Γυναίκες: Πότε κινδυνεύουν από την καρδιακή νόσο! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ιατρικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της γης ερευνούν τα αίτια που δημιουργείται η καρδιακή νόσος στις γυναίκες.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα στατιστικά αιτιών θνησιμότητας σε Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν σαν αιτία θανάτου, τις καρδιακές παθήσεις με θνησιμότητα περίπου 610.000 Αμερικανούς άντρες και γυναίκες κάθε χρόνο.

Η πρώτη από τις αιτίες που δημιουργείται η καρδιακή νόσος αλλά και άλλες καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες μπορεί να δημιουργείται μετά από μεγάλη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά για όταν υπάρχει διαβήτης στο ιατρικό ιστορικό.

Σε έρευνα που διεξήχθη στο  Beer Sheva, του Ισραήλ από τον Dr. Victor Novack, και τους συνεργάτες του διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης, και τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου αλλά και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Μία άλλη αιτία είναι το κάπνισμα. Όταν οι γυναίκες καπνιστές έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, ισχαιμική καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή με υψηλά  επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος… κινδυνεύουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με την  καρδιακή νόσο και τον πρόωρο θάνατο, με κίνδυνο καρδιοπάθειας 50% μεγαλύτερο στις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών.

Άλλη αιτία φαίνεται πως είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ αντίθετα οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μια αιτία που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.

Να μην ξεχνάμε πως το άγχος είναι αιτία για πολλές ασθένειες ιδιαιτέρα για καρδιακές παθήσεις. Μαζί με όλα τα άλλα «κακά» που αναφέραμε το άγχος είναι θανατηφόρος συνδυασμός, γι αυτό χρειαζόμαστε ηρεμία και να κάνουμε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις κάθε χρόνο, ενώ με την παρουσία κάποιων συμπτωμάτων καλό είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας!

Προηγούμενο άρθροΕπιστήμονες μετέτρεψαν αρσενικά ποντίκια σε θηλυκά «παίζοντας» με το DNA τους
Επόμενο άρθροΠανελλήνιες: Πώς σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, των Λατινικών και της Χημείας, όπου διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια