Γιατί οι κάλπες είναι μονόδρομος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Διαβάζοντας κάποιος τον τίτλο τούτων των σκέψεων πιθανότατα θ’ αναρωτηθεί: Καλά, τέτοιες ώρες τέτοια λόγια;

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ακούστε: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ καθαρός πολιτικός στις σχέσεις του με τους πολίτες. Είναι και συνεπής. Κι αυτή η πανδημία δημιουργεί εκ των πραγμάτων συνθήκες που δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει όσα προεκλογικά συζήτησε με την κοινωνία. Άρα; Άρα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της βάσης επάνω στην οποία ψηφίστηκε.

Ναι, είναι κατανοητή η επιφύλαξη εκείνων που βλέπουν αυτό το ενδεχόμενο με προβληματισμό. Θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει σωρεύσει μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση για να αναλάβει την ανάταξη της χώρας μετά την θύελλα.

Ναι, θα μπορούσε να είναι έτσι, πολύ περισσότερο βλέποντας κάποιος τι συμβαίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μα δεν είναι. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί ν’ ανεχθεί κανέναν να του πει άλλα είπες κι άλλα κάνεις… Πολύ περισσότερο αν όσα χρειαστεί να  εφαρμοστούν  μετά το τέλος της πανδημίας διαφέρουν από εκείνα για τα οποία ψηφίστηκε.

Προσέξτε: Ανέφερα προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος στη σχέση του με τους πολίτες. Δεν λέει άλλα κι άλλα κάνει, ούτε υπόσχεται την άμμο της θάλασσας για να δώσει στο τέλος έναν κόκκο, κι αν…  Άλλωστε, έτσι σφυρηλάτησε τις σχέσεις εμπιστοσύνης του με την κοινωνία και έτσι μετρά μόνο νίκες απέναντι σε εσωκομματικούς κι εξωκομματικούς αντιπάλους του. Έτσι νίκησε στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, έτσι πήρε αμέσως κεφάλι στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι έτσι νίκησε τέσσερις φορές διαδοχικά τον Τσίπρα, σε Ευρωεκλογές, Δημοτικές, Περιφερειακές και Εθνικές εκλογές.  Αυτή τη σχέση  λοιπόν, δεν μπορεί να την απεμπολήσει.

Η πανδημία αλλάζει τα πάντα στις ζωές μας. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια με εκείνη που αφήσαμε όταν αναγκαστικά κλειστήκαμε σπίτια μας για να προφυλαχτούμε. Ούτε γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί ή πότε θα διαμορφωθεί. Πόσο θα είναι το μέγεθος της ζημιάς; Ποια δεδομένα-εργαλεία θα υπάρχουν για ν’ αντιμετωπιστεί; Πόσο θ’ αγγίξει τον βαθύ πυρήνα της ζωής και των οικονομικών μας; Θα έχουμε να κάνουμε με απώλεια του ΑΕΠ κοντά στο 20% όπως λένε πολλοί οικονομικοί αναλυτές ή αυτή θα περιοριστεί κοντά στο 5% όπως φαίνεται τώρα;

Για όλα αυτά, υπολογίζεται ότι θα υπάρχει σχεδόν πλήρης χαρτογράφηση γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Κι εκεί αναλόγως του τι υπάρχει επάνω στο τραπέζι θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο, είναι μονόδρομος για τον Μητσοτάκη η προσφυγή στις κάλπες. Με μοναδικό ερώτημα: Σε ποιον έχετε εμπιστοσύνη να διαχειριστεί την νέα κρίση; Εμένα ή τον Τσίπρα;