Το ξυπνητήρι σου χτύπησε, έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι και είναι ώρα για το πρωινό σου! Γνωρίζεις πολύ καλά, άλλωστε, ότι το πρωινό είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου, ενώ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων!
Μήπως, όμως, υπάρχουν μέρες που έχεις στερέψει από ιδέες και θα ήθελες να φας κάτι διαφορετικό; Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις ένα θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μπορείς να απολαύσεις, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς; Αναφέρομαι στη γκρανόλα και αν δεν την έχεις δοκιμάσει, ήρθε η ώρα να το κάνεις!
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα γνωρίσεις καλύτερα τη γκρανόλα και θα σου προτείνω νόστιμες ιδέες για να την εντάξεις στη διατροφή σου.
Τι είναι η Γκρανόλα;
Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, στο οποίο, συνήθως, περιέχονται ξηροί καρποί, σπόροι, ρύζι, ενώ μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα. Για δέσουν τα υλικά μεταξύ τους προστίθεται κάποιο φυτικό έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μέλι, μελάσα, σιρόπι αγαύης κ.α. Συνήθως, αφού αναμειχθούν τα υλικά ψήνεται στον φούρνο για να γίνει τραγανή, για να απελευθερώσουν οι ξηροί καρποί τα αρώματά τους και για να αναμειχθούν ομοιόμορφα οι γεύσεις.
Ποια είναι η θρεπτική της αξία της Granola;
Η γκρανόλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις. Επίσης, ανάλογα με τα συστατικά της μεταβάλλεται η θρεπτική της αξία και μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στο περιεχόμενό της σε σάκχαρα και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται προσοχή στο ποια γκρανόλα θα επιλέξεις.