H αιγοπροβατοτροφία πρόκληση κατά της ανεργίας

Με μικρό σχετικά κόστος επένδυσης, με βοήθεια από εφαρμογές νέων τεχνολογιών και καινοτομιών και επιδοτήσεις  η αιγοπροβατοτροφία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για νέους ανέργους. 

Έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα και εργασία ιδιαίτερα, αν είναι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας. Με την αξιοποίηση χωραφιών και βοσκοτόπων ακατάλληλα για άλλη χρήση υπάρχουν περιθώρια, για ποσοτική και ποιοτική αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά και κρέατος, με καλύτερη διαχείριση των ζώων βοηθούμενοι από την εφαρμογή και νέων τεχνολογιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανάγλυφο της  χώρα μας διαθέτει φυσικούς πόρους και τις κλιματολογικές συνθήκες που δίνουν ιδιαίτερη αξία στο παραγόμενο γάλα αλλά και το κρέας. Το 18-20% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από την αιγοπροβατοτροφία που αποτελεί και το σημαντικότερο κλάδο ζωικής παραγωγής. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε ποσοστό εκτρεφόμενων γιδιών στην Ευρώπη και τέταρτη σε ποσοστό εκτρεφόμενων προβάτων. Αυτή η κτηνοτροφία κυρίως είναι οικογενειακής μορφής με μεγάλο, μέτριο ή και μικρό ζωικό κεφάλαιο. Πρόβατα αυτόχθονων φυλών με καλές αποδόσεις και επιδοτήσεις είναι αυτό της Χίου, της Σκοπέλου και τα Φριζάρτα, της Άρτας. Ξένες φυλές με ικανοποιητικές αποδόσεις  είναι και τα γαλλικά Lacaune. Οι φυλές αυτές ενδείκνυνται και για συστηματική σταβλισμένη αιγοπροβατοτροφία που επιλέγεται από νέους αγρότες.

Πάντως, η ζήτηση του κατσικίσιου γάλακτος είναι αυξημένη, ιδιαίτερα λόγω των χαμηλών λιπαρών και βέβαια η ζήτηση του πρόβειου γάλακτος λόγω της παρασκευής φέτας έχει ιδιαίτερη ζήτηση.

Το μυστικό των καλών αποδόσεων εισοδήματος από την κτηνοτροφία έρχεται από την ποιότητα των παραγόμενων ζωικών προϊόντων  και την διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού.

Προηγούμενο άρθροΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018
Επόμενο άρθροΑνέκδοτο: Ήθελε να θεραπεύσει και όχι… – Ακούστε το ανέκδοτο στο βίντεο