Γονείς, οργανώστε το σπίτι και βάλτε τάξη στα νήπια! Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τι πιο ωραίο από το τακτοποιημένο και οργανωμένο σπίτι,  που παρόλο που υπάρχουν μικρά παιδιά  σε αυτό είναι όλα είναι σε τάξη.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Τώρα που το παιδί σας είναι σε νηπιακή ηλικία  και έχετε αναλάβει αρκετές υποχρεώσεις, πρέπει να εφαρμόσετε συστήματα για να είναι  το σπίτι οργανωμένο χωρίς να ασχολείστε συνέχεια με αυτό.

Μπορείτε να κρατάτε το σπίτι οργανωμένο βάζοντας τα μικρά σας να βοηθούν, ξεκινήστε το σαν παιχνίδι  σίγουρα τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και συγχρόνως  να μάθουν να είναι οργανωμένα, είναι πιο εύκολο να μάθεις ένα παιδί από την νηπιακή ηλικία να φτιάχνει και να είναι οργανωτικό, από το να το αφήσεις ανεξέλεγκτο να χαλάει και να είναι ακατάστατο!

 Θέλουμε ο νεροχύτης να είναι πάντα καθαρός, γιατί έτσι η κουζίνα είναι καθαρή και τακτοποιημένη,  έτσι όταν τελειώσουμε το φαγητό μαζεύει ο καθένας το πιάτο του, φυσικά αυτό ισχύει και για τους μικρούς, ξεδιαλέγουμε τα πιάτα και ποτήρια και τα βάζουμε κατευθείαν μέσα στο πλυντήριο, ή ετοιμάζουμε μια λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι, ανεβάζουμε το παιδί μας σε καρέκλα, φοράμε ποδιά και γάντια και πλένουμε παρέα… ναι… πλένουμε παρέα, παίζουμε όσο πιο σοβαρά γίνεται…

Στρώνουμε τα κρεβάτια παρέα  για να είναι τακτοποιημένο το δωμάτιο αλλά και για να έχουμε χώρο να παίζουμε με το παιδί μας.

Φυσικά θα πείτε θέλει υπομονή γιατί τα παιδιά θέλουν να παίξουν και εσείς είσαστε κουρασμένοι, αλλά αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια γιατί αν μπουν στη συνήθεια από μικρή ηλικία θα είσαστε πιο ξεκούραστοι αργότερα.

Ποτέ πια ρούχα σε καρέκλες και  πάτωμα, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι, λίγο ή πολύ η διαδικασία της τακτοποίησης μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Τα παιχνίδια μπορούν να έχουν την θέση τους καθώς σε όλα τα παιδικά δωμάτια ταιριάζουν καλάθια και μπαουλάκια αποθήκευσης που μπορείτε να τα βάψετε και να τα στολίσετε με τον αγαπημένο τους ήρωα, για να τραβούν το ενδιαφέρον και την προσοχή του παιδιού σας.

Όταν τα μικροαντικείμενα μπαίνουν σε καλάθια αποθήκευσης και κάθε μέλος της οικογένειας ξέρει που μπαίνουν τα δικά του, ποτέ πια δεν θα είναι διασκορπισμένα παντού μέσα στο σπίτι.

Οργανωθείτε, βάλτε ετικέτες σε κουτιά και καλάθια αποθήκευσης και για ξεκίνημα παίξτε παρέα με το παιδί σας ένα παιχνίδι με τίτλο «που είναι το……… βρείτε το», αυτό θα σας ξελασπώσει από πολλούς μπελάδες και ακαταστασία.

Τέλος μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί μια μεγάλη αγκαλιά θαυμάζοντας το τακτοποιημένο σας σπίτι, επαινώντας με χαμόγελα όχι μόνο το παιδί αλλά κάθε μέλος της οικογένειας που συμμετείχε σε αυτό το μαθητικό παιχνίδι τακτοποίησης.

Καλή σας διασκέδαση και υπομονή γιατί θα σας χρειαστεί!