Φαινόμενα που πλέον γίνονται έντονα στη Χώρα μας και ήδη προκαλούν προβλήματα στις νότιες περιοχές, π.χ. με στην καλλιέργεια ελιάς στην Κρήτη και Πελοπόννησο.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ. Γι αυτό ακριβώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένας στόχος διεκδικήσιμος που πρέπει να τον πιάσουμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις συμφωνίες των Παρισίων για το κλίμα και ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που τις ενέκρινε με νόμο από τη Βουλή. Πετύχαμε τον εθνικό στόχο του 2020 για διείσδυση των ΑΠΕ, ήδη από το 2018 και με τις υφιστάμενες αδειοδοτήσεις θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο για το 2030 πολύ νωρίτερα, καθώς η προσδοκώμενη παραγωγή από ΑΠΕ είναι πολλαπλάσια του στόχου.
Δεν πρέπει όμως το περιβαλλοντικό φάρμακο (που είναι οι ΑΠΕ) να γίνουν περιβαλλοντικό φαρμάκι! Εάν πάρουμε ένα παυσίπονο για το πονοκέφαλο, θα νιώσουμε ανακούφιση. Εάν πάρουμε όλα τα χάπια μαζί, θα οδηγηθούμε σε αυτοκτονία ή στην καλύτερη περίπτωση σε πλύση στομάχου. Απαραίτητη προϋπόθεση για επιπλέον αδειοδοτήσεις στη Χώρα είναι η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ που δυστυχώς χρονολογείται από το 2008.
Πρέπει λοιπόν να επιταχυνθούν τα βήματα, να αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό και πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών. Δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες με επιβάρυνση ενός μόνο βουνού, δεν είναι δυνατό να φορτώσουμε στο Βέρμιο βάρος το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει.
Δεν είναι θεμιτό να κλονιστεί το οικοσύστημα του Βερμίου, αλλά και να διαταραχθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες από την υπερεκμετάλλευση του (π.χ. λειτουργία χιονοδρομικού κέντρου, κτηνοτροφία, αγροτουρισμός κλπ) Άλλωστε η μοναδική ενέργεια που είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον δεν είναι αυτή που παράγεται, αλλά αυτή που εξοικονομείται!
Και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να εξοικονομήσουμε ενέργεια, μειώνοντας τις ανάγκες μας π.χ. στη θέρμανση με μονώσεις, στο φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης κλπ. Έτσι και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και θα στηριχτούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέσω υλοποίησης προγραμμάτων όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Το Βέρμιο άλλωστε έχει χαμηλό αιολικό δυναμικό, και η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών είναι ασύμφορη χωρίς επιδοτήσεις. Από την άλλη έχει τεράστιο φυσικό πλούτο που οφείλουμε να διαχειριστούμε με σεβασμό, μέτρο και γνώμονα τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στο Βέρμιο, χωρίς ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα καταδείξει ότι το Βέρμιο έχει “ξεπληρώσει ήδη το χρέος του”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ημαθίας στηρίζει τον αγώνα των πολιτών και των συλλογικοτήτων για την διάσωση του Βερμίου.