Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίροτον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής κ. Walter Willett

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίροτον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής κ. Walter Willett

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Μαρτίου 2023, εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο τον κ. Walter Willett, Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου τoυ Harvard, στον «Κλάδο Ιατρικής» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης.

Ο κ. Willett σπούδασε Επιστήμη των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Michigan (1966), αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan (1970) και απέκτησε Μεταπτυχιακό (1973) και Διδακτορικό τίτλο (1980) στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Harvard, όπου παραμένει εν ενεργεία Καθηγητής. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το ερευνητικό του έργο.

Έχει ηγηθεί της ανάπτυξης του τομέα της διατροφικής επιδημιολογίας, ο οποίος παρέχει την πρωταρχική βάση αποδεικτικών στοιχείων για τη διαμόρφωση διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καθιέρωσε, από το 1980, σειρά μεγάλων μελετών κοορτής σχετικά με τη διατροφή και την υγεία συμπεριλαμβανομένων, της μελέτης υγείας των νοσηλευτριών, της μελέτης υγείας των νοσηλευτριών II και της μελέτης παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 250.000 άνδρες και γυναίκες. Αυτές οι μελέτες παρέχουν λεπτομερή μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία και έχουν χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες μελέτες κοορτής που έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες του είχαν ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση χιλιάδων εργασιών σχετικά με παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής σε σχέση με τους κινδύνους των περισσότερων σημαντικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση. Ανέπτυξε επίσης τη Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα με την Καθηγήτρια κ. Τριχοπούλου με βάση τους πολιτισμούς της περιοχής της Μεσογείου και τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η πυραμίδα έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο για οδηγίες υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 2.000 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και κριτικές κυρίως για τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο ζωής που συνδέεται με σοβαρές παθήσεις και με τη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος διατροφολόγος διεθνώς και στην ακαδημαϊκή πλατφόρμα Research.com αναφέρεται το 2022 πρώτος μεταξύ των 1.000 καλύτερων επιστημόνων στον τομέα της Ιατρικής  (https://research.com/scientist…  με H-index 347 Citations 626.421 Publications 2.641).

Το ερευνητικό του έργο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην έρευνα για τη διατροφή, για τη θέσπιση υγιεινών διατροφικών προτύπων και εν γένει για την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Προηγούμενο άρθροΔιαμαρτυρία Φωτογράφων για ΚΥΑ που αφορά τις αστυνομικές ταυτότητες
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: Καταγγέλλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού