβε 40,92% (41,92% το 2019), με τα δύο κόμματα να αθροίζουν 12,4%.  Στην Καστοριά η Ν.Δ έχασε 4.39% (συγκέντρωσε  46.84% από  50.23% το 2019), όταν τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν αθροιστικά 8.97% ( 5.06% και 3.91%). Στην Χαλκιδική από 42.59% πήγε στο 39.92% (πτώση 2.67%), με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά 12.18% ( 6.79% και 5.39%).

Οι αριθμοί λοιπόν, λένε την αλήθεια. Η βόρειος Ελλάδα, αποτελεί αγκάθι, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη χώρα. Δεν είναι ο συντηρητισμός τους μόνο που δημιουργεί προβλήματα. Αυτό ίσως να ήταν θεμιτό στον πλουραλισμό της Δημοκρατίας. Είναι ότι κατευθύνονται από ομάδες που επιχειρούν να αντιστρέψουν ακόμη και την γεωπολιτική τοποθέτηση της χώρας. Είναι οι βυζαντινισμοί, οι θρησκοληψίες , μοναστήρια του Αγίου Όρους, μοναστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, ομάδες συνωμοσιολόγων, αρνητών της επιστήμης, ακόμη και σύνδεσμοι οπαδών. Χώρια την απουσία της επίσημης Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, όπου η ελλιπής πια παρουσία του υπέργηρου Μητροπολίτη Άνθιμου, έχει αφήσει τον δρόμο ανοικτό για ν’ αλωνίζουν παρεμβατικά παραχριστιανικοί κύκλοι.

Όλη αυτή η ιστορία που μπορεί να διακυβεύσει την αυτοδυναμία της ΝΔ και την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας (που δεν επιθυμούν επιχειρηματίες με ρωσική διείσδυση στη χώρα) οφείλεται ν’ αντιμετωπιστεί. Πρωτίστως με εκστρατεία ενημέρωσης ανθρώπων με αγαθές προθέσεις που πέφτουν θύματα καιροσκόπων και αγιογδυτών. Κι εν συνεχεία με την παρέμβαση της ίδιας της Εκκλησίας που οφείλει να ξεκαθαρίσει παντοιοτρόπως, ότι δεν έχει κανέναν ρόλο στα πολιτικά δρώμενα κι ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα Του… Θεού, Της Παναγίας και … Αγίων.

Κι ας τελειώσει επιτέλους η Εκκλησία, εκκρεμότητες σαν αυτή της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης …  Γιατί πρέπει να «κοιμούνται» εν ενεργεία υπέργηροι άνθρωποι και τελικά να δημιουργούνται ένα σωρό ζητήματα; Γιατί;

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 29 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθροΡωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν συγχαίρει τον Ερντογάν για την επανεκλογή του
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.