Ενώ η ψηφιοποίηση έχει ξεκινήσει πριν από πάρα πολύ καιρό , όλοι σήμερα μιλάνε για ψηφιακή επανάσταση. Αυτό στην πράξη έγινε εξ ανάγκης γιατί ο κύριος λόγος είναι η τεράστια εξάπλωση του διαδικτύου καθώς και η παγκόσμια εξάρτηση από τα σύγχρονα τηλέφωνα smartphones.
Σήμερα λοιπόν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περπατούν στο πάρκο, στους δρόμους και έχουν μαζί τους ένα μικρό σούπερ κομπιούτερ , είναι λογικό λοιπόν να χρειάζονται πλήρη ευρυζωνική κάλυψη. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΟΣΑ το 2013 το 80% των χωρών του ΟΟΣΑ είχε πλήρη ευρυζωνική κάλυψη είτε σταθερή είτε ασύρματη. Η ψηφιοποίηση δεν επηρεάζει τους θεμελιώδεις στόχους της ίδιας της πολιτικής όπως το καθαρότερο περιβάλλον, τις νέες και καλές θέσεις εργασίας , αλλά επηρεάζει σαφώς τον τρόπο τον οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους.
Η χώρα μας ήταν ουραγός σε θέματα τεχνολογίας και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), διότι οι προηγούμενες «ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΕΣ» κυβερνήσεις, όπως και στα περισσότερα θέματα δεν προγραμμάτιζαν ούτε διέβλεπαν την ανάγκη για ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας και τη ψηφιοποίησης. Η σημερινή κυβέρνηση, διαβλέποντας την μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας και της ψηφιακής πολιτικής , ίδρυσε για πρώτη φορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τον Νοέμβρη του 2016 και με μπροστάρη τον σημερινό Υπουργό κ . Παππά ξεκίνησε ο δρόμος προς την αναβάθμιση της Ελλάδας στα θέματα τεχνολογίας και ψηφιοποίησης , ανοίγοντας επιτέλους την πόρτα προς το μέλλον. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της σημασίας που δόθηκε είναι , όσον αφορά τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες ότι, η κάλυψη 4G αυξήθηκε στην Ελλάδα στο ποσοστό (88%) πλησιάζοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (91%). Σήμερα στην Ελλάδα αναπτύσσονται τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα και υλοποιούνται ψηφιακά έργα μεγάλης κλίμακας, με επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, έως το 2022. Ήδη έχουν ωριμάσει μεγάλα ψηφιακά έργα τα οποία στην ουσία θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, η επιχειρηματικότητα και η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα.
Βγαίνοντας λοιπόν από την κρίση η Ελλάδα πρέπει με αυτοπεποίθηση να διαχέει την τεχνολογία προς όλους , κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη. Όμως για να το πετύχουμε αυτό ως χώρα πρέπει να στηρίξουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και ειδικά τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία , πρέπει να εμφυσήσουμε στους νέους την πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να τους δώσει το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και το σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ιδεών τους . Μέσα σ’ αυτό το υποστηρικτικό περιβάλλον πρέπει οι Δήμοι της χώρας μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις τους να διεκδικήσουν την ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων τους. Σ’ αυτό το δρόμο δεν πρέπει κανείς να μείνει πίσω , όποιος Δήμος μείνει εκτός της ψηφιακής αναβάθμισης θα το πληρώσει πολύ ακριβά αυτός και οι πολίτες του.
Οι τεχνολογίες θα πρέπει να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να γευτούμε τους καρπούς της νέας ανάπτυξης.
Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει……
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος