Γιάννης Βαρβιτσιώτης: Όπως τα έζησα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» ο δεύτερος τόμος της αυτοβιογραφίας του πρώην υπουργού Γιάννη Βαβιτσιώτη, με τίτλο «Όπως τα έζησα».

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει γεγονότα από την περίοδο 1981 μέχρι το 1993. Δηλαδή την ήττα της Νέας Δημοκρατίας και την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία, τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, τις μεγάλες πολιτικές διενέξεις και τα σκάνδαλα. Κι επιπροσθέτως την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τις ανακατατάξεις που επέφερε στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς και την παρένθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την νέμεση του Σκοπιανού ζητήματος.

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει νηφάλια τα πράγματα και με την άνεση που παρέχει η χρονική απόσταση από αυτά, δίνοντας το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής. Παραθέτοντας γνωστά κι άγνωστα περιστατικά και μαρτυρίες για μια περίοδο που εν πολλοίς σφράγισε την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας, μέχρι την ουσιαστική της πτώχευση το 2010.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία πλήθους κόσμου και πολιτικών.

Για αυτό μίλησαν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς,  ο αρθρογράφος στο «Βήμα» και στα «Νέα», Γιάννης Πρετεντέρης, κι ο διευθυντής του «Action 24», Γιώργος Κουβαράς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη ότι «είναι πιο προοδευτικός από όσο ήθελε να δείχνει» και, αναφερόμενος στις εκλογές του 1990, επεσήμανε ότι σε μια εποχή έντονης πόλωσης, εξελέγη πανηγυρικά με 140.000 σταυρούς στη Β’ Αθηνών. «Η εκλογή αυτή απετέλεσε το επιστέγασμα του σημαντικού έργου του στο Υπ. Εθνικής Άμυνας», κατέληξε. Ο Αλέξης Παπαχελάς επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και ιδιαίτερα στις αξίες που τον ακολούθησαν σε όλη την πολιτική του διαδρομή. «Τον χαρακτήριζε το στοιχείο της δράσης, ως ένας από τους τελευταίους πολιτικούς που ανδρώθηκαν στη σχολή Καραμανλή και ο δωρικός τρόπος άσκησης της εξουσίας που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση επίλυση προβλημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Γιάννης Πρετεντέρης, από την πλευρά του, επεσήμανε πως ο συγγραφέας, σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, ήταν ένας ευπατρίδης και άξιος πολιτικός, ο οποίος «έζησε από την πρώτη γραμμή την ελληνική πολιτική μισού και πλέον αιώνα» και συμπλήρωσε ότι «γράφει καθαρά και χωρίς φανατισμούς ακόμα και για τους πολιτικούς της αντιπάλους». Ο Γιώργος Κουβαράς, κατά την ομιλία του, εμβάθυνε στη μακρόχρονη φιλία και συνεργασία του με τον κύριο Βαρβιτσιώτη, καθώς και την πολιτική του διαδρομή. «Πολιτικός με καθαρόαιμη δεξιά προέλευση, με στενή σχέση από το ξεκίνημα του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που αποτελεί, ακόμη και σήμερα, σημείο αναφοράς σε κάθε του πολιτική προσέγγιση», ανέφερε.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης επικεντρώθηκε στη βασική αιτία να συγγράψει και να παρουσιάσει το βιβλίο, η οποία, όπως τόνισε, δεν είναι άλλη από την αίσθηση του καθήκοντος. «Το καθήκον και η ευθύνη σε μια πολιτική διαδρομή δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμορφώνεις τα γεγονότα της γενιάς σου. Το κυρίαρχο χρέος για μένα είναι να μεταφέρεις τις εμπειρίες που απέκτησες από αυτά, στις επόμενες γενεές», σημείωσε.  Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός στιβαρού εθνικού μετώπου.  «Οφείλουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη σήμερα  αυτού του τόπου, να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί αφετηρία διχασμού και μίσους για έναν λαό που πλήττεται και υποφέρει. Αλλά, αντίθετα, οφείλει να αποτελεί τη βάση της ένωσης και της συσπείρωσής του. Όποιος σε μια περίοδο κρίσης, επιχειρεί να διχάζει, τότε δεν υπηρετεί την ιστορική μας μοίρα, αλλά, χάριν των προσωπικών του επιδιώξεων στο σήμερα, θυσιάζει την οποιαδήποτε δυνατότητα εξέλιξής του Έθνους μας στο αύριο», είπε. Κλείνοντας, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε την -κατά τον ίδιο- πραγματική ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών να διαμορφώνουν τις καταστάσεις και όχι να διαμορφώνονται από αυτές: «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σήμερα από εδώ, ιδίως στους νεότερους που υπηρετούν τα κοινά αυτού του τόπου: Μείνετε μακριά από διχασμούς, εξαλλοσύνες, λαϊκισμούς και ακρότητες.  Μην πολιτεύεστε με το βλέμμα σας στο σήμερα. Πορευτείτε πάντα με το μυαλό και τη σκέψη σας στο αύριο. Μην  αναλώνεστε στο τι θα πείτε, αλλά επικεντρωθείτε στο τι θα πράξετε. Να έχετε πάντα στο μυαλό και το νου ότι δεν κρίνεστε μόνο από τους πολίτες, αλλά κυρίως από την ίδια Ιστορία. Αφήστε στην άκρη τους εγωισμούς και τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Οραματιστείτε και εργαστείτε για το αύριο της πατρίδας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, κι οι π΄ρωην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Επιπλέον, ήταν παρόντες αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης και πλήθος κόσμου.   Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών  Αντώνιος Κουνάδης, οι διατελέσαντες πρόεδροι της Βουλής  Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Δημήτριος Σιούφας, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ,  Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, , Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Σπύρος Ταλιαδούρος, Πέτρος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Νίκος Σηφουνάκης,  Ανδρέας Λυκουρέντζος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος κ.α.

Ψάξτε το, διαβάστε το.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι Κυριακάτικων εφημερίδων της Κυριακής 20 Μαΐου 2018
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Οι ποντιακές ομοσπονδίες καταδικάζουν την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γ. Μπουτάρη
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.