Όταν τα παιδιά πιέζονται στο σχολείο και ζουν σε κατάσταση αποκλεισμού από τους συνομήλικούς τους, ή όταν έρθουν οι πρώτες ερωτικές απογοητεύσεις, οι ορμόνες τους έρχονται να βρίσκονται σε υπερδιέγερση τότε αρχίζουν να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις ΗΠΑ ένας στους 10 εφήβους εκδηλώνει κατάθλιψη σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής του
Η λέξη κατάθλιψη όμως είναι άγνωστη για το λεξιλόγιό τους καθώς δεν την χρησιμοποιούν για να για να περιγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ δηλώνουν στρες ή κακοκεφιά.
Οι έφηβοι δεν δηλώνουν ότι έχουν κατάθλιψη μιλάνε για στρες ή πως νευριάζουν πολύ εύκολα και κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί.
Οι έφηβοι αναφέρουν συναισθήματα και συμπεριφορές που βιώνουν που για άλλες περιπτώσεις είναι κλασικά συμπτώματα κατάθλιψης:
– Υπερβολικός ύπνος
– Θυμός
– Νευρικότητα προς τους άλλους
– Απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες
– Δυσκολία για να κοιμηθούν
Οι γονείς θεωρούν τα συμπτώματα αυτά φυσιολογικά, ή νεανικές ανησυχίες.
Σε ότι αφορά τους εφήβους οι σχολικές επιδόσεις, οι σπουδές, η επαγγελματική επιτυχία, οι καβγάδες με τους γονείς, το διαζύγιο των γονέων, η λεκτική και συναισθηματική βία, είναι οι αιτίες που θα τους κάνουν να αποκτήσουν ένα αίσθημα θλίψης.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους νέους γιατί μπορεί να βιώνουν τρομερή εσωτερική αναστάτωση και στρες, που τους δυσκολεύει τη ζωή με πολύ άσχημα αποτελέσματα, η κατάθλιψη μπορεί να καταλήξει σε κοινωνικό αποκλεισμό και σε