Γιώργος Αρβανίτης στον Flash 99,4: Τεράστιο έλλειμμα στα τέλη, ανατίναξε την οικονομική κατάσταση όλου του δήμου

Για τα δημοτικά τέλη και τα ελλείμματα που βρήκε η νέα δημοτική διοίκηση  μίλησε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Μας Αφορά» με τον Γιάννη Μαγκριώτη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης.

«Όταν κληρονομείς ελλείμματα 25% και πάνω, δύσκολα βοηθάει στο να κινηθεί η όλη διαδικασία του προϋπολογισμού. Ξεκινήσαμε τη χρονιά χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου», ανέφερε ο κ. Αρβανίτης.

Στη συνέχεια, τόνισε πως το κόστος στην καθαριότητα ήταν στα 43 εκατομμύρια και τα έσοδα στα 23 εκατομμύρια. «Δηλαδή 19,7 εκατ, διαφορά στα έσοδα-έξοδα στα ανταποδοτικά τέλη.Αυτό τραβούσε τον προϋπολογισμό σε έλλειμμα και έπρεπε στην πορεία να πληρώνουμε για να έχουμε τα αντίστοιχα έσοδα», πρόσθεσε ο κ. Αρβανίτης.

Στην ερώτηση πού οφείλονται τα ελλείμματα αυτά, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι «αυτό έγινε λόγω της αδιανόητης κίνησης να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να μειωθούν τα έξοδα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού πλατειών και οδών και το 2020, και το 2021 και το 2022».

«Αυτό για εμένα δεν εξηγείται. Αυτή η διαφορά καλύφθηκε από διάφορα κονδύλια και για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα αυτή, να πάρεις από αλλού κονδύλια να κλείνεις ελλείμματα και το κάναμε», επεσήμανε.

Ακόμα, τόνισε ότι αυτό το άνοιγμα ήταν τεράστιο, γεγονός που «ανατίναξε την οικονομική κατάσταση όλου του δήμου, όχι μόνο των ανταποδοτικών τελών».
Αναφερόμενος, τέλος, στον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, ο οποίος αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 35%, ο κ. Αρβανίτης είπε πως «ήτανε δικό τους το έλλειμμα και έπρεπε να κλείσει, αλλά πάλι άφησε τρύπες».

Μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση για νέα αύξηση των τελών ισχυρίστηκε ότι θα κυμαίνονται γύρω στο 30%. «Πρέπει να ισοσκελιστεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μια υπηρεσία καθαριότητας, η οποία έχει πολλές απαιτήσεις. Φέτος, αυξήθηκε τουλάχιστον 13% η τουριστική κίνηση, σε τέτοιο καθεστώς το κέντρο θέλει τρεις φορες καθαριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται τα κόστη», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 9/12/24: Το “Φάντομ” του ελληνικού ποδοσφαίρου πέταξε για πάντα ψηλά
Επόμενο άρθροΗ ποιητική συλλογή “Ελεύθερες Εξορίες” τού Ηλία Τσέχου στην Pella tv