«Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την έναρξη της υλοποίησης του ¨πιο διαβολικού σχεδίου που όμοιό του δεν είχε στοιχειώσει ποτέ τη φαντασία του ανθρώπου¨, όπως εύστοχα έχει γραφτεί, του άρτια οργανωμένου σχεδίου που εφήρμοσαν για να απαλλαγούν από τις ¨ενοχλητικές¨ για αυτούς μειονότητες και να συγκροτήσουν ένα ομοιογενές έθνος – κράτος.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία της Ανθρωπότητας, ένα διαχρονικό όνειδος για αυτούς, για τους γείτονες μας, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να προσβάλουν τη μνήμη των 353.000 και πλέον αθώων θυμάτων της σφαγής και να επιμένουν στην άρνηση και στην διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.
Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει από το Προσκυνητάρι της μνήμης τις σφαγές, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τις πυρπολήσεις σπιτιών και εκκλησιών, τις εξορίες, τα λιντσαρίσματα, την πολιτική του φόβου που επέβαλαν ώστε να εκκενώσουν τη γη των Κομνηνών από το ελληνορθόδοξο στοιχείο.
Κάποιοι, αφελώς, πιστεύουν πως στο διάβα των χρόνων η λήθη μπορεί να επικρατήσει. Γελιούνται. Όπως δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την ατιμωτική συνθηκολόγηση των Πρεσπών, το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. Αντίθετα, μάλιστα, γινόμαστε πιο ισχυροί, δεν ξεχνούμε, διεκδικούμε τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εμείς δεν ¨γιορτάζουμε¨ τη Γενοκτονία, όπως η πολιτικά ανιστόρητη κυρία Γεωργία Μπατσαρά. Εμείς θεωρούμαι τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας και του Πόντου αλησμόνητες πατρίδες, όχι όπως ο κύριος Βοργιαζίδης ο οποίος σε δημοτικό συμβούλιο ενοχλήθηκε από τη λέξη αλησμόνητες . Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα με εθνική ασφάλεια ευημερία και αξιοπρέπεια. Ακόμα δεν μας απάντησε ο κύριος Βοργιαζίδης γιατί αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος για το σκοπιανό, παρ’ ότι το απαιτήσαμε τρεις φορές στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Δεν θέλουμε να ζήσουμε και άλλες εθνικές περιπέτειες η ακόμα και γενοκτονίες εξαιτίας πολιτικών εθνικής μειοδοσίας. Το αίτημα για την αναγνώριση της μαρτυρικής πραγματικότητας παραμένει σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω μέχρι οι γείτονες μας να συμβιβαστούν, να τα βρουν με το παρελθόν τους, να βρουν το θάρρος μιας έντιμης συγνώμης. Στη μνήμη αυτών που αφήσαμε πίσω.
Αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, ας είναι για πάντα αναπαυμένες οι ψυχές τους.»
Ιωάννης Μ. Παπαγιάννης
Υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας
«Δικαίωμα για νέα Βέροια»