Γνωρίστε το ροδάκινο και τα πολλαπλά οφέλη του στον οργανισμό μας

FOTN1ok
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Και ποιος δεν αγαπάει ένα ζουμερό και νόστιμο ροδάκινο; Αν και αυτό το φρούτο που στην χώρα μας υπάρχει σε αφθονία περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι ελάχιστα γνωστά στους περισσότερους που τα καταναλώνουν τακτικά. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα το ροδάκινο…

rodakinia2
Ροδακινιά με έτοιμα φρούτα για συγκομιδή

Το ροδάκινο είναι ο καρπός που παράγει το δέντρο της ροδακινιάς. Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και η φλούδα του ανάλογα με τη ποικιλία έχει ή δεν έχει χνούδι. Το ροδάκινο έχει διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).

anthismenes-rodakin6
Ανθισμένες ροδακινιές στο Πλατύ Ημαθίας

Ως δέντρο είναι οπωροφόρο, πυρηνόκαρπο, και φυλλοβόλο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των Ροδοειδών. Η καταγωγή της είναι από την Κίνα, όπου ακόμα και σήμερα την συναντάμε ως αυτοφυή. Κατόπιν η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και μετέπειτα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες στην Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια των επιτραπέζιων ροδάκινων καταλαμβάνει ποσοστό 40% και η καλλιέργεια των βιομηχανικών ροδάκινων (κομπόστας) καταλαμβάνουν ποσοστό 60%. Εκτός από την Ελλάδα άλλες χώρες που παράγουν σημαντικές ποσότητες του υπέροχου αυτού φρούτου είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΑΟ για το 2012, η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων, ακολουθούν η Ιταλία, οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια, η Ελλάδα, η Ισπανία , η Τουρκία και το Ιράν.

Η ροδακινιά φτάνει σε ύψος από 3,5 – 4,5 μέτρα. Το χρώμα του φλοιού του κορμού και των βλαστών είναι σκούρου κοκκινωπού ή σκούρου πρασινωπού. Τα φύλλα της μοιάζουν λίγο με αυτά της ιτιάς, είναι δηλαδή λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στην κορυφή και έχουν πράσινο χρώμα.

Το ευλογημένο αυτό οπωροφόρο δέντρο και στις ιδανικές συνθήκες που απαιτεί, ζει 30 με 35 χρόνια περίπου. Καρποφορεί από τον τρίτο χρόνο και μετά, ενώ αποδίδει στον παραγωγό από τον τέταρτο και μετά. Αγαπάει τις περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι.

Σε περιοχές με αυξημένη υγρασία το δέντρο της ροδακινιάς υποφέρει συχνά από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι είναι αναγκαίο για την ομαλή καρποφορία και ανάπτυξη του δέντρου, ακόμα και με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 36 βαθμούς κελσίου. Αγαπάει τα εδάφη που στραγγίζονται καλά, την επαρκή ηλιοφάνεια και τον καλό αερισμό. Σε ασβεστούχα εδάφη υποφέρει μονίμως από έλλειψη σιδήρου. Είναι μια καλλιέργεια που είναι ευαίσθητη στην υπερβολική χρήση του αρδευτικού νερού και στα άλατα του εδάφους.

farma-rodakin9
Φάρμα ροδακινιών στην Ξεχασμένη Ημαθίας

Ποικιλίες ροδάκινων

1 Βιομηχανικά ροδάκινα (κομπόστας). Ποικιλίες: Catherina και Everts.

2 Επιτραπέζια ροδάκινα (με χνούδι). Ποικιλίες: Maria Bianca, Royal Glory, May Crest, Fayette και O’Henry.

3 Νεκταρίνια (χωρίς χνούδι). Ποικιλίες: Spring Red, Stark Red Gold, Rita Star, May Grand και Fire bright.

 Πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας

rodakin-pinakas1Ιδανικό για την απώλεια σωματικού βάρους

Αν φάτε ένα ροδάκινο αισθάνεστε χορτάτοι , ενώ παράλληλα δεν θα έχετε φορτώσει τον οργανισμό σας με λιπαρά. Τα ροδάκινα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια από τα σάκχαρα που λαμβάνετε με την διατροφή σας.

Βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία

Τα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα ωφελούν την καρδιά σας με την καταστροφή των ελεύθερων ριζών οι οποίες ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις μέσα στο σώμα σας και μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα. Ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα, το χλωρογενικό οξύ. Αυτό το οξύ συντελεί στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, ενώσεις δηλαδή που αποκτά ο οργανισμός αφού εκτεθεί σε ρύπους, από τα τρόφιμα και το περιβάλλον, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της γήρανσης και συμβάλλει στην αποτροπή των χρόνιων παθήσεων. Είναι γνωστό ότι τα ροδάκινα περιέχουν διάφορες βιοενεργές ενώσεις οι οποίες καταπολεμούν το μεταβολικό σύνδρομο, έναν συνδιασμό πολλαπλών κινδύνων που προκαλούν φλεγμονές, παχυσαρκία και καρδιακά προβλήματα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Medicinal Food» τον Οκτώβριο του 2009 επισήμανε ότι σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι παρούσες στη σάρκα και στην φλούδα των ροδάκινων.

Φυτικές ίνες

Ένα μεγαλούτσικο ροδάκινο παρέχει 17 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 g τα οποία είναι φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πέψη, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη διασφάλιση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Επίσης οι φυτικές ίνες μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης σας, βοηθώντας έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μια ενήλικη γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει 26 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, και ένας ενήλικας άνδρας 40 g ημερησίως.

Οι βιταμίνες του ροδάκινου

Στο εξαιρετικό αυτό φρούτο θα βρούμε δέκα διαφορετικές βιταμίνες. Ένα μεγάλο ροδάκινο περιέχει 560 διεθνείς μονάδες της βιταμίνης Α η οποία είναι σημαντική ώστε να έχουμε καλή όραση. 11,5 mg βιταμίνης C, που είναι αντιοξειδωτική και βοηθά στην δόμηση των οστών. Ακόμα θα βρούμε τις βιταμίνες Ε και Κ. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η Κ είναι απαραίτητη για την πήξης του αίματος του οργανισμού σας. σας. Τα ροδάκινα είναι επίσης μια πηγή θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6, νιασίνης, φολικού οξέος και παντοθενικού οξέος.

anthi-rodakinias4
Άνθη ροδακινιάς

Τα ανόργανα στοιχεία στο ροδάκινο

Όταν τρώμε ένα μεγαλούτσικο ροδάκινο τότε λαμβάνουμε 332 mg Καλίου το οποίο ως γνωστόν συντελεί στην διατήρηση σε σωστά επίπεδα της πίεσης του αίματος. Ακόμα το κάλιο συμβάλει στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας. Οι ειδικοί συνιστούν πως πρέπει όλα τα ενήλικα άτομα να λαμβάνουν 4.650 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα. Ακόμα περιέχει σε κάποιο ποσοστό φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, ασβέστιο και μαγγάνιο. Όλα αυτά τα ανόργανα άλατα συνεργάζονται για την υποστήριξη της υγείας του νευρικού συστήματος, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των οστών.

nektarinia23
Ποικιλία ροδάκινων νεκταρίνια χωρίς χνούδι.

Προστατεύουν από την αναιμία

Σε όσα άτομα πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία οι ειδικοί προτείνουν να λαμβάνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως τα ροδάκινα. Ο σίδηρος στον οργανισμό βοηθά στην αύξηση της παραγωγής της αιμοσφαιρίνης, ελαχιστοποιώντας και βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα βιταμίνης C που βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει τον σίδηρο καλύτερα.

Τα ροδάκινα βοηθούν στον έλεγχο του επιπέδου χοληστερόλης.

rodakina144
Συγκομιδή ροδακίνων στην Μελίκη Ημαθίας

Καταναλώνοντας τακτικά αυτά τα ζουμερά φρούτα θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ελέγχει καλύτερα την υψηλή χοληστερόλη και των προβλημάτων που οδηγούν σε διαβήτη και καρδιακές νόσους. Η ικανότητα αυτή έγκειται στο γεγονός κυρίως επειδή τα ροδάκινα περιέχουν φαινολικές ενώσεις που εμποδίζουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, ή LDL χοληστερόλης. Επίσης, τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο, όπως τα ροδάκινα είναι ιδανικές για την μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα.

Τρώγετε ροδάκινα για να έχετε λαμπερό και νεανικό δέρμα

Τα ροδάκινα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, η οποίες είναι άκρως σημαντικές για την υγεία του δέρματος. . Η βιταμίνη Α παρέχει υγρασία στο δέρμα, η οποία βελτιώνει την υφή του δέρματος κάνοντάς το, απαλό και ελαστικό. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες.

Ένα μόνο μεγάλο ροδάκινο την ημέρα είναι σχεδόν αρκετό για να κρατήσει το δέρμα σας λαμπερό και νεανικό. Μπορείτε επίσης να τρίψετε τα ροδάκινα απευθείας στο δέρμα σας για να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους και τις ρυτίδες. Χρησιμοποιούνται συχνά στα καλλυντικά. Ακόμα αυτές οι βιταμίνες χρησιμοποιούνται συχνά στα καλλυντικά επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση του ιστού του δέρματος.

Λειτουργούν αποτρεπτικά κατά του καρκίνου

Τα πλούσια αντιοξειδωτικά όπως το σελήνιο που βρίσκονται στα ροδάκινα βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Τα ροδάκινα είναι γνωστά κυρίως για την αποτελεσματική προστασία του οργανισμού κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου καθώς και των καρκίνων του στόματος. Επίσης, τα φαινολικά οξέα, που είναι γνωστά ως χλωρογενικό και νέο χλωρογενικό οξύ που περιέχονται στα ροδάκινα φαίνεται ότι σταματούν τις κυτταρικές γραμμές του καρκίνου του μαστού από το να αναπτυχθούν χωρίς να προκαλούν ζημία στα φυσιολογικά κύτταρα.

Επίσης τα ροδάκινα

Συντελούν μείωση της τριχόπτωσης με θετική επίδραση στο τριχωτό της κεφαλής.

Βοηθάνε στη μείωση του άγχους. Τα ροδάκινα αναφέρονται συχνά ως «Φρούτα της ηρεμίας» στην Ουγγαρία και στην Κίνα.

Τα ροδάκινα έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην απομάκρυνση σκουληκιών από τα έντερα.

Τα ροδάκινα μπορούν να ηρεμήσουν το στομάχι.

Έχουν διουρητική δράση και έτσι βοηθάνε να καθαρίσουν τα νεφρά και η κύστη σας. Αυτοί που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς συνιστάται από διαιτολόγους να τρώνε ροδάκινα, διότι έχει αποδειχθεί ότι έχουν ελαφρά διουρητική και καθαρτική επίδραση.

Τα ροδάκινα μπορούν να συμβάλλουν στην απομάκρυνση σκουληκιών από τα έντερα.

Τα άνθη των ροδάκινων έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Μια θεραπεία για το άγχος περιλαμβάνει τον βρασμό ανθέων ροδάκινου σε νερό μαζί με λίγο μέλι.

Η χρόνια βρογχίτιδα, ο βήχας και η γαστρίτιδα ανακουφίζονται με το φαρμακευτικό τσάι από τα φύλλα και τον φλοιό των ροδακινιών.

Όταν έρχεται ο χειμώνας και δεν έχουμε ροδάκινα

komposta-se-boll44
Ροδάκινα κομπόστας, όταν λείπουν τον χειμώνα τα φρέσκα ροδάκινα…

Τον χειμώνα όταν δεν υπάρχουν φρέσκα ροδάκινα μπορούμε να καταναλώνουμε με μέτρο κονσερβοποιημένα. Σας λέω με μέτρο επειδή οι κομπόστες περιέχουν ζάχαρη, αλλά τα ροδάκινα διατηρούν τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Στην χώρα μας και ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας την Ημαθία υπάρχουν αρκετά εργοστάσια που κονσερβοποιούν τα συμπύρηνα ροδάκινα. Καλό είναι οι βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινου να χρησιμοποιούν σε κομπόστες το φυσικό γλυκαντικό στέβια για περισσότερη κατανάλωση χωρίς τον θερμιδικό φόβο της ζάχαρης.

komposta2
Κομπόστα ροδάκινο της ΑΛΜΕ που βρίσκεται στην Κουλούρα Ημαθίας

Τέλος για να δώσετε στον οργανισμό σας το σύνολο των ευεργετημάτων των ροδάκινων πρέπει να τα καταναλώνετε ώριμα μαζί με την φλούδα. Απλά ξεπλύνετε καλά τα ροδάκινα και καθημερινά απολαύστε τα.

Και όπως πάντα η επιλογή είναι δική σας.

Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπωλείο «Μοιραΐδες» ΕΓΚΑΙΝΙΑ για ..μεγάλους, PARTY με κλόουν για ..μικρούς!
Επόμενο άρθροΓΑΣ Αλεξάνδρεια: «Ικανοποιητική η συμμετοχή του υπαίθριου τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, παρά τις αντιξοότητες» (φωτό-βίντεο)