Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της την κ. Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της την κ. Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού

 

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 15ης Ιουνίου 2023 εξέλεξε την κ. Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στην έδρα Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Harvard, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Βυζαντινός Πολιτισμός», στην Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

H κ. Καλαβρέζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Κλασική Αρχαιολογία, Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης και στο Πανεπιστήμιο της California, Berkley, Ιστορία της Δυτικής και Βυζαντινής τέχνης και Βυζαντινή ιστορία. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του ίδιου Πανεπιστημίου (1977). Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της California, Los Angeles (UCLA) και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών (Institut für Byzantinistik) του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Dumbarton Oaks (Washington D.C.), Διευθύντρια του προγράμματος Agha Khan Program of Islamic Studies, Harvard and MIT, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, Πρόεδρος της Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών Βορείου Αμερικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΣΕ). Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου των Senior Fellows στο Dumbarton Oaks, μέλος του ερευνητικού Ινστιτούτου Κύπρου (The Cyprus Institute), μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών και ιδρυμάτων καθώς και μέλος ή σύμβουλος συντακτικών επιτροπών διεθνούς κύρους επιστημονικών περιοδικών (Dumbarton Oaks Papers, Art Bulletin, Speculum). Από το 1989 είναι Καθηγήτρια της Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στην έδρα Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Harvard. Kατά τη διάρκεια της θητείας της ως Καθηγήτριας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, επέβλεψε πολλές διδακτορικές διατριβές και κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις.

Η συγγραφική της παραγωγή περιλαμβάνει 3 βιβλία (το ένα υπό δημοσίευση), 48 άρθρα σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και πολλά λήμματα σε καταλόγους εκθέσεων. Έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, όπως εμφαίνεται τόσο από τις θετικές βιβλιοκρισίες των έργων της στα σπουδαιότερα βυζαντινολογικά περιοδικά (Byzantinische Zeitschrift, Aevum, Speculum, Byzantinoslavica κ.α.), όσο και από τις πολυάριθμες ετεροαναφορές σε δημοσιεύματά της (1.333). Οι δημοσιεύσεις της κ. Καλαβρέζου, επικεντρωμένες σε τέχνες του βυζαντινού πολιτισμού και στα κειμήλια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκτείνονται σε διάφορα θεματικά πεδία και διακρίνονται για τη χρήση νεωτερικών μεθοδολογικών εργαλείων, με τα οποία προσεγγίζονται (συμβολισμός, ιδεολογία, πολιτική προπαγάνδα).

Ακόμη, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, συμπόσια και επιστημονικές συναντήσεις και έχει δώσει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια πολυάριθμες διαλέξεις και ομιλίες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο δίκτυο της Π.Ε. Ημαθίας
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο Απερχόμενου Διευθυντή 2ου Γυμνάσιου Αλεξάνδρειας