Σημαντικό παραμένει στη χώρα μας το χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων κααι επιτοκίων χορηγήσεων από τις εμπορικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,46%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,17%.
Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,93 εκατοστιαίες μονάδες.
Άρα λοιπόν η μείωση καταθέσεων των Ελλήνων το Νοέμβριο, οφείλεται μεν στην ακρίβεια και στην μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αλλά οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός, ότι οι καταθέσεις πλέον δεν είναι αποδοτικές. Είναι ολοφάνερο ότι οι οικονομίες των Ελλήνων αναζητούν πλέον διεξόδους μεγαλύτερης απόδοσης και όντως τέτοιες διέξοδοι υπάρχουν σε μια σειρά εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.
Ήδη πολλές εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις που απέχουν κατά πολύ των επιτοκίων καταθέσεων.
Η ακρίβεια και το οικονομικό κλίμα
Το καλάθι του νοικοκυριού στην Ελλάδα είναι ακριβότερο από την Πορτογαλία, αντίστοιχου κόστους με την Ισπανία και φθηνότερο από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Η ανησυχία των καταναλωτών έχει μετατοπιστεί από το ενεργειακό κόστος σε εκείνο των τροφίμων, αλλά το 68% πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υψηλές τιμές αλλά οι χαμηλοί μισθοί. Σχεδόν όλοι (92%) εντοπίζουν βέβαια και προβλήματα κερδοσκοπίας. Ως καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας, η συντριπτική πλειοψηφία (81%) κρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα.
Μικρή υποχώρηση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως το μετράει το ΙΟΒΕ, υποχωρώντας στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Πτωτικά κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, στη βιομηχανία, τις κατασκευές, καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ καλύτερες είναι οι προσδοκίες στις υπηρεσίες.