Γιατί θα ανέβει το δολάριο και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Εάν η ΕΚΤ μειώσει το βασικό της επιτόκιο ενώ η Federal Reserve διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό τον Ιούνιο λόγω του επιμένοντος πληθωρισμού, το επιτόκιο των ΗΠΑ θα φαίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Αυτό θα δελεάσει ορισμένους επενδυτές να μετατοπίσουν τον πλούτο τους από το ευρώ στο δολάριο. Και προφανώς, η περισσότερη ζήτηση για το δολάριο θα αυξήσει την αξία του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα. Αυτή η προοπτική ενισχύεται και ααπό το γεγονός ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη διατυπώσει την πρόθεση να προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση του επιτικίου του ευρώ τον Ιούνιο.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Στο μεταξύ το δολάριο ΗΠΑ ανεβαίνει από τα τέλη Δεκεμβρίου. Και τις τελευταίες μέρες, αυτή η άνοδος έχει μετατραπεί σε κάθετη έκρηξη  με μια τάση που μπορεί να φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων δηλαδή 1/1.

Οι αναλυτές εξετάζουν τον Δείκτη Δολαρίου ΗΠΑ από τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτός ο δείκτης είναι ένα μέτρο της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με ένα καλάθι έξι σημαντικών παγκόσμιων νομισμάτων – το ευρώ, το ελβετικό φράγκο, το γιεν Ιαπωνίας, το δολάριο Καναδά, η βρετανική λίρα και η σουηδική κορόνα.

Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ βοηθάει τα κέρδη σε πολυεθνικές εταιρείες και ενισχύει τις τιμές εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σχεδόν για όλους τους άλλους στον κόσμο.

Στην ουσία μιλάμε για μια νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε χώρες με υψηλές εισαγωγές σε όρους δολαρίου, αλλά και σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μιλάμε ήδη για την Ελλάδα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕΛΑΣ: Κάτω από 5 δευτερόλεπτα ο μέσος χρόνος αναμονής κλήσης στο 100
Επόμενο άρθροΥπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Απριλίου