Το σκηνικό στις παγκόσμιες αγορές έχει από τον Φεβρουάριο αλλάξει. Στην Αθήνα η παρατεταμένη πίεση του ελατηρίου του ΧΑ τροφοδότησε μια ανοδική αντίδραση, με λιμνάζοντα κεφάλαια να στρέφονται προς τις ελληνικές μετοχές, καθώς η πανδημία και τα μνημόνια τα είχαν αφήσει παραμερισμένα για χρόνια, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης υπόσχεται ανάπτυξη και κέρδη για κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους.
Στις ξένες όμως αγορές που καθορίζουν το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα και καθώς τελειώνει η περίοδος κερδών του πρώτου τριμήνου, αρχίζει να φαίνεται ότι μια συγκεκριμένη φάση αυτής της ανάκαμψης πλησιάζει στο τέλος της.
Δηλαδή, οι πιο αισιόδοξες μέρες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, τα εταιρικά κέρδη και το πόσο πρόθυμοι πρέπει να είναι οι επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο, φαίνεται πως βαδίζουν στο τέλος τους.
Στην τελευταία έρευνα των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Global Research διαπίστωσαν ότι αρκετοί δείκτες του οικονομικού κύκλου μειώθηκαν τον Απρίλιο μετά την απότομη άνοδο της άνοιξης.
Ολα αυτά την ώρα που αρκετοί πια κατανοούν ότι τα περιθώρια για μια νέα συνεχιζόμενη άνοδο δεικτών, κερδών και ευφορίας, είναι δύσκολο να συνεχιστούν. Τα βασικά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, τα κεφάλαια αναζητούν αποδόσεις, αλλά η αστάθεια μετά και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ είναι πλέον πιο ορατή.
Νέα προϊόντα, όπως τα κρυπτονομίσματα, υποδέχθηκαν τις ορέξεις του τεράστιου παγκόσμιου πλούτου για αποδόσεις, τις τελευταίες όμως ημέρες παρατηρούμε μια απότομη διόρθωση, ή μάλλον έναν αναμενόμενο εξορθολογισμό.
Το καθαρό ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν ισχυρότερη οικονομία τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 84% τον Μάιο από 90% τον περασμένο μήνα, δείχνει μελέτη της BofA. Το καθαρό ποσοστό είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η οικονομία θα είναι ισχυρότερη και εκείνων που πιστεύουν ότι η οικονομία θα είναι πιο αδύναμη σε ένα χρόνο.
Και παρόλο που αυτός ο δείκτης εξακολουθεί να αυξάνεται σαφώς από τα ιστορικά πρότυπα, αυτό που δείχνουν αυτά τα δεδομένα είναι μια άλλη αλλαγή στον αναμενόμενο ρυθμό εξέλιξης στην οικονομία. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί, ναι, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι σήμερα.