Γνωριμία με τις τροφές του χειμώνα…. – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τι θα λέγατε αν μιλούσαμε για τις τροφές του χειμώνα, που θα μας βοηθήσουν να τρώμε σωστά κι υγιεινά και να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από κακόβουλες επιθέσεις;

Η κίτρινη μεγάλη Κολοκύθα

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, περιέχει Β-καροτίνη αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α. Ανάλογα με την ποικιλία σε κάθε περιοχή της Ελλάδας μπορεί να έχει άλλο σχήμα και το χρώμα της να είναι από πορτοκαλί ως και κίτρινο.

Η κίτρινη κολοκύθα γίνεται υπέροχη βελουτέ σούπα για τον χειμώνα, πίτα γλυκιά ή αλμυρή με τυρί, τηγανιτή σαν πατάτες, στο φούρνο μόνη της ή με κρέας. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη κομμένη σε κομμάτια ανάλογα με την χρήση που θέλετε να έχει. Στα νησιά μας την κάνουν λεπτές φλοίδες και την αποξηραίνουν για να την αποθηκεύσουν όλο το χρόνο.

Γίνεται υπέροχο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα αλλά και διακοσμητικό φανάρι για το Χάλογουιν πoυ γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου σε αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου.

Τι κι αν μυρίζει λίγο, Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα πολύ θρεπτικό φυτό που καταναλώνεται όχι μόνο το χειμώνα αλλά κι όλο τον χρόνο. Έχει θετικές ιδιότητες, ιδιαίτερα οι θειούχες ενώσεις που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, η συχνή κατανάλωση του μπορεί να μας βοηθήσει χάρη στις ιδιότητες του ενάντια στις λοιμώξεις και στις φλεγμονές.

Τρώγεται ωμό, σαν μυρωδικό στο τσιγάρισμα των κρεατικών, και είναι φάρμακο για την πίεση!

Σαν λεμόνι αλλά, Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι εσπεριδοειδή του χειμώνα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C αλλά διαθέτει και ένα συστατικό όπως το πράσινο τσάι που λέγεται λυκοπένιο, που είναι αντιοξειδωτικό και παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γίνεται χυμός και μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού.

Λάχανο το κοινό ή κόκκινο

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε το κοινό λάχανο σε ανοιχτό πράσινο χρώμα σχεδόν λευκό αλλά και το κόκκινο που αποτελεί μια χειμερινή αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Εξαιρετική πηγή βιταμινών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου.

Γίνεται σαλάτα, λαχανοντολμάδες και τουρσί. Η σαλάτα λάχανο είναι από τις καλύτερες επιλογές, μιας και περιέχει ελάχιστες θερμίδες – μόλις 25 ανά 100γρ.

Κάστανα

Καταναλώνονται περισσότερο τα Χριστούγεννα, ψητά στα κάρβουνα, βραστά, ωμά, σαν κρέμα για γλυκά, γλυκό του κουταλιού ή γλυκό Marrons glacés.

Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που παρέχουν (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, περιέχουν πολλές διαιτητικές φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2.

Καλύτερη και από κάστανο, Γλυκοπατάτα

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς στη σύγχρονη διατροφή, στην παραδοσιακή κουζίνα είναι ένα εξαιρετικό υλικό για μαγείρεμα, αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτένιων και βιταμινών, είναι γεμάτες από βιταμίνη Α, C, και Β6 αλλά και από ποτάσιο και μαγγάνιο.

Τρώγεται βραστή, στα κάρβουνα ψητή, πουρέ, στον ατμό ή στη σχάρα, στον φούρνο σαν συνοδευτικό για το κρέας.

Βραστή έχει τη γεύση του κάστανου, στην Ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται και για να το αντικαταστήσει στα ζυμωτά σιροπιαστά γλυκά.

Κάτι σαν χλωρό κρεμμύδι αλλά δεν καίει, Πράσο

Το πράσο μοιάζει με το χλωρό κρεμμύδι και το σκόρδο, αποτελεί κομμάτι της οικογένειας των βολβών που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως η kaempferol, βιταμίνες Α, Β6 και C, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Δεν καίει, δεν έχει άσχημη-έντονη μυρωδιά και μπορεί να αντικαταστήσει το χλωρό κρεμμύδι στην μαγειρική. Γίνεται υπέροχες πίτες, πρασόρυζο και συνοδεύει υπέροχα πολλά μαγειρευτά φαγητά.

Τα ταπεινά, Γογγύλια-ραπανάκια

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τα γογγύλια αφού είναι δημοφιλή ως βασικό τρόφιμο στην ευρωπαϊκή διατροφή από τους προϊστορικούς χρόνους. Συνηθίζεται να πωλούνται ξεχωριστά και τα φύλλα του από τον βολβό του. Τα φύλλα τους περιέχουν βιταμίνη Α και Β, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγγάνιο. Τρώγονται ολόκληρα ως επί το πλείστων ωμά σε σαλάτα.

 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Αναβίωση εθίμου Ρογκάτσια από την ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Σήμερα η συναυλία με το συγκρότημα ‘’KINGS’’