Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της, στις Επιστήμες της Γης, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, κ. James Jackson

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 22ης Ιουνίου 2023, εξέλεξε τον κ. James Jackson, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cambridge, ως Αντεπιστέλλον Μέλος της στις Επιστήμες της Γης, στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

 

James jackson

Ο κ. Jackson γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στην Ινδία, γεγονός που πιθανώς δημιούργησε το ενδιαφέρον του για την Ασία, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος της έρευνάς του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από το 1973, αποφοιτώντας με πτυχίο 1ης τάξης στη Γεωλογία το 1976. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του Professor Dan McKenzie στα Bullard Laboratories, Cambridge, έλαβε το διδακτορικό του το 1980. Η έρευνά του αφορούσε τη γεωφυσική και χρησιμοποίησε σεισμούς για μελετήσει τις διαδικασίες που παράγουν τα κύρια χαρακτηριστικά της επιφάνειας των ηπείρων, όπως οι ζώνες βουνών και οι λεκάνες. Περιλάμβανε εργασίες πεδίου, η πιο σημαντική εκ των οποίων ήταν η εργασία του για τον σεισμό στις Αλκυονίδες νήσους το 1981. Μεταξύ 1977 και 1981 ήταν επισκέπτης επιστήμονας στην Ομάδα Σεισμικών Μετρήσεων στο MIT, προτού επιστρέψει στο Cambridge για να αναλάβει θέση ερευνητή στο Queens’ College, όπου έγινε Βοηθός Κοσμήτορας το 1983. Το 1984 διορίστηκε ως βοηθός λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών της Γης, Cambridge, λέκτορας το 1988 και αναγνώστης (reader) το 1996. Έγινε καθηγητής Ενεργής Τεκτονικής στο Τμήμα Επιστημών της Γης το 2003, και από το 2012 μέχρι το 2020 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του Καθηγητή Jackson για τη συμπεριφορά των ρηγμάτων είχαν αντίκτυπο στη δομική γεωλογία, την τεκτονική, τους κινδύνους σεισμών και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Η επιτόπια εργασία του τον οδήγησε σε πολλά μέρη της ορεινής ζώνης Άλπεων-Ιμαλαΐων στην Ασία, την Ελλάδα, καθώς και στην Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βόρεια Αμερική. Ο κ. Jackson συμμετέχει όλο και περισσότερο στους τρόπους αξιοποίησης των γνώσεων που αποκτούν οι γεωλόγοι για να μειωθεί ο τρομερός κίνδυνος από τους σεισμούς για τους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το επιστημονικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις. Το 2014, αναγνωρίσθηκε σαν ένας από τους 100 κορυφαίους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1995 έδωσε το τηλεοπτικό Royal Institution Christmas Lecture. Το 2023 ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής στο πρόγραμμα BBC, The Life Scientific, μια μεγάλη αναγνώριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέλος της ομάδας Dynamic Earth and Geohazards (πρώην έργο COMET), μέλος του Εθνικού Κέντρου Παρατήρησης της Γης και του Κέντρου Παρατήρησης και Μοντελοποίησης Σεισμών και Τεκτονικών. Είναι επίσης ο επικεφαλής PI στο Έργο Earthquakes Without Frontiers, μια κοινή κοινοπραξία NERC-ESRC που υποστηρίζει μια συνεργασία φυσικών και κοινωνικών επιστημόνων που εργάζονται για να βοηθήσουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας σε σεισμούς σε χώρες της Ασίας.

Προηγούμενο άρθροΑΕΑ: Προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση 36 θέσεων από ιδιώτες ως Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων του τομέα Υγειονομικού στην Ελληνική Αστυνομία
Επόμενο άρθροΔημήτρης Μάντζος: «Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να εμπνεύσει τους πολίτες»