Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
Επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας και είναι θετικό που έρχεται ένα νομοσχέδιο που θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη λειτουργία της, έστω και καθυστερημένα, θέμα που είχε αναδείξει με ερώτηση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη εργασία που διήρκεσε από το 2018 μέχρι το 2020 και διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σ. Νιάρχου.
Η ολιστική αντιμετώπιση των ενήλικων και ανήλικων ασθενών, που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και η ανακούφιση του αισθήματος του «υποφέρειν» των ιδίων και των οικογενειών τους καθόλη τη διάρκεια της ασθένειας και την περίοδο του πένθους, αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.
Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα είναι ελλιπείς και αποσπασματικές και δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες της χώρας μας, που εντείνονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την πανδημία. Υπάρχουν ελάχιστα προγράμματα και δομές εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας. Δυστυχώς, πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες είτε κατ’ οίκον είτε σε κλινικές ή κέντρα αποκατάστασης, έχουν όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση.
Ο κ. Φραγγίδης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη δημοσίων και ιδιωτικών Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (ΔΑΦΑ), κάτι που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, με κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ΔΑΦΑ στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα που παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα.
Χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ, η Ανακουφιστική Φροντίδα θα μείνει στα χαρτιά, όσον αφορά στον δημόσιο τομέα. Με την πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τον μειωμένο προϋπολογισμό για λοιπές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, τις ανισότητες ανάμεσα στις υγειονομικές δομές του κέντρου και της περιφέρειας, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι ΔΑΦΑ. Η ίδια η πολιτική της ΝΔ, με κορωνίδα το νομοσχέδιο για την ιδιώτευση των γιατρών του ΕΣΥ και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αντιστρατεύεται όσα επιδιώκει το παρόν νομοσχέδιο.
Επιπλέον, ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των ΔΑΦΑ με τις υφιστάμενες δομές και την κατάλληλη αξιοποίηση των εργασιών της προηγούμενης Εθνικής Επιτροπής. Επίσης, σημείωσε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων για να συνεχιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άρθρο 61, που ικανοποιεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για συμπερίληψη των μαιών/μαιευτών και των επισκεπτών/τριών υγείας στη ρύθμιση για τη δυνατότητα διορισμού σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, επαγγελματιών υγείας που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και είναι θετικό που προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες. Σημείωσε ότι το υπουργείο θα πρέπει να δει επίσης τα θέματα των οδοντιάτρων, τη στελέχωση των θέσεων τους στο ΕΣΥ και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους.
Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την πανδημία, είπε ότι συνεχίζεται η ίδια ατελέσφορη πολιτική της αντιμετώπισης μεγάλων προβλημάτων με πρόχειρες λύσεις. Μετακινήσεις – ανακύκλωση υφιστάμενου προσωπικού, παρατάσεις συμβάσεων ΙΔΟΧ που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάθε παράταση σε σύμβαση εργασίας είναι καλή αλλά δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Για τους επικουρικούς είπε, ότι θα έπρεπε να ανανεωθεί η σύμβασή τους για έναν χρόνο.
Καυτηρίασε την συνέχιση των κατά παρέκκλιση διαδικασιών και των απευθείας αναθέσεων για προμήθειες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας, δεν μπορεί να επικαλείται έκτακτες συνθήκες για να εφαρμόζει κατά παρέκκλιση διαδικασίες, χωρίς κανέναν απολογισμός και κοινωνική λογοδοσία, που ενισχύουν την αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση δεν εννοεί να αντιληφθεί το δίδαγμα της πανδημίας για ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και ετοιμότητα απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή.
Σε σχέση με το άρθρο 77 για τον αερολιμένα Ηρακλείου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καταγραφή των εργασιών μέσα στη σύμβαση και ζήτησε την τεχνική έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού και την έγκριση της Υ.ΠΑ.
Τέλος, αναφερόμενος στο Market Pass, είπε ότι πρόκειται για προεκλογικό επίδομα, που προφανώς δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων φόρων κατανάλωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία πρόνοια της κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία μέριμνα για έλεγχο της αγοράς. Οι τιμές στα είδη διατροφής βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκατριών ετών και ξεπερνούν κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει άμεσα τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.