Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για το εποπτικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος τοποθετήθηκε ο εισηγητής και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κάνοντας λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των οδηγιών εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και έθεσε σειρά ερωτημάτων στον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό.
Ο κ. Αρβανιτίδης επικέντρωσε την κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής αλλά και στην πρωτοφανή απαξιωτική συμπεριφορά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που αρνήθηκε να προσέλθει στην ακρόαση φορέων κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής Οικονομικών και η οποία περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «τεχνικού χαρακτήρα» το Νομοσχέδιο στέλνοντας ένα γραπτό υπόμνημα. Παράλληλα, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας της Επιτροπής Οικονομικών στην ΕΕΤ για αυτή την προσβολή του Κοινοβουλίου που δυστυχώς της έδωσε αυτό το δικαίωμα η πολιτική της Κυβέρνησης.
Σε σχέση με μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που ήρθαν με Τροπολογία και σχετίζονται με την τρέχουσα υγειονομική συγκυρία της επιδημίας του κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει ότι οι φορολογικές παρεμβάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρέπει:
– να στοχεύουν στην στήριξη των νοικοκυριών που έχουν πληγεί,
– να συνδέονται με νέες επενδύσεις,
– να προσφέρουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας.
Δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα η μείωση του φόρου των κερδών των επιχειρήσεων. Που ιδιαίτερα σήμερα, αφορά τους μεγάλους, και όχι τους μικρομεσαίους. Ποιοι εμφανίζουν άλλωστε κέρδη αυτή την περίοδο;
Ακόμη και στις ΗΠΑ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση οι νέες φορολογικές πολιτικές που προωθούνται με την θέσπιση υψηλού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη για το άμεσο μέλλον με στόχο την άντληση νέων πόρων για τις δημοσιές επενδύσεις, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και όλων όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.
Με το χρέος της χώρας στο 210% του ΑΕΠ, και τα ελλείμματα στα ύψη, κάθε Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει ποιους θα στηρίξει. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει μόνιμη επιλογή την στήριξη των μεγάλων και ισχυρών.
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης έθεσε το ζήτημα των αλλαγών στον τρόπο οργάνωσης της διοίκησης των ΕΛΠΕ στην επικείμενη ΓΣ της 20ης Μαΐου που προωθούνται εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των εργαζομένων και ζήτησε από τον Υφυπουργό Οικονομικών να αναφέρει τους λόγους που οδηγούν το ΤΑΙΠΕΔ στην εκχώρηση – δίχως κανένα αντάλλαγμα – του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.