Γίνετε το παράδειγμα για να αποκτήσουν τα παιδιά σας οικολογική συνείδηση.

Έρευνες δείχνουν την τάση και τη θέληση των παιδιών να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, ενώ μεγαλώνοντας τείνουν να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό τους γονείς τους.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά είναι οι γονείς τους και τα παιδιά έχουν την  ικανότητά να παρατηρούν και να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, ενώ μεγαλώνοντας τείνουν να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό τους γονείς τους.

Οι γονείς με την σειρά τους προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, σε ότι αφορά την διαπαιδαγώγηση, την μόρφωση, την διατροφή τις παράλληλες δραστηριότητες αλλά και την συνείδηση ως προς τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον. Σήμερα οι γονείς προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα για την διατροφή των παιδιών τους, αγοράζουν ρούχα από φυσικά υλικά και ξύλινα παιχνίδια.

Οι γονείς του 2016, νοιώθουν μεγάλη ευθύνη, γιατί έχουν τεράστια επιρροή στην εξέλιξη των παιδιών τους, μέσα σε ένα  κόσμο που το περιβάλλον καταστρέφεται καθημερινά, και η προσπάθειά τους είναι τα μάθουν να το αγαπούν και να το προστατεύουν.

Δείτε μερικά απλά και μεθοδικά βήματα που θα βοηθήσουν να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

 • Ο διαχωρισμός του χαρτιού από το πλαστικό αποτελεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για τα παιδιά, ιδιαιτέρα για νήπια.
 • Η τοποθέτηση των λαμπτήρων ή χαλασμένων ηλεκτρικών μικροσυσκευών σε ειδικούς κάδους είναι πια κανόνας, δεν πρέπει να πετιούνται ποτέ σε κάδους σκουπιδιών.
 • Μάθετε τα παιδιά σας να ανακυκλώνουν με την έννοια της «επαναχρησιμοποίησης» μαθαίνοντάς το πώς το κάθε αντικείμενο μπορεί να έχει «δεύτερη ζωή»  αλλάζοντας λίγο εμφάνιση αλλά και λειτουργικότητα.
 • Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να δει τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα ανάλογα με την εποχή ή να μάθει πώς να αναγνωρίζει το φρέσκο ψάρι, παίρνοντάς το απλά μαζί σας για ψώνια.
 • Δείξτε στο παιδί το σήμα πάνω στη συσκευασία ενός βιολογικού προϊόντος και πείτε του να το αναζητάει και σε άλλα προϊόντα όταν πηγαίνετε για ψώνια.
 • Τα περισσότερα παιδιά σήμερα δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό που τρώνε. Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με την προέλευση κάθε τροφής και τον τρόπο παραγωγής της.
 • Εξηγώντας τους την αξία της γης, του ήλιου, του νερού και του αέρα, με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε να συνδέσουν τον εαυτό τους και τον δικό τους τρόπο ζωής με το ευρύτερο περιβάλλον.
 • Μπορείτε να τους εξηγήσετε το πώς τα υπολείμματα τροφών μπορούν να γίνουν εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά , ξεκινήστε την κομποστοποίηση.
 • Μια ακόμα ωραία ιδέα θα ήταν να περιορίσετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και επομένως τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
 • Προχωρήστε στην αγορά ποδηλάτων, προωθήστε τα παιδιά σας να έρχονται σε επαφή με τη φύση και θα μαθαίνουν την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος.
 • Στα παιδιά αρέσει η επαφή με τη γη, βοηθήστε τα να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την έμφυτη περιέργεια τους πηγαίνοντάς τα στο πάρκο, αφήστε τα να σκάψουν στο χώμα, να παρατηρήσουν τα μυρμήγκια ή τα σκαθάρια.
 • Κλείνετε την βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας… Σας βλέπουν τα παιδιά…
 • Κάντε ότι θέλετε να κάνουν τα παιδιά σας. Αφήστε τις ιστορίες ή το «κήρυγμα» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, δώστε το καλό παράδειγμα με τις πράξεις σας.

Γίνετε εσείς το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας, σίγουρα θα ήθελε να σας μοιάσει μην ξεχνάτε αργότερα με τη σειρά του θα μεταδώσει στις επόμενες γενιές ότι έμαθε από εσάς… τους γονείς του..

 

Προηγούμενο άρθροΠΑΟΚ: Όλο και καλύτερα… – Γράφει ο Γιάννης Νικολάου
Επόμενο άρθροΒέροια: Συνελήφθη άμεσα νεαρός άνδρας για ληστεία που διέπραξε σε βάρος ηλικιωμένης στην πόλη της Βέροιας