Hydrogen Europe – Ιστορική ευκαιρία για τη χώρα το Πράσινο Υδρογόνο

Επείγουσα προειδοποίηση για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας που προσφέρεται με τις νέες τεχνολογίες παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου και τη ροή χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης έκρουσαν μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στα ΜΜΕ ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe, ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο κ. Βασίλης Γρηγορίου

Ήδη χθες οι Χατζημαρκάκης (πρώην ευρωβουλευτής) – Κασαπίδης συναντήθηκαν με τον Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης , ενώ σήμερα μαθαίνουμε ότι θα συναντηθούν με τον Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Θόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Το τελικό τους ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο έχουν ήδη ενημερώσει για τον σημαίνοντα ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδος και για τις προοπτικές του στην Ελλάδα.

Oι κκ. Χατζημαρκάκης και Κασαπίδης, αναφέρθηκαν και στην αδυναμία συντονισμού για το θέμα από κυβερνητικής πλευράς, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει Υφυπουργός αρμόδιος για την μετάβαση στο πράσινο υδρογόνο, ώστε να μην υπάρχουν συναρμοδιότητες και αλληλοεπικαλύψεις στην πολιτική ηγεσία και στην διοίκηση.

Όπως τόνισαν θα πρέπει η κυβέρνηση με έναν σαφή και ξεκάθαρο τρόπο να δείξει ότι στηρίζει την παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου εν όψει και των ανακοινώσεων την ερχόμενη Δευτέρα από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρ. Τίμερμανς της στρατηγικής για την αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας και της απεξάρτησης της ΕΕ από εξωγενείς πηγές ενέργειας. Όπως τόνισαν το Πράσινο Υδρογόνο μπορεί να εισφέρει στη διασφάλιση αφενός της εθνικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, αλλά και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας.

Ωστόσο υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να “τρέξει” η χώρα και να εντάξει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να δείξει έμπρακτα ότι πιστεύει τη νέα τεχνολογία και να μη χάσει μια ιστορική ευκαιρία.  Μάλιστα όπως είπαν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η  Βουλγαρία, η Ρουμανία έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον, με την τελευταία να έχει εντάξει κονδύλι 3 δισεκ. για την στήριξη της ανάπτυξης του Πράσινου Υδρογόνου. Ήδη, 400 έργα έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, που αναμένεται μέχρι το Πάσχα να καταθέσει σχετικές γνωμοδοτήσεις, με την Ελλάδα και δη τη Δυτική Μακεδονία να μετέχει με 4 σχέδια (το White Dragon, δυο μονάδες παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου αλλά και σχέδιο για 12 απορριμματοφόρα με μονάδα τροφοδοσίας με Πράσινο Υδρογόνο από βιομάζα).

EastMEd

Πέρα μάλιστα από τα προφανή οφέλη για τη χώρα σε θέσεις εργασίας, δημιουργία κόμβων καινοτομίας αλλά και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το Πράσινο Υδρογόνο, που έχει διπλάσιο ενεργειακό δυναμικό από π.χ. τη βενζίνη και κόστος παραγωγής σήμερα 0,40 λεπτά περίπου, μπορεί να “αναβιώσει” τον EastMed. Ο λόγος είναι ότι η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρθηκε, έχει επενδύσει 25 δισεκ. $ για την παραγωγή Υδρογόνου και θα αναζητήσει δρόμους εξαγωγών και αποθήκευσης. Μάλιστα οι σπηλαιώσεις στο βυθό της Αν. Μεσογείου, όπως τονίστηκε, είναι ιδανικές για αποθήκευση γεγονός που μπορεί να προσφέρουν στην παραγωγή της Σ. Αραβίας μια διέξοδο αλλά και στον αγωγό EastMed μια δεύτερη σημαντική ευκαιρία, ενώ για την μεταφορά του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο αγωγός TAP.

“Το Μέλλον είναι το πράσινο Υδρογόνο” τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe αλλά και ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Σύνδεσμος

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε σχετικά με τον σημαίνοντα ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδος και στις προοπτικές του στην Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) έχει έδρα τις Βρυξέλλες τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης και εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο των τεχνολογιών υδρογόνου. Σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 120 βιομηχανικές επιχειρήσεις, περισσότερους από 70 ερευνητικούς οργανισμούς καθώς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Τα μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του CLEAN HYDROGEN PARTNERSHIP που αποτελεί το επιστέγασμα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών οργανισμών και των δημόσιων φορέων, στον τομέα των στρατηγικών έρευνας, ανάπτυξης και διάδοσης των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Σκοπός του, μεταξύ άλλων, είναι να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου δρώντας ως μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνενώσουν τους πόρους τους γύρω από τις βασικές προτεραιότητες προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, να εντοπίσει τις πλέον υποσχόμενες εφαρμογές υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, και να δημιουργήσει επιτυχείς κοινοπραξίες για την μόχλευση των απαραίτητων διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Κλειδί για την πράσινη μετάβαση

Ως Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συνδέσμου τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης προσπαθώ να συνεισφέρω στην αναγνώριση του υδρογόνου ως στοιχείου κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Θεωρώ, πως οι τεχνολογίες αυτές, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς συνδέονται ενεργά με την ευρεία ανάπτυξη των ΑΠΕ που αποτελούν ήδη σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα και θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικότατο γεωπολιτικό παίκτη στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που σχηματίζεται.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά τις επενδύσεις στο τομέα του υδρογόνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου το υφιστάμενο κενό κινούνται ταχέως για να καλύψουν αρκετές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και άλλες, κρίνεται επιτακτικός ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και να μην μείνει ουραγός των εξελίξεων και απλός εισαγωγέας τεχνολογίας.

Τέλος ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι το ενεργειακό Μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας και όχι μόνο είναι το πράσινο Υδρογόνο.

Η ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε: « Η ΕΕ. σκοπεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, χτίζοντας μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Ε.Ε. για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τον λιγνίτη έως το 2028 και έχουμε δηλώσει ως Περιφέρεια ότι η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να μετατραπεί στην πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα και μια κοιλάδα καθαρών τεχνολογιών και πράσινου υδρογόνου. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα για τη μείωση των εκπομπών στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών, αλλά και σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς, αποτελώντας φορέα καθαρής ενέργειας για διάφορους τομείς της οικονομίας, περιφερειακό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τιμές και η ευκαιρία

Η κρίση της τιμής του φυσικού αερίου και των ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, καθιστά αναγκαία τη διαφοροποίηση του Ευρωπαϊκού και του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος. Τα οφέλη από την ενεργειακή χρήση του Υδρογόνου είναι πολλά, ιδίως όταν χρησιμοποιείται και για μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου στα εδάφη της (δίκτυο, ΑΠΕ, διασύνδεση δικτύου φυσικού αερίου κ.ά.). Ήδη από το 2019, η Π.Δ.Μ. με δικές μου πρωτοβουλίες κινήθηκε συστηματικά και γρήγορα και κατέθεσε τότε επίσημα την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να είναι η Δυτική Μακεδονία στις αρχικές περιοχές που θα διεκδικήσουν ένα μεγάλο έργο υδρογόνου.

Ο “Λευκός Δράκος”

Τότε πρωτοπαρουσιάστηκε ο Λευκός Δράκος, το White Dragon, στις Βρυξέλλες και έγινε η αφετηρία για τη δημιουργία ενός έργου που αυτή την στιγμή συγκαταλέγεται ως ένα από τα τέσσερα εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα υδρογόνου από τον σύνδεσμο Hydrogen Europe.

Πλέον το έργο White Dragon έχει κατατεθεί στο πλαίσιο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, Important Project of Common European Interest (IPCEI). Βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση της αξιολόγησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στη φάση δηλαδή της προ-κοινοποίησης στο πρώτο κύμα των έργων υδρογόνου. Η όλη διαδικασία ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί άμεσα με την οριστική κοινοποίηση του έργου White Dragon ως IPCEI. Στην συνέχεια, ξεκινάει η διαδικασία οριστικοποίησης των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την χρηματοδότησή του, μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. »

Προηγούμενο άρθροΠρογράμματα Αγωγής Υγείας σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΕΛΓΑ: Πρόγραμμα Κρατικών οικονομικών ενισχύσεων “Ετήσιο 2019”