Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 27ης Απριλίου 2023 εξέλεξε τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα Έδρα της Ρωμαϊκής Ιστορίας στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο κ. Μπουραζέλης που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Marburg (1973-1979) όπου και απόκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα με τη διάκριση magna cum laude. Από το 1985 έως το 1989 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Αρχαιότητας (ΚΕΑ) της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1989 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας (με έμφαση στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο) στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 εξελέγη στη βαθμίδα του Καθηγητή και στον βαθμό αυτόν υπηρέτησε μέχρι το 2018, οπότε και αφυπηρέτησε. Ως Επισκέπτης Καθηγητής δίδαξε σε πολλά ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Βρετανική Ακαδημία, στο Πανεπιστημίου της Κολωνίας, στο Πανεπιστημίου Waterloo του Καναδά και σε πανεπιστήμια της Κίνας. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο περιστρέφεται εκτός των άλλων γύρω από τις θεματικές της πολιτικής και θεσμικής ιστορίας του ελληνιστικού κόσμου, της ιστορίας των θεσμών του ρωμαϊκού κράτους (ρεπουμπλικανικής και αυτοκρατορικής περιόδου), της θεσμικής και κοινωνικής εξέλιξης των νησιών του Αν. Αιγαίου στη ρωμαϊκή περίοδο, της λατρείας των ηγεμόνων στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αξιόλογο είναι επίσης το διοικητικό έργο του κ. Μπουραζέλη. Σημειώνεται η εκλογή του ως Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, υπεύθυνου για τα ακαδημαϊκά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις από το 2014 έως το 2018.

Προηγούμενο άρθροΣυσκέψεις του Α. Τζιτζικώστα με τους Γ. Γεραπετρίτη και Λ. Μενδώνη αύριο Σάββατο στην Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΣτον Τελικό των Πρωταθλημάτων Ημαθίας κ16 και κ14 οι Τηλέμαχοι Αλεξάνδρειας